Niebezpieczne jedzenie

Skutkiem nieodpowiednio wysterylizowanych konserw, niedopieczonych mięs i ryb narażonych na działanie słońca jest zatrucie jadem kiełbasianym, które często kończy się zgonem.

Aby uniknąć zagrożenia jadem kiełbasianym zwracajmy uwagę na puszki z jedzeniem – gdy wieczko jest wybrzuszone, wyrzucajmy konserwę.

Od niedawna coraz częściej słychać w Polsce o jersiniozie – odzwierzęcej chorobie zakaźnej, która pięć lat temu przywędrowała do nas spoza Europy. Objawy zarażenia występują po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego i wypiciu niepasteryzowanego mleka.

Dotykająca szczególnie wczasowiczów jest legionelloza, którą wywołują bakterie żyjące w rurach wodnych i nieczyszczonych urządzeniach klimatyzacyjnych i wentylacyjnych. Choroba przebiega podobnie do grypy lub zapalenia płuc. Według lekarzy legionelloza jest przyczyną 10 procent diagnozowanych zapaleń płuc.

Kiedy mówimy o urlopie spędzanym w hotelu czy pensjonacie, nie zapominajmy o starej dobrej znajomej – grzybicy stóp, którą najłatwiej złapać korzystając ze wspólnych łazienek. Czasem wystarczy nawet przejść boso po dywanie, po którym wcześniej chodziła zarażona osoba. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Żółtaczka - leki

Stop żółtaczce

Warto wiedzieć, że do zakażenia wirusem wystarczy jedna kropla zainfekowanej…

Czytaj więcej
Gdy nie tolerujesz laktozy

Gdy nie tolerujesz laktozy

Laktoza to cukier występujący w mleku, który może wywoływać dolegliwości…

Czytaj więcej
Jak dbać o kobiecą figurę

Jak dbać o sylwetkę? – 6 prostych sposobów

Nie musisz wcale katować się restrykcyjnymi dietami i męczącymi treningami,…

Czytaj więcej
Jak schudnąć po ciąży

Jak schudnąć po ciąży?

W czasie ciąży kobieta powinna przybrać na wadze średnio 11–15…

Czytaj więcej
Dieta 2000 kalorii

Dieta 2000 kalorii

Przeglądając fora internetowe czy robiąc wywiad wśród znajomych często spotykasz…

Czytaj więcej