Co kupować, aby nie chorować?

Żywność – jak każdy inny produkt – możemy reklamować. Mamy na to trzy dni w przypadku otwarcia produktu i trzy dni, jeśli towar sprzedano nam luzem.

Mrożonki powinny być przechowywane w chłodniach. Jednak niektóre sklepy z oszczędności wyłączają na noc lodówki. Jeśli mrożony produkt jest zbrylony, świadczy o tym, że był powtórnie zamrażany.

Przy zakupie mięsa zwróćmy uwagę na jego skład. Napis „MOM” oznacza mięso oddzielone mechanicznie, które faktycznie mięsem nie jest. Podobnie może być z masłem, gdzie sama nazwa nie wskazuje jeszcze, że mamy do czynienia z prawdziwym tłuszczem mlecznym. Miejmy świadomość, że sprzedawca oferujące wyroby wędliniarskie bez opakowań, ma obowiązek podawania na wywieszkach ich składu. Kupując ryby, upewnijmy się, czy są mrożone czy glazurowane (pokryte warstwą lodu, które pod odmrożeniu ważą dużo mniej niż same mięso) oraz nie wahajmy się prosić o informacje dotyczącą ilości glazury w rybie.

Bardzo często wybierając miód kierujemy się jego wyglądem i omijamy produkty skrystalizowane. Tymczasem krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i w żaden sposób nie wpływa ujemnie na jego wartość odżywczą. Co więcej, w okresie zimowym, miody płynne mogą świadczyć o tym, że były wcześniej podgrzewane. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Chandra czy depresja

Czy to chandra czy może depresja?

Żyjemy w ciągłym pośpiechu. Nie mamy czasu, aby zjeść, aby…

Czytaj więcej
Jajka na poprawę humoru

Jajka na poprawę humoru

Czy wiesz, że jajka są nie tylko smaczne i zdrowe,…

Czytaj więcej

Trendy w edukacji

Czego tak naprawdę oczekujemy w okresie nauki w liceum? Czy…

Czytaj więcej
Skuteczne sposoby na łupież

5 skutecznych sposobów na łupież

Łupież jest problemem nie tylko estetycznym, ale także zdrowotnym. Białe…

Czytaj więcej
Jesień wypadanie włosów

Wypadanie włosów – dlaczego włosy wypadają?

Jesień to okres, w którym niemal każda kobieta najchętniej sama…

Czytaj więcej