Niezdrowe jedzenie

Fałszowanie pieniędzy, dokumentów, co jakiś czas słyszy się o takich przypadkach, ale jak można fałszować żywność? Ano można, tak samo jak można fałszować markowe adidasy kupione na rynku za pół ceny, czy telefon z allegro z okazyjnym chińskim software-m.

Pół biedy gdy chodzi tylko o podrobienie opakowania i wprowadzenie produktu na rynek jako oryginalny, tak jak to było z niedawno zlikwidowaną rozlewnią podróbek Coca-Coli, lecz zdarzają się również przypadki dodawania do żywności szkodliwych substancji chemicznych, a w ten sposób zafałszowana żywność staje się trucizną.

Chęć szybkiego zarobku napędza koniunkturę podrabiania jedzenia. Coraz rzadziej słyszy się o tym kryminalnym i godnym pogardy procederze, lecz ze statystyk wynika, że rynek fałszowanej żywności w Polsce opiewa na kwotę 50 miliardów złotych rocznie, stanowi to znaczącą kwotę. Dla porównania w Wielkiej Brytanii fałszowanych jest około 10% produktów spożywczych wprowadzanych na rynek.

Wbrew pozorom dawniej wcale nie było lepiej w kwestii fałszowania żywności. Nie trzeba daleko szukać, wystarczy przypomnieć sobie przekupki sprzedające na miejscowych targach śmietanę. Aby była ona gęstsza, sprawiała wrażenie bardziej tłustej i wartościowej niejednokrotnie dodawano do niej mąki, lub sproszkowanej kredy. Nie tylko śmietana była podrabiana, masło fałszowano utartymi ziemniakami, a nawet 1/5 wagi herbaty stanowiły odpady.

Wdzięcznym materiałem do nadużyć pozostał do dzisiaj alkohol. Proceder oczyszczania alkoholu skażonego, tworzenia koniaku z różnych nie koniakowych składników, czy wina robione na spirytusie w podziemiu alkoholowym są na porządku dziennym.

Nie łudźmy się również, że kupimy masło za 1,99zł, czy ser żółty za 9,99 zł. Strach pomyśleć czym został zastąpiony w nich tłuszcz mleczny.

Dawniej żywność była fałszowana w sposób bardziej niekontrolowany i zuchwały niż dziś. Kontrole praktycznie na każdym kroku od rozpoczęcia produkcji aż po dystrybucje umożliwiają wyłuskanie żywności niepełnowartościowej i podrobionej. Pozostaje nam tylko mieć nadzieję, że odpowiednie organy w Polsce oraz na terenie Unii Europejskiej działają sprawnie i dzięki ich staraniom w ręce nasze – konsumentów trafiają produkty zdrowe i pełnowartościowe.

Czytaj również:  Układ rozrodczy żeński i męski – jakie pełnią funkcje?

Fot. Pixabay.com

Polecane

Przed zajściem w ciążę - poradnik

Poradnik przed zajściem w ciążę

Gwarancja uzyskania zdrowego potomstwa jest dobry stan zdrowia obojga rodziców,…

Czytaj więcej
Gofry na zdrowe śniadanie

Na zdrowe śniadanie – gofry!

Kanapki, owsianki, jajecznice, parówki – jeśli i Wam pomysły na…

Czytaj więcej
Osteoporoza - złodziejka kości

Osteoporoza – złodziejka kości

Leczenie osteoporozy należy zacząć od zmiany diety i poprawienia sprawności…

Czytaj więcej
Leki a słońce

Leki a słońce

Nie samo słońce bywa przyczyną schorzeń skóry. Niektóre leki oraz…

Czytaj więcej
Przygotowanie do porodu

Przygotowanie do porodu

Każda ciężarna powinna przygotowywać się do porodu przez całą ciążę,…

Czytaj więcej