Niezdrowe jedzenie

Fałszowanie pieniędzy, dokumentów, co jakiś czas słyszy się o takich przypadkach, ale jak można fałszować żywność? Ano można, tak samo jak można fałszować markowe adidasy kupione na rynku za pół ceny, czy telefon z allegro z okazyjnym chińskim software-m.

Pół biedy gdy chodzi tylko o podrobienie opakowania i wprowadzenie produktu na rynek jako oryginalny, tak jak to było z niedawno zlikwidowaną rozlewnią podróbek Coca-Coli, lecz zdarzają się również przypadki dodawania do żywności szkodliwych substancji chemicznych, a w ten sposób zafałszowana żywność staje się trucizną.

Chęć szybkiego zarobku napędza koniunkturę podrabiania jedzenia. Coraz rzadziej słyszy się o tym kryminalnym i godnym pogardy procederze, lecz ze statystyk wynika, że rynek fałszowanej żywności w Polsce opiewa na kwotę 50 miliardów złotych rocznie, stanowi to znaczącą kwotę. Dla porównania w Wielkiej Brytanii fałszowanych jest około 10% produktów spożywczych wprowadzanych na rynek.

Wbrew pozorom dawniej wcale nie było lepiej w kwestii fałszowania żywności. Nie trzeba daleko szukać, wystarczy przypomnieć sobie przekupki sprzedające na miejscowych targach śmietanę. Aby była ona gęstsza, sprawiała wrażenie bardziej tłustej i wartościowej niejednokrotnie dodawano do niej mąki, lub sproszkowanej kredy. Nie tylko śmietana była podrabiana, masło fałszowano utartymi ziemniakami, a nawet 1/5 wagi herbaty stanowiły odpady.

Wdzięcznym materiałem do nadużyć pozostał do dzisiaj alkohol. Proceder oczyszczania alkoholu skażonego, tworzenia koniaku z różnych nie koniakowych składników, czy wina robione na spirytusie w podziemiu alkoholowym są na porządku dziennym.

Nie łudźmy się również, że kupimy masło za 1,99zł, czy ser żółty za 9,99 zł. Strach pomyśleć czym został zastąpiony w nich tłuszcz mleczny.

Dawniej żywność była fałszowana w sposób bardziej niekontrolowany i zuchwały niż dziś. Kontrole praktycznie na każdym kroku od rozpoczęcia produkcji aż po dystrybucje umożliwiają wyłuskanie żywności niepełnowartościowej i podrobionej. Pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że odpowiednie organy w Polsce oraz na terenie Unii Europejskiej działają sprawnie i dzięki ich staraniom w ręce nasze – konsumentów trafiają produkty zdrowe i pełnowartościowe.

Czytaj również:  5 ciekawostek o ziołach wspierających kobiecy organizm

Fot. Pixabay.com

Polecane

laborant badający próbkę krwi z leukocytami

Białe krwinki (leukocyty) – ich rola i co oznaczają nieprawidłowe wartości

Czy wiesz, jak ważną rolę w twoim organizmie pełnią białe…

Czytaj więcej
zdrowa dieta

Chcesz jeść zdrowo? Zacznij od tych 3 nawyków

Nie musisz diametralnie zmieniać diety, by jeść zdrowo i smacznie.…

Czytaj więcej
Witaminy - żywność czy suplementy?

Witaminy – żywność czy suplementy?

Witaminy to jedne z substancji które bardzo chętnie przyjmujemy w…

Czytaj więcej
mała grupa kobiet praktykujących stretching w parku, które angażują się w różne ćwiczenia rozciągające.

Stretching – Klucz do elastyczności i dobrego samopoczucia

Stretching – proste słowo, które kryje w sobie klucz do…

Czytaj więcej
Winogrona dobre na serce

Jedzenie winogron może pomóc chronić serce mężczyzn z problemami metabolicznymi!

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez dr Marię Luz Fernandez i…

Czytaj więcej