Irdyolog dr Marek Bardadyn jest twórcą diety strukturalnej, która w swych twierdzeniach zakłada przeprowadzenie kuracji oczyszczającej w weekend. Trzydniowa kuracja jest zdrowa i całkowicie bezpieczna dla organizmu, a dodatkowym plusem jest możliwość utraty jednego kilograma w trakcie dwóch dni.
Na czym polega dieta strukturalna
Z przeprowadzeniem tego rodzaju terapii nikt nie powinien mieć trudności. Opiera się na koktajlach, które bez problemu mogą zostać przygotowane w warunkach domowych. Nie ma potrzeby żmudnego przesiadywania w kuchni i przyrządzaniu coraz to nowszych – niekiedy bardziej wymyślnych – potraw. Dlatego przed rozpoczęciem oczyszczania swojego organizmu zaopatrz się we wszystkie składniki, które będą potrzebne do przyrządzenia koktajlów. To znacznie skróci czas ich przygotowania. Zrobienie jednego koktajlu nie powinno przekroczyć kilku minut. Zanim spożyje się pierwszy koktajl, należy pić herbatę oraz wodę mineralną. Zakłada się przyswojenie około 1,5 litra płynów. Mikstury lepiej przygotowywać na bieżąco, nie zaleca się robienia koktajli na potem. Te świeżo przyrządzone są o wiele smaczniejsze. Mieszanki należy spożywać w czasie posiłków. Według dr Bardadyna, napoje są mało kaloryczne, a z drugiej strony patrząc są bardzo wartościowe pod kątem składników odżywczych.
Efekty stosowanej kuracji
Oprócz możliwości zrzucenia nadprogramowych kilogramów, dieta strukturalna zapewnia dogłębne oczyszczenie organizmu z wszelkich toksyn. Na dwa – trzy dni stosowania kuracji, metabolizm spowolni się, przez co unikniemy efektu jo-jo. Nie trzeba będzie się głodzić. Koktajle, z których są przygotowywane mieszanki zawierają w swoim składzie produkty o niskim indeksie glikemicznym, przez co głód zastąpimy uczuciem sytości. Owa pełność w żołądku z powodzeniem wystarczy nam na kolejny dzień. Warto wziąć pod uwagę fakt, aby składniki zalecane w przyrządzaniu koktajli na stałe weszły do codziennego jadłospisu, z uwagi na bogactwo witaminowe. Nie tylko na okres trwania kuracji odchudzającej.
Przykładowy jadłospis
Pierwszy dzień
O około 18.30 przygotowujemy koktajl z jogurtu lub kefiru, małego banana, łyżki siemienia lnianego albo zarodków lub otrąb pszennych. Całość należy dokładnie zmiksować.
Drugi dzień
O godzinie 8.00 przygotowujemy szklankę mleka sojowego, do tego 200 gram truskawek, łyżeczkę siemienia lnianego/zarodków/otrąb pszennych. Całość miksujemy.
O 11.30 miksujemy w szklance soku pomarańczowego łyżkę zarodków lub otrąb pszennych z dodatkiem czterech suszonych moreli.
O 15.00 w szklance soku pomidorowego mieszamy pół puszki tuńczyka z łyżeczką siemienia lnianego i morszczynem.
O 18.30 sięgamy po szklankę mleka sojowego, sześć suszonych moreli, łyżkę siemienia lnianego, dwie łyżeczki otrąb owsianych i dokładnie mieszamy.
Trzeci dzień kuracji
Zaczynamy o godzinie 8.00 i w szklance mleka sojowego miksujemy 200 gram truskawek, łyżeczkę siemienia lnianego, łyżeczkę zarodków lub otrąb pszennych.
O 11.30 cztery suszone morele miksujemy wraz z łyżką zarodków lub dwiema łyżkami otrąb i szklanką soku pomarańczowego.
O 15.00 przygotowujemy szklankę soku pomidorowego, pół puszki tuńczyka, łyżeczkę siemienia lnianego praz morszczynu. Wszystko dokładnie mieszamy.
O 18.30 małego banana miksujemy z łyżeczką siemienia lnianego, dwiema łyżeczkami otrąb i szklanką mleka sojowego.
Fot. Pixabay.com