szarlotka z kruszonką

Jesień to wyjątkowy czas dla kulinarnych eksperymentów, a przede wszystkim dla deserów. Bogactwo jesiennych smaków i aromatów sprawia, że to idealna pora na pieczenie i gotowanie. Poniżej znajdziesz pomysły na jesienne desery, które umilą czas spędzony w domu, a przy tym wspaniale rozgrzeją w chłodniejsze dni.

Brownie z dyni

Brownie to amerykański klasyk, ale w jesiennym wydaniu można dodać do niego puree z dyni. To wspaniałe warzywo nadaje ciastu nie tylko głęboki, słodki smak, ale również sprawia, że jest ono wilgotne i miękkie. Wystarczy dodać około jednej szklanki puree z dyni do tradycyjnej receptury na brownie i gotowe! Możesz też dodać orzechy włoskie i rodzynki, a także posypać ciasto przed pieczeniem pestkami dyni czy cynamonem, by dodać mu jesiennego aromatu.

 

Szarlotka z jesiennych odmian jabłek

Szarlotka to absolutny hit jesieni. Kluczem do jej smaku są jabłka, a jesienią mamy ich duży wybór. Za najlepsze uchodzą złota lub szara reneta. Wybieraj też soczyste i lekko kwasowe odmiany jak antonówka. Dodatek cynamonu i goździków podkreśli smak jabłek i sprawi, że ciasto będzie rozgrzewające. Nie zapomnij o dużej ilości kruszonki na wierzchu!

 

Placek ze śliwkami

To doskonały wybór na jesień, kiedy jest pełnia sezonu na śliwki. Wyróżniają się one intensywnym smakiem i aromatem. Poza tym śliwki są źródłem wielu witamin i minerałów, co czyni je nie tylko smacznym, ale i zdrowym składnikiem deserów. Przygotuj ciasto kruche, a na wierzchu ułóż śliwki – najlepiej węgierki. Idealnie komponuje się z jesienną atmosferą.

Rozgrzewający budyń

Budyń to prosty i szybki deser, który z łatwością można podać na deser jesienią. Warto zrobić go na mleku kokosowym lub migdałowym i dodać cynamon, kardamon oraz imbir. Dla podkreślenia jesiennego charakteru można też dodać pokrojone orzechy włoskie jako dekorację.

Czytaj również:  Najlepsze przepisy na ciepłe napoje idealne na jesienne wieczory

Tarta z gruszką i karmelem

Jesienne gruszki są doskonałym dodatkiem do słodkich potraw. W połączeniu z karmelem tworzą wyjątkowo smakowity deser. Będą idealnym farszem na cieście kruchym.

Mus z kasztanów

Pomysł oryginalny, ale warto wykorzystać w kuchni te jadalne owoce jesieni! Można z nich przyrządzić pyszny mus, który świetnie komponuje się z bitą śmietaną.

Chlebek bananowy z orzechami

Banany i orzechy włoskie to świetna kombinacja. Chlebek jest wilgotny, a orzechy dodają mu chrupkości. Będzie dobrym pomysłem zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie.

 

Ciasto marchewkowe

Marchew jest dostępna przez cały rok, ale jej słodycz wspaniale komponuje się z jesiennymi przyprawami takimi jak cynamon czy goździki.

 

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Żurawina to kolejny jesienny smak, który świetnie pasuje do owsianych ciasteczek. Dodatek cynamonu i imbiru tylko podkreśli jej smak.

Warto eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione jesiennie wariacje. Niezależnie od wyboru, każdy z tych deserów niewątpliwie przyniesie trochę ciepła i ukojenia w chłodniejsze jesienne dni.

fot. congerdesign/pixabay

Polecane

24 godziny z zycia organizmu

24 godziny z życia twojego organizmu

Niemal z godziny na godzinę funkcjonowanie naszego organizmu zmienia się…

Czytaj więcej
Dieta dla kobiet w ciąży

Składniki mineralne dla kobiet w ciąży: co warto przyjmować?

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by…

Czytaj więcej
Alkohol-a-nowotwory

Alkohol, a nowotwory

Wielu jest zwolenników promowania alkoholu jako cudownego "leku" przeciw miażdżycy…

Czytaj więcej
Makaron - jaki wybrać

Makaron ze sklepu czy domowy – jaki wybrać?

Polacy pokochali makarony – często przyrządzamy klasyczne potrawy włoskie, ale…

Czytaj więcej
Dieta miażdżycowa

Dieta miażdżycowa – cholesterolowa

Miażdżycą nazywamy przewlekłą chorobę, która polega na tworzeniu się zmian…

Czytaj więcej