Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest jedzenie ekologiczne. Do tego jest wolne od chemii, dodatków oraz konserwantów. Dzięki temu jest smaczne i zdrowe. Dobrze by było gdyby było tanie. Tego niestety nie można o nim powiedzieć, zazwyczaj cena eko żywności przewyższa cenę sklepową żywności konwencjonalnej, a w porównaniu do cen marketów jest zawrotnie wysoka.
Jak odróżnić żywność ekologiczną od konwencjonalnej?
Czuwają nad tym różnorakie organizacje. Głównie zajmują się one certyfikacją producentów, kontrolą producentów i sposobów produkcji. Każdy produkt wyprodukowany w gospodarstwie ekologicznym powinien mieć certyfikat poświadczający jego pochodzenie. Na opakowaniu powinno się znajdować oznaczenie BIO lub ORGANIC. Produkty eko są obowiązkowo znakowane nazwą lub numerem jednostki certyfikacyjnej oraz napisem „PL – rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.
Dlaczego jest tak drogo?
Odpowiedź jest prosta, gospodarstwa ekologiczne nastawione są na jakość a nie na ilość, a działalność takich gospodarstw jest również regulowana przez odpowiednie przepisy prawa – zapewnia to odpowiednio wysoką jakość produktu końcowego.
Dlaczego jest tak smacznie i zdrowo?
Do produkcji żywności ekologicznej wykorzystywane są głównie naturalne, tradycyjne metody produkcji. Nie stosuje się nawozów sztucznych i groźnej chemii. Produkty wytworzone w ten sposób różnią się również składem. Posiadają one znacznie mniej szkodliwych związków chemicznych takich jak azotany i azotyny. Są wolne od pestycydów.
Znacznie więcej zawierają za to suchej masy, witamin, między innymi C i z grupy B. Poza tym w ich składzie znajdziemy więcej związków fenolowych, niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz cukrów. Ekologiczne produkty cechują się również większą zawartością składników mineralnych – żelaza, magnezu, fosforu, chromu, jodu, molibdenu, selenu, wapnia, boru, manganu, miedzi, potasu, sodu, wanadu i cynku.
Warzywa z produkcji ekologicznej dzięki większej zawartości suchej masy a co za tym idzie mniejszej zawartości wody lepiej znoszą przechowywanie – są bardziej trwałe.
Badania dowodzą, że mleko i mięso z chowu ekologicznego zawiera więcej sprzężonych dienów kwasu linolenowego – CLA. Związek ten zapobiega tworzeniu się nowotworów oraz podwyższa odporność.
Fot. Pixabay.com