świeży korzeń pokrojonego imbiru

Imbir słynie z pobudzenia układu odpornościowego oraz z właściwości odchudzających. Ma wiele cennych właściwości. Podpowiadamy, jak wykorzystać jego walory odżywcze.

Imbir to popularna przyprawa azjatycka, która została doceniona także w polskiej kuchni. Słynie jako wzmacniająca odporność, ale też jako wsparcie w odchudzaniu.

Właściwości imbiru

Mimo że imbir ma też kwiaty, w kuchni wykorzystuje się głównie jego korzeń, który zawiera wiele olejków eterycznych, witamin i minerałów. Jest ceniony ze względu na zapach i smak oraz pikanterię, ale najbardziej za korzystny wpływ na ludzki organizm. Imbir jest źródłem witaminy B6, C i E, niacyny, kwasu foliowego, ryboflawiny, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i sodu. Zawiera też cenny antyoksydant (przeciwutleniacz) 6-gingerol, który obniża ryzyko zachorowania na raka jajników.

Imbir na przeziębienie

Jest bardzo popularny na przeziębienie. Można go dodać do herbaty, przygotować z niego shota albo rozgrzewający napar o właściwościach wzmacniających. Razem z miodem i cytryną dostarczy witamin i wartości odżywczych, które są niezbędne organizmowi do walki. Dodajmy, że redukcja każdego stanu zapalnego zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Sok, syrop i napar imbirowy

Soki z dodatkiem imbiru. Koktajle z imbirem na bazie warzyw i owoców poprawią Twoją odporność i pomogą dostarczyć witamin, minerałów i błonnika. Może to być sok z jabłek, marchwi, kawałka świeżego imbiru i cynamonu. Można też dodać cytrynę i pomarańczę oraz kurkumę albo na tylko ich bazie i dużej ilości imbiru przygotować shota na odporność.

Syrop z imbiru. Z kolei napar imbirowy albo syrop będą znakomite na przeziębienie i na chłodne dni. Potrzebne będą: kawałek imbiru, cytryna i miód. Można dodać także tymianem lub rozmaryn, gdyż są one bogate w związki, które mają działanie wzmacniające układ odpornościowy. Zadziałają jak naturalny antybiotyk.

Czytaj również:  Uśmiech, który zmienia życie - dlaczego warto dbać o zdrowie jamy ustnej

By przygotować taki syrop, wymieszaj starannie dwie starte łyżeczki korzenia imbiru, sok z połowy cytryny, łyżeczkę ulubionego miodu, a następnie dodaj szklankę ciepłej wody i kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku.

Napój z imbiru „złote mleko”. Na przeziębienie popularne jest też „złote mleko”. Potrzebne będzie mleko (krowie, kozie, bez laktozy, roślinne), korzeń imbiru, korzeń kurkumy, miód, cynamon, kardamon i pieprz. Wystarczy wszystkie te składniki wrzucić do garnka i zagotować. Proporcje zależą od Twojego gustu.

Inne korzyści i zastosowanie imbiru

Imbir działa antyoksydacyjnie i wspomaga oczyszczanie organizmu. Jest pomocny w leczeniu dolegliwości jelitowych i żołądkowych. Napar z imbiru poleca się też kobietom w ciąży oraz osobom z chorobą lokomocyjną, gdyż często pomaga na mdłości. Można go pić albo ssać cukierki imbirowe. Może też pomóc na problemy krążeniowe. Ma też dobroczynny wpływ na leczenie symptomów artretyzmu. Systematycznie zażywany imbir zmniejsza ból w stawach.

Oto podsumowanie, jakie korzyści może oferować imbir:

  • działanie przeciwzapalne
  • działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • działanie rozgrzewające
  • właściwości przeciwgorączkowe
  • chroni układ krwionośny i nerwowy
  • pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
  • właściwości przeciwwymiotne
  • łagodzenie dolegliwości w chorobach reumatycznych
  • pozytywny wpływ na trawienie

Niskokaloryczność – imbir polecany na odchudzanie

Imbir jest też niskokaloryczny i poleca się do w diecie osób zmagających się z nadwagą. 100 gramów imbiru to około 80 kcal. Można go dodać do codziennego menu do soków czy koktajli. Sprawdza się także w sosach i marynatach. Jego regularne spożywanie przyspiesza przemianę materii i proces spalania tkanki tłuszczowej. Dodatkowo niweluje zawartość kortyzolu w organizmie, który odpowiada często za niekontrolowane tycie.

Zawiera też związki fenolowe i wykazuje działanie termogenne, co oznacza, że wspomaga utrzymanie stałej temperatury ciała i zarazem spalaniu kalorii. Zużycie przez mięśnie energii skutkuje wzrostem temperatury ciała. Podstawowym źródłem energii jest wtedy tkanka tłuszczowa.

Czytaj również:  Hemoglobina - kluczowy wskaźnik w badaniu krwi: co mówią jej poziomy?

fot.WebTechExperts/pixabay

Polecane

Jajka na poprawę humoru

Jajka na poprawę humoru

Czy wiesz, że jajka są nie tylko smaczne i zdrowe,…

Czytaj więcej
Bakterie

Zapalenia, zakażenia i wrzody

Upławy Wydzielanie cieczy z pochwy nie zawsze jest oznaką choroby.…

Czytaj więcej
Nowotwory narządu rodnego

Nowotwory narządu rodnego

Mogą być łagodne i złośliwe. Występują one w różnych postaciach,…

Czytaj więcej
Naturalne sposoby na ból

Jakie są naturalne sposoby na ból?

Zanim weźmiesz tabletkę przeciwbólową, sprawdź jakie są naturalne, ziołowe sposoby…

Czytaj więcej
Wrastające paznokcie

Wrastające paznokcie – dlaczego paznokcie wrastają?

Dlaczego paznokcie wrastają? Z reguły sami jesteśmy sobie winni, zaniedbując…

Czytaj więcej