Site Loader
Niezdrowe jedzenie

Fałszowanie pieniędzy, dokumentów, co jakiś czas słyszy się o takich przypadkach, ale jak można fałszować żywność? Ano można, tak samo jak można fałszować markowe adidasy kupione na rynku za pół ceny, czy telefon z allegro z okazyjnym chińskim software-m.

Pół biedy gdy chodzi tylko o podrobienie opakowania i wprowadzenie produktu na rynek jako oryginalny, tak jak to było z niedawno zlikwidowaną rozlewnią podróbek Coca-Coli, lecz zdarzają się również przypadki dodawania do żywności szkodliwych substancji chemicznych, a w ten sposób zafałszowana żywność staje się trucizną.

Chęć szybkiego zarobku napędza koniunkturę podrabiania jedzenia. Coraz rzadziej słyszy się o tym kryminalnym i godnym pogardy procederze, lecz ze statystyk wynika, że rynek fałszowanej żywności w Polsce opiewa na kwotę 50 miliardów złotych rocznie, stanowi to znaczącą kwotę. Dla porównania w Wielkiej Brytanii fałszowanych jest około 10% produktów spożywczych wprowadzanych na rynek.

Wbrew pozorom dawniej wcale nie było lepiej w kwestii fałszowania żywności. Nie trzeba daleko szukać, wystarczy przypomnieć sobie przekupki sprzedające na miejscowych targach śmietanę. Aby była ona gęstsza, sprawiała wrażenie bardziej tłustej i wartościowej niejednokrotnie dodawano do niej mąki, lub sproszkowanej kredy. Nie tylko śmietana była podrabiana, masło fałszowano utartymi ziemniakami, a nawet 1/5 wagi herbaty stanowiły odpady.

Wdzięcznym materiałem do nadużyć pozostał do dzisiaj alkohol. Proceder oczyszczania alkoholu skażonego, tworzenia koniaku z różnych nie koniakowych składników, czy wina robione na spirytusie w podziemiu alkoholowym są na porządku dziennym.

Nie łudźmy się również, że kupimy masło za 1,99zł, czy ser żółty za 9,99 zł. Strach pomyśleć czym został zastąpiony w nich tłuszcz mleczny.

Dawniej żywność była fałszowana w sposób bardziej niekontrolowany i zuchwały niż dziś. Kontrole praktycznie na każdym kroku od rozpoczęcia produkcji aż po dystrybucje umożliwiają wyłuskanie żywności niepełnowartościowej i podrobionej. Pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że odpowiednie organy w Polsce oraz na terenie Unii Europejskiej działają sprawnie i dzięki ich staraniom w ręce nasze – konsumentów trafiają produkty zdrowe i pełnowartościowe.

Fitmaniak

Polecane

Jak zrzucić kilogramy?

Zrzucanie kilogramów: małe kroki, duże zmiany. Poradnik.

Już czas najwyższy pozbyć się tak starannie hodowanej „oponki”, no...

Czytaj więcej
Glukoza - paliwo do mózgu

Glukoza – paliwo dla mózgu

Mózg - centralna jednostka dowodzenia naszym organizmem, siedlisko inteligencji i...

Czytaj więcej
Herbata

Trzy słowa o herbacie

Coraz chłodniejsze dni zachęcają do schowania się pod ciepłym kocem...

Czytaj więcej
Przekąska niskokaloryczna

Przekąska naprawdę niskokaloryczna

Najeść się do syta, nie mieć wyrzutów sumienia i przy...

Czytaj więcej
Nadciśnienie tętnicze

Epidemia atakuje również młodych ludzi

Co piąty Amerykanin w wieku 24-32 lat cierpi na nadciśnienie...

Czytaj więcej

Archiwa