Błonnik - włókno pokarmowe

Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element diety każdego z nas. W jego skład wchodzą różnorodne substancje które pomimo tego że nie są trawione w organizmie, pełnią ważną rolę w układzie pokarmowym a także korzystnie wpływają na utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej.

Z chemicznego punktu widzenia błonnik ma zróżnicowaną budowę a co za tym idzie również jego zakres działania jest szeroki.

Włókno pokarmowe dzieli się na frakcję rozpuszczalną – dominuje w owocach owsie i nasionach roślin strączkowych – powoduje zmniejszenie odczucia głodu poprzez pęcznienie w żołądku i frakcję nierozpuszczalną która znajduje się głównie w produktach pełnoziarnistych. Na początku błonnik był uważany tylko za substancję balastową – niestrawną i nieprzyswajalną przez organizm, jednak wraz z rozwojem nauk o żywności odkryto jego inne istotne funkcje. Błonnik między innymi

  • przyspiesza perystaltyką jelit – wypełnia jelita i pobudza ich ruchy co powoduje przyspieszony pasaż treści przez jelito i zapobiega zaparciom.
  • łagodzi uczucie głodu
  • wpływa na rozwój korzystnej flory jelitowej
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi przez dłuższy czas ponieważ
  • spowalnia przemiany węglowodanów i powoduje równomierne ich uwalnianie do krwioobiegu.
  • wiąże jony sodu, oraz wspomaga usuwanie toksyn i metali ciężkich a dzięki temu dba o nasze zdrowie.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO – World Health Organization) zaleca spożycie dobowe na poziomie 20-40g błonnika pokarmowego, nie należy jednak przekraczać górnej granicy licząc na zabicie głodu, gdyż może to wywołać działania niepożądane np. bóle brzucha, biegunki a w skrajnych przypadkach podrażnienie jelit a nawet ich skręt

Źródłem błonnika są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe takie jak otręby, kasze, naturalne płatki zbożowe – np. płatki owsiane, ryż – najwięcej błonnika zawiera niełuskany, oraz brązowy, pieczywo pełnoziarniste, oraz razowe, a także nasiona roślin strączkowych.

Czytaj również:  Transport chłodniczy pozwala zachować świeżość produktów

Włókna pokarmowego nie znajdziemy w wyrobach mięsnych, ani tłuszczach zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.

Jeśli nasza dieta jest uboga w błonnik możemy go suplementować. W sklepach występuje w postaci pigułek oraz w postaci sypkiej, warto jednak pamiętać że o bioaktywności (aktywności biologicznej – czyli o efekcie działania na organizm) decyduje stopień rozdrobnienia, a forma sypka zwiększa obszar oddziaływania na organizm człowieka.

Jeśli jesteś zainteresowany czy Twoje spożycie błonnika mieści się w normie sprawdź w naszej tabeli wartości odżywczych. Zapraszamy!

Fot. Pixabay.com

Polecane

gabinet dietetyczny

Eksperci podpowiadają, jak założyć gabinet dietetyczny

Aby założyć gabinet dietetyczny, musisz określić usługi, które będziesz świadczyć,…

Czytaj więcej
Dbanie o całe ciało

Zadbaj o siebie od stóp do głów

Patrząc na skórę, dostrzegasz , że w niektórych miejscach jest…

Czytaj więcej
Odciski

Odciski a modzele – jaka jest różnica?

Modzele i odciski to nieestetyczne zmiany na stopach, które wymagają…

Czytaj więcej
Dieta 2000 kalorii

Dieta 2000 kalorii

Przeglądając fora internetowe czy robiąc wywiad wśród znajomych często spotykasz…

Czytaj więcej
Dieta dla piersi

Dieta w ochronie piersi

Nawet jeśli jesteś w grupie zwiększonego ryzyka  choroby nowotworowej, dzięki…

Czytaj więcej