Nastawienie do żywności

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie osób badanych do posiłku przed jego spożyciem, skutkowało różnym poziomem sytości po spożyciu. Naukowcy doszli do wniosku, że postrzeganie żywności jako mniej lub bardziej kaloryczną przed jej spożyciem może wpływać na regulację hormonalną odczuwania głodu i sytości.

Naukowcy z Yale University i Arizona State University w USA, obserwowali wpływ odczuć dotyczących produktu, na apetyt. W tym celu poprosili 46 zdrowych kobiet i mężczyzn aby wypili koktajli mleczny. Część koktajli była oznakowana jako koktajle o wyższej wartości energetycznej, miały one również bardziej wyrazisty smak. Na opakowaniach pozostałych napisane było że mają one niższą wartość odżywczą, miały one również słabiej wyczuwalny smak.

Uczestnicy badania oceniali smak i etykietę koktajli mlecznych, opisywali również subiektywne odczucie sytości po spożyciu. Aby w obiektywny sposób zmierzyć sytość uczestników badania, badano fizjologiczne wskaźniki próbek krwi. Próbki te były pobierane przed, w trakcie oraz po spożyciu koktajlu mlecznego, oraz porównane pod kątem zmian poziom greliny.

Grelina to hormon tkankowy, produkowany przez jelita. Jego funkcją jest przekazywanie informacji o głodzie i sytości pomiędzy żołądkiem i mózgiem. Wzrost poziomu tego hormonu informuje o głodzie, gdy pokarm trafia do żołądka jego poziom spada.

Interesujące było to, że obie partie koktajli mlecznych – „niskokaloryczne” i „wysokokaloryczne”, niezależnie od etykiet, charakteryzowały się taką samą wartością odżywczą. Naukowcy odkryli że różnice w nastawieniu do pokarmu (wyobrażenie go sobie jako mniej lub bardziej kalorycznego) skutkują różnymi zmianami poziomu greliny.

Po wypiciu „wysokokalorycznego” koktajlu mlecznego o wyrazistym smaku więcej badanych odczuwało sytość. Znajdywało to odzwierciedlenie w poziomie greliny. Picie koktajlu ”niskokalorycznego” o łagodnym smaku skutkowało słabszą reakcją ze strony greliny – spadek nie był tak znaczący, okazało się również że mniejsza część badanych odczuła sytość.

Czytaj również:  Najgrubsza kobieta świata!

W badaniu amerykańskich naukowców można wykazać pewne braki – małą liczebność próby oraz brak grupy kontrolnej, w celu ujednolicenia procedury. Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć mechanizm działania greliny. Może to pomóc odkryć wpływ umysłu na apetyt.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak zwiększyć objętość włosów

Jak zwiększyć objętość włosów? – sprawdzone sposoby

Każdej z nas marzą się piękne, gęste i puszyste włosy.…

Czytaj więcej
ciąża i poród

Poród naturalny a cesarskie cięcie

W trakcie porodu zawsze może zdarzyć się coś nieprzewidzianego. Częste…

Czytaj więcej
Suplementy

Suplementy – konieczne czy zbyteczne?

Rytm życia przyspiesza, praca, nerwy, coraz trudniej zachować zdrowie i…

Czytaj więcej
Sok z warzyw i owoców

Soki świeżo wyciskane – 3 przepisy

Codzienna porcja zdrowia, czyli świeżo wyciskane soki, można łatwo samodzielnie…

Czytaj więcej
dieta a anemia

Co jeść podczas anemii?

Anemia to stan chorobowy znany także jako niedokrwistość. Występuje wtedy,…

Czytaj więcej