rozgrzewający gulasz wołowy w ciemnej miseczce

Jesień to czas, kiedy dni stają się coraz krótsze, a temperatury spadają. Właśnie wtedy nasz organizm potrzebuje ciepłych, sycących i rozgrzewających potraw. Ważne, by były sycące, smaczne i pełnowartościowe. Oto trzy przepisy, które idealnie wpisują się w jesienny klimat i dostarczą nam niezbędnej energii na chłodne dni.

Sprawdź pomysły na jesienne potrawy, które rozgrzeją organizm, a także przypadną do gustu Twojej rodzinie. Wykorzystaj produkty sezonowe i przyrządź smaczne potrawy na obiad codzienny albo dla gości.

Zupa dyniowa z imbirem i kokosem

Składniki:

1 mała dynia (ok. 1 kg)
400 ml mleczka kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 cm kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki i usuwamy z niej pestki. Cebulę, czosnek i imbir siekamy drobno. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i imbir do zeszklenia. Dodajemy dynię i smażymy całość jeszcze 5 minut. Przelewamy wszystko do garnka, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż dynia będzie miękka. Zupę blendujemy na gładko. Możemy podawać z grzankami lub ziarnami dyni.

Gulasz z kaszą gryczaną

Składniki:

500 g mięsa wołowego (np. łopatki) lub mięsa z indyka
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
1 szklanka kaszy gryczanej

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Cebulę i czosnek siekamy drobno, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na oleju smażymy mięso do zrumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu. Gulasz mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku i podajemy ciepły. Możesz też wykorzystać inną kaszę – na przykład pęczak.

Czytaj również:  Nowoczesne potrawy na bożonarodzeniowy stół

Pieczony batat z farszem wege lub mięsnym

Składniki:

2 duże bataty
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
sól, pieprz, kumin, kurkuma
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Bataty myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Cebulę, czosnek i paprykę siekamy drobno. Na patelni na oleju podsmażamy warzywa, dodajemy ugotowaną soczewicę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.
Upieczone bataty przekrawamy wzdłuż i napełniamy farszem z soczewicy. Całość pieczemy jeszcze przez 10 minut. Jeśli chcesz zrobić farsz z mięsem, zamiast soczewicy wykorzystaj mięso mielone z kurczaka, indyka albo wołowiny. Warto też nadziać farszem nie tylko bataty, ale także dynię, paprykę, bakłażana albo cukinię.

Te trzy przepisy dostarczą ci ciepła, energii oraz smaku w jesienne dni. Każdy z nich jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i wartościowy. Zacznij od jednego, a na pewno przekonasz się, że jesień ma w sobie mnóstwo kulinarnych inspiracji.

fot.zweifelsfreimitb/pixabay

Polecane

papryczki cayenne na przemianę materii

Schudnij naturalnie – zioła, które przyspieszą twoją przemianę materii

Przemiana materii odgrywa kluczową rolę w procesie utraty wagi. Im…

Czytaj więcej
Sposoby na zmęczone oczy

6 prostych sposobów na zmęczone (podkrążone) oczy

Swędzenie i pieczenie oczu to nieprzyjemne oznaki tego, że są…

Czytaj więcej
Makijaż do twarzy okrągłej

Wybieramy idealny makijaż dla twarzy okrągłej

Posiadaczki okrągłej twarzy często mają z jej powodu kompleksy. Niepotrzebnie,…

Czytaj więcej
powłoki ochronne w przetwórstwie żywności

Profesjonalne powłoki ochronne w przetwórstwie żywności od Nelvi Gastro

Nelvi Gastro to firma, która wykracza poza tradycyjne zastosowania w…

Czytaj więcej
Gładkie dłonie

Skuteczne sposoby na gładkie dłonie

Nie ma nic bardziej nieprzyjemnego, niż dotyk suchych, szorstkich jak…

Czytaj więcej