Nieprzespana noc sprawia, że ludzie stają się znacznie mniej odporni na skutki spożywania niezdrowego jedzenia. Paradoksalnie odczuwają także znacznie większą przyjemność z jego konsumpcji. Tezy te zostały przedstawione przez naukowców, prowadzących dwa niezależne badania. W jednym z nich badacze przeskanowali ludzkie mózgi w momencie, w którym badani patrzyli na zdjęcia jedzenia. Okazało się, że centra nagrody w mózgach niewyspanych uczestników zapalały się silniej w momencie, kiedy osoby te patrzyły na niezdrowe jedzenie, niż w momencie, w którym patrzyły na zdrowe. Co więcej, centra te były także znacznie bardziej aktywne niż centra u ludzi wypoczętych patrzących na te same fotografie.
– Uzyskane przez nas dane bardzo silnie sugerują, że jeżeli próbujemy kontrolować naszą masę ciała, brak snu wpływa na nas bardzo niekorzystnie – stwierdza autorka badania Marie-Pierre St-Onge z centrum badawczego New York Obesity Researcher Center.
W trakcie prowadzonego przez nią badania, 25 uczestników o normalnej masie ciała spędziło pięć nocy w laboratorium, gdzie spali naprzemiennie albo przez 9 godzin bądź przez 4. Uczestnikom pokazywano zdjęcia przedstawiające żywność powszechnie uważaną za zdrową(owoce, warzywa) oraz fotografie jedzenia uznawanego za niezdrowe (cukierki, pizza, pączki).
W drugim badaniu obserwowano 16 uczestników, po pełnej nocy snu oraz po 24-godzinnym czuwaniu. Im również pokazywano zdjęcia jedzenia, jak również w trakcie obserwacji musieli ocenić chęć skonsumowania poszczególnych potraw. Okazało się, że ludzie pozbawieni snu bardziej interesowali się niezdrowym jedzeniem, a przeprowadzone skany mózgów wykazały upośledzenie czynności płata czołowego oraz innych regionów mózgowych związanych z podejmowaniem złożonych decyzji.
– Kiedy jesteś niewyspany, istnieje znacznie większe prawdopodobieństwo, że wybierzesz niezdrowe jedzenie – mówi autorka badania Stephanie Greer z University of California w Berkeley. – Mózg nie jest w stanie przekonywać sam siebie, że zdrowe jedzenie jest lepszym wyborem, ponieważ całkowicie koncentruje się na smaku.
– Naukowcy przeprowadzający badanie przyjrzeli się temu, jakie decyzje są podejmowane przez ludzi odnośnie jedzenia. Istnieje jednak duży stopień prawdopodobieństwa, że ludzie wybieraliby to, co dyktowałyby im ich żądze – dodaje dr Michael Walker, psycholog snu z University of California w Berkeley
– Rezultaty obecnego badania potwierdzają poprzednie prace – stwierdza doktor James Gangwisch z Columbia University, który jest epidemiologiem snu. – Ale wychodzą one również daleko poza to, co wiemy na temat reakcji mózgu na brak snu.
Doktor James Gangwisch sugeruje, iż powiązanie między niewyspaniem a nadmiernym jedzeniem ma swoje korzenie w historii ewolucji. – Teraz, w przeciwieństwie do praludzi tyjących jedynie przed zimą, przybieramy na wadze przez cały okrągły rok – dodaje.
Marie-Pierre St-Onge dodaje jeszcze – Ludzie zawsze są zaskoczeni, kiedy dowiadują się, że sen nie jest po prostu stanem uśpienia, ale wpływa również na wiele kwestii związanych z funkcjonowaniem w ciągu dnia.
źródło: ScienceNews.pl
Fot. Pixabay.com