dieta a anemia

Anemia to stan chorobowy znany także jako niedokrwistość. Występuje wtedy, gdy w organizmie jest za mało krwinek czerwonych. Może być efektem różnych niedoborów, m.in. Sprawdź, co warto włączyć do diety, by nie zachorować na anemię.

Co powinien jeść chory na anemię?

Spożywanie posiłków, które nie są bogate w odpowiednie składniki odżywcze może doprowadzić do stopniowego osłabiania organizmu oraz anemii. Niedokrwistości z niedoboru często rozwijają się podstępnie, gdyż organizm człowieka ma zdolność do przystosowania się do trudnych warunków.

W niedokrwistościach niedoborowych trzeba uzupełnić braki żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12. Uzupełnianie brakujących składników oraz usunięcie na stałe przyczyny niedoboru to kluczowe zadania. Poniżej podajemy najlepsze źródła składników, których niedobory mogą doprowadzić do wystąpienia anemii.

Cenne źródła żelaza. Najwięcej żelaza znajduje się w mięsie, głównie w podrobach (w wątrobie cielęcej i wołowej, kiszce krwistej oraz w nerkach). Trzeba jednak zaznaczyć, że mięso ryb nie jest bogate w ten pierwiastek. Inne źródła żelaza to produkty zbożowe, nasiona i ziarna oraz orzechy, ew. mleko pełne.

Cenne źródła kwasu foliowego. Kwas foliowy jest odpowiedzialny za podział, regulowanie i dojrzewanie czerwonych krwinek. Jako najlepsze źródła folianów w diecie uznaje się surowe warzywa liściaste, głównie zielone, m.in. szpinak, jarmuż, kapusta, brukselka, różne rodzaje sałat, brokuł czy groszek zielony. Polecane są też rośliny strączkowe, korzeń i natka pietruszki, buraki, orzechy i ziarna zbóż (słonecznik i sezam).

Cenne źródła witaminy B12. Jest to głównie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. wołowina, drób, wieprzowina i jagnięcina, a także ryby (m.in. tuńczyk), produkty mleczne (mleko, sery i jogurty) oraz jajka.

Nie wolno lekceważyć anemii, bo może okazać się cichym, ale bardzo niebezpiecznym wrogiem, a nawet „ukradkiem” zagrażać życiu. Łatwo można pomylić ją ze zwykłem zmęczeniem, dlatego niezbędna jest konsultacja z lekarzem. Większość przypadków niedokrwistości jest w pełni uleczalna, jeśli pacjent zastosuje się do zaleceń. Podstawą jest przestrzeganie na co dzień zasad zdrowej diety i wykonywanie co 2-3 lata morfologii krwi.

Czytaj również:  Dieta Turbo dla niecierpliwych

fot.

Polecane

Pielęgnacja cery

Pielęgnacja cery

Maseczka jest jedna z najstarszych metod pielęgnacji urody. Ale nawet…

Czytaj więcej
Kasza jest fit

Kasza jest fit!

Dobrej jakości produkty powinny być podstawą naszej diety. W zimie…

Czytaj więcej
Przyrząd do mamografii

Badania kobiet

W wieku 40 lat każda kobieta powinna znaleźć czas aby…

Czytaj więcej
suplementy krążenie

Cyclo 3 Fort – Pomoc na problemy z krążeniem żylnym

Cyclo 3 Fort to lek stosowany w leczeniu objawów związanych…

Czytaj więcej
Jak walczyć z nadciśnieniem tętniczym?

Nadciśnienie tętnicze – jak z nim walczyć?

Zdrowy styl życia może wyeliminować problem nadciśnienia tętniczego całkowicie lub…

Czytaj więcej