Dwanaście potraw wigilijnych to polska tradycja, podobnie jak dodatkowe miejsce przy stole, prezenty, dzielenie się opłatkiem i życzenia czy też sianko pod obrusem. W kwestii potraw wiele się jednak zmieniło z biegiem lat i wiele osób decyduje się na nieco nowocześniejszą kuchnię.
Nowocześniej – lżej i zdrowiej
Może zamiast smażonego karpia wybierzesz pieczonego łososia? Zamiast makowca sięgniesz po drożdżowe z rodzynkami, a zamiast sałatek jarzynowych na bazie majonezu przygotujesz takie dodatki z jogurtem? Nowoczesna kuchnia to lżejsze dania, zdrowsze i pomagające zachować ładną sylwetkę. Poniżej kilka pomysłów.
Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami
Pierogi to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia musisz mieć czas, cierpliwość i wprawę. Ciekawym pomysłem są jednak pierogi korzenne z orzechami i suszonymi śliwkami.
Składniki na ciasto
– 500 g mąki pszennej
– 50 g miękkiego masła
– 1/4 l wody
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz
– 50 g orzechów włoskich
– 200 g suszonych śliwek
– 200 ml wody
– 2 łyżki miodu
Zacznij od farszu. Gotuj suszone śliwki na małym ogniu około przez 25 minut, potem je odsącz. Orzechy posiekaj i wymieszaj z miodem. Masa powinna być gęsta. Dodaj do niej śliwki i wymieszaj. Teraz ciasto. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło, jajko wraz z żółtkami, sól oraz powoli wodę. Zagniataj, aż będzie elastyczne. Włóż je do drewnianej miski i przykryj czystą ściereczką na kwadrans, by odpoczęło. Teraz rozwałkuj na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła, wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Gotujemy do wypłynięcia pierogów w osolonym wrzątku.
Pasztet z soczewicy i marchewki
Składniki
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu jarzynowego
500 g marchewki (waga po obraniu)
3 jajka
2 łyżki oliwy
orzechy i zioła
Soczewicę należy wypłukać pod bieżącą wodą, zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Potem dodać przyprawy, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Obrać marchewkę i cebulę, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach.
Teraz podgrzać olej, cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć przez około 10 minut. Doprawić solą, a potem całość przestudzić. Połączyć masę z soczewicy z marchewką i dodać jajka, wymieszać. Wyłożyć gotową masę do podłużnej formy keksowej. Udekorować orzechami i ziołami. Piec w 180 stopniach C przez około godzinę.
Sałatka gyros w wersji light
Składniki
3 pojedyncze filety kurczaka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 por
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1/2 kapusty pekińskiej
2 łyżki stołowe przyprawy gyros
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju roślinnego, np. oliwy z oliwek
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki jogurtu greckiego
Filety pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros, a następnie odłożyć co najmniej na około godzinę. Teraz przygotuj warzywa. Obierz czerwoną cebulę, pokrój na plasterki, przygotuj pora, posiekaj go i przelej wrzątkiem. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odcedź, kapustę pekińską poszatkuj. Na patelni obsmaż kawałki kurczaka, w międzyczasie je dopraw, a potem ułóż na dole miseczki o średnicy 20 cm. Polej przecierem, przykryj plasterkami cebuli i ułóż następne warstwy – ogórki, pora, paprykę i kukurydzę. Na wierzchu nałóż jogurt i przykryj całość drobno posiekaną kapustą pekińską.
fot. RitaE / Pixabay