Nie masz pomysłu na przekąskę, którą przygotujesz samodzielnie i szybko? Uchroni Cię ona wiele razy przed napadem głodu i skierowaniem swoich kroków do sklepu po tradycyjną drożdżówkę, batonika lub paczkę chipsów. Zobacz przepis na błyskawiczny przysmak!
Zdrowe batony – zdrowy zamiennik słodyczy
Zdrowa dieta to dieta, która jest odpowiednio zbilansowana. Składa się zwykle z 4 lub 5 posiłków jadanych regularnie. Jeśli jednak od czasu do czasu chcesz pozwolić sobie na coś słodkiego, przygotuj zdrowe przekąski. Dostarczą one niezbędnej energii i cennych wartości. Przydadzą się na wycieczce, po treningu czy w pracy albo w szkole.
Batoniki kokosowe fit – przepis
Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki – część z nich możesz wybrać w zależności od tego, co lubisz. Poza tym potrzebny jest piekarnik, blacha lub foremka, miska i papier do pieczenia.
Niezbędne składniki na zdrowe batoniki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych lub innych
- 3 dojrzałe banany
- 25 g oleju kokosowego (o płynnej konsystencji)
- garść rodzynek
- kilka suszonych moreli lub innych owoców (np. śliwek, daktyli itd.)
- ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: łyżka miodu, wiórki kokosowe i ulubione orzechy oraz ziarna (np. sezam albo mak), marchew, masło orzechowe
Wszystkie składniki należy po prostu wymieszać w dużej misce. Wcześniej pokrój na drobne kawałeczki orzechy i morele, a banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Teraz połącz wszystko, dolej olej kokosowy i całość starannie wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż masę płasko na papierze i uformuj kwadrat lub prostokąt. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu całość musi wystygnąć. Później wykrój batoniki, które będą idealne na wycieczkę, rower, piknik, ale sprawdzą się też jako przekąska w szkole, na uczelni czy w pracy. Są pyszne i słodkie, dostarczą Ci energii podczas różnych aktywności. Jeśli lubisz słodkie przekąski, daktyle będą zdrowym słodzikiem.
fot. Couleur / Pixabay