Wrzodami żołądka nazywamy uszkodzenia powstałe na ścianie żołądka, gdzie przyczyną ich tworzenia są pepsyny oraz nadmierna produkcja kwasu solnego, który negatywnie wpływa na jej śluzówkę. Do niedawna z problemami żołądkowymi borykały się jedynie osoby starsze, ale coraz częściej do lekarzy trafiają także ludzie młodzi. Wrzodom sprzyjają nieregularne spożywanie posiłków, przemęczenie, przepracowywanie się i życie w chronicznym stresie.
Czy to wrzody?
Do charakterystycznych objawów choroby wrzodowej należy zgaga, która jako pierwsza pojawia się na początku choroby. Pacjenci często skarżą się na kwaśne odbijanie po każdym posiłku. Jeśli po jedzeniu odczuwasz ból w okolicach żołądka, miewasz zaparcia, nudności, to znak, że musisz udać się do lekarza na badania. Prawdopodobnie cierpisz na to schorzenie.
Zdrowa dieta siły doda
Oprócz lekarstw, które są nieodzownym elementem leczenia, lekarza zalecają także zmianę diety. Posiłku muszą być lekkostrawne, przyjazne dla żołądka i całego procesu trawiennego. Nie mogą podrażniać uszkodzonych już jego ścian. Od dawna sprawdzonym sposobem na łagodzenie dolegliwości wynikających z choroby wrzodowej jest sok z surowych ziemniaków. Przed użyciem warto jednak upewnić się, że kartofle pochodzą ze sprawdzonych upraw, gdzie nie używa się jakichkolwiek nawozów. Takich ziemniaków szukaj z oznaczeniem plantacji ekologicznych.
Sok z ziemniaków
Najlepszym sposobem na rozprawienie się z dokuczliwymi dolegliwościami ze strony choroby wrzodowej jest przyrządzenie soku z surowych ziemniaków. W tym celu najlepiej użyć sokowirówki. Wyciśnięty sok należy pić trzy razy dziennie, najlepiej w porcji dwóch, trzech łyżek przed każdym posiłkiem. Z powodzeniem sok może zostać zastąpiony wywarem z łupin ziemniaczanych. W drugim przypadku pacjenci często mówią, że smak jest o wiele lepszy, a właściwości antywrzodowe są takie same. Aby przygotować wywar z łupin należy przygotować dwa kilogramy ziemniaków i dokładnie je wyszorować. Następnie gotujemy je w mundurkach. Gdy są już gotowe, wówczas obieramy je z łupin, które przekładamy do oddzielnego garnka. Następnie gotujemy je przez około dwadzieścia minut w tej samej wodzie, co ziemniaki. Tak przyrządzony napar należy przecedzić i pić codziennie rano przed każdym posiłkiem. Kolejną filiżankę spożywamy w południe, a ostatnią przed pójściem spać.
Dla osób z chorym żołądkiem
Pacjenci cierpiący na wrzody muszą pamiętać, aby ich posiłki były lekkostrawne, dlatego unikamy wszelkiego rodzaju tłustych mięs, wywarów gotowanych na mięsach, wszelkich tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a także zbyt zimnych lub ostrych płynów. Oprócz tego z codziennej diety należy wyeliminować kawę, herbatę, ostre przyprawy, alkohol oraz smażone potrawy. W to miejsce jak najczęściej sięgamy po mleko i jego przetwory. Mile widziane są wszelkie zupy mleczne, jogurty czy twarożki. Poza tym puree ziemniaczane, jajka ugotowane na miękko, omlety beztłuszczowe, jajecznica, chude mięso, makaron, gotowane ryby, kasza, suchary, ryż, galaretki, budynie, przeciery z owoców, gotowane jarzyny – wszystko to może być z powodzeniem jedzone przez osoby cierpiące na wrzody żołądka.
Przykładowe dania w diecie antywrzodowej
Przepis na pomidory faszerowane
Składniki:
- 300 g cielęciny,
- 4 średniej wielkości pomidory,
- ½ pęczka włoszczyzny,
- Sól, pieprz do smaku według uznania
Przygotowanie
Pomidory wydrąż, mięso pokrój i podsmaż na oliwie. Smażone mięso zalej dwiema szklankami gorącej wody, dodaj ulubione przyprawy i podduś do uzyskania odpowiedniej miękkości. Włoszczyznę umyj, oczyść i pokrojoną wrzuć do mięsa. Po około dwudziestu minutach dodaj miąższ z wydrążonych pomidorów. Duś kolejne dwadzieścia minut, a potem zdejmij pokrywkę i odparuj. Jeśli uznasz to za konieczne, możesz delikatnie doprawić.
Tak przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych pomidorów. Potrawę można podawać jako samodzielne danie na zimno lub można zapiec dodatkowo w naczyniu żaroodpornym.
Przepis na kotlety z kukurydzą
Składniki:
- 500 g surowej szynki wieprzowej (możemy użyć tez chudego schabu),
- 3 łyżki stołowe oleju,
- 2 łyżki stołowe mąki,
- garść zielonej fasolki szparagowej,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki stołowe śmietany,
- sól, pieprz do smaku według uznania
Przygotowanie:
Mięso kroimy na cztery plastry, rozbijamy i doprawiamy według uznania. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wcześniej oprószone mąką kotlety.
Mięso podlewamy wrzątkiem i dusimy na małym ogniu.
W oddzielnym garnku gotujemy fasolkę, potem dodajemy kukurydzę wraz z zalewą z puszki.
Wszystko podgrzewamy, przyprawiamy i podajemy ze śmietaną.
Przepis na napój miętowy
Składniki:
- 1 mała łyżeczka suszonej mięty,
- ½ cytryny lub limonki,
- cukier do smaku,
- pęczek świeżych liści mięty
Przygotowanie:
Miętę myjemy pod wodą, odsączamy i wrzucamy do litra gorącej wody. Dodajemy suszoną miętę. Wszystko doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. Tak przygotowany napój odcedzamy i doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub limonki i wkładamy do lodówki.
Fot. Pixabay.com