Jesień to wyjątkowy czas dla kulinarnych eksperymentów, a przede wszystkim dla deserów. Bogactwo jesiennych smaków i aromatów sprawia, że to idealna pora na pieczenie i gotowanie. Poniżej znajdziesz pomysły na jesienne desery, które umilą czas spędzony w domu, a przy tym wspaniale rozgrzeją w chłodniejsze dni.
Brownie z dyni
Brownie to amerykański klasyk, ale w jesiennym wydaniu można dodać do niego puree z dyni. To wspaniałe warzywo nadaje ciastu nie tylko głęboki, słodki smak, ale również sprawia, że jest ono wilgotne i miękkie. Wystarczy dodać około jednej szklanki puree z dyni do tradycyjnej receptury na brownie i gotowe! Możesz też dodać orzechy włoskie i rodzynki, a także posypać ciasto przed pieczeniem pestkami dyni czy cynamonem, by dodać mu jesiennego aromatu.
Szarlotka z jesiennych odmian jabłek
Szarlotka to absolutny hit jesieni. Kluczem do jej smaku są jabłka, a jesienią mamy ich duży wybór. Za najlepsze uchodzą złota lub szara reneta. Wybieraj też soczyste i lekko kwasowe odmiany jak antonówka. Dodatek cynamonu i goździków podkreśli smak jabłek i sprawi, że ciasto będzie rozgrzewające. Nie zapomnij o dużej ilości kruszonki na wierzchu!
Placek ze śliwkami
To doskonały wybór na jesień, kiedy jest pełnia sezonu na śliwki. Wyróżniają się one intensywnym smakiem i aromatem. Poza tym śliwki są źródłem wielu witamin i minerałów, co czyni je nie tylko smacznym, ale i zdrowym składnikiem deserów. Przygotuj ciasto kruche, a na wierzchu ułóż śliwki – najlepiej węgierki. Idealnie komponuje się z jesienną atmosferą.
Rozgrzewający budyń
Budyń to prosty i szybki deser, który z łatwością można podać na deser jesienią. Warto zrobić go na mleku kokosowym lub migdałowym i dodać cynamon, kardamon oraz imbir. Dla podkreślenia jesiennego charakteru można też dodać pokrojone orzechy włoskie jako dekorację.
Tarta z gruszką i karmelem
Jesienne gruszki są doskonałym dodatkiem do słodkich potraw. W połączeniu z karmelem tworzą wyjątkowo smakowity deser. Będą idealnym farszem na cieście kruchym.
Mus z kasztanów
Pomysł oryginalny, ale warto wykorzystać w kuchni te jadalne owoce jesieni! Można z nich przyrządzić pyszny mus, który świetnie komponuje się z bitą śmietaną.
Chlebek bananowy z orzechami
Banany i orzechy włoskie to świetna kombinacja. Chlebek jest wilgotny, a orzechy dodają mu chrupkości. Będzie dobrym pomysłem zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie.
Ciasto marchewkowe
Marchew jest dostępna przez cały rok, ale jej słodycz wspaniale komponuje się z jesiennymi przyprawami takimi jak cynamon czy goździki.
Owsiane ciasteczka z żurawiną
Żurawina to kolejny jesienny smak, który świetnie pasuje do owsianych ciasteczek. Dodatek cynamonu i imbiru tylko podkreśli jej smak.
Warto eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione jesiennie wariacje. Niezależnie od wyboru, każdy z tych deserów niewątpliwie przyniesie trochę ciepła i ukojenia w chłodniejsze jesienne dni.
fot. congerdesign/pixabay