rozgrzewający gulasz wołowy w ciemnej miseczce

Jesień to czas, kiedy dni stają się coraz krótsze, a temperatury spadają. Właśnie wtedy nasz organizm potrzebuje ciepłych, sycących i rozgrzewających potraw. Ważne, by były sycące, smaczne i pełnowartościowe. Oto trzy przepisy, które idealnie wpisują się w jesienny klimat i dostarczą nam niezbędnej energii na chłodne dni.

Sprawdź pomysły na jesienne potrawy, które rozgrzeją organizm, a także przypadną do gustu Twojej rodzinie. Wykorzystaj produkty sezonowe i przyrządź smaczne potrawy na obiad codzienny albo dla gości.

Zupa dyniowa z imbirem i kokosem

Składniki:

1 mała dynia (ok. 1 kg)
400 ml mleczka kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 cm kawałek świeżego imbiru
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki i usuwamy z niej pestki. Cebulę, czosnek i imbir siekamy drobno. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i imbir do zeszklenia. Dodajemy dynię i smażymy całość jeszcze 5 minut. Przelewamy wszystko do garnka, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż dynia będzie miękka. Zupę blendujemy na gładko. Możemy podawać z grzankami lub ziarnami dyni.

Gulasz z kaszą gryczaną

Składniki:

500 g mięsa wołowego (np. łopatki) lub mięsa z indyka
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
1 szklanka kaszy gryczanej

Przygotowanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Cebulę i czosnek siekamy drobno, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na oleju smażymy mięso do zrumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu. Gulasz mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku i podajemy ciepły. Możesz też wykorzystać inną kaszę – na przykład pęczak.

Czytaj również:  Nowoczesne potrawy na bożonarodzeniowy stół

Pieczony batat z farszem wege lub mięsnym

Składniki:

2 duże bataty
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
sól, pieprz, kumin, kurkuma
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Bataty myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Cebulę, czosnek i paprykę siekamy drobno. Na patelni na oleju podsmażamy warzywa, dodajemy ugotowaną soczewicę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.
Upieczone bataty przekrawamy wzdłuż i napełniamy farszem z soczewicy. Całość pieczemy jeszcze przez 10 minut. Jeśli chcesz zrobić farsz z mięsem, zamiast soczewicy wykorzystaj mięso mielone z kurczaka, indyka albo wołowiny. Warto też nadziać farszem nie tylko bataty, ale także dynię, paprykę, bakłażana albo cukinię.

Te trzy przepisy dostarczą ci ciepła, energii oraz smaku w jesienne dni. Każdy z nich jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy i wartościowy. Zacznij od jednego, a na pewno przekonasz się, że jesień ma w sobie mnóstwo kulinarnych inspiracji.

fot.zweifelsfreimitb/pixabay

Polecane

twarz

Jak zadbać o suchą skórę?

Masz suchą cerę? Zadbaj o prawidłową pielęgnację, a będzie wyglądać…

Czytaj więcej
Nakładanie różu na policzki

Nakładanie różu na policzki – pomocne wskazówki

Wiele kobiet nie docenia tego kosmetyku, a okazuje się, że…

Czytaj więcej
HIV i AIDS

HIV i AIDS – co powinnaś o nich wiedzieć?

O HIV oraz AIDS w ostatnich latach mówi się coraz…

Czytaj więcej
Przygotowanie do porodu

Przygotowanie do porodu

Każda ciężarna powinna przygotowywać się do porodu przez całą ciążę,…

Czytaj więcej
mała grupa kobiet praktykujących stretching w parku, które angażują się w różne ćwiczenia rozciągające.

Stretching – Klucz do elastyczności i dobrego samopoczucia

Stretching – proste słowo, które kryje w sobie klucz do…

Czytaj więcej