Mleko od krowy

Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest jedzenie ekologiczne. Do tego jest wolne od chemii, dodatków oraz konserwantów. Dzięki temu jest smaczne i zdrowe. Dobrze by było gdyby było tanie. Tego niestety nie można o nim powiedzieć, zazwyczaj cena eko żywności przewyższa cenę sklepową żywności konwencjonalnej, a w porównaniu do cen marketów jest zawrotnie wysoka.

Jak odróżnić żywność ekologiczną od konwencjonalnej?

Czuwają nad tym różnorakie organizacje. Głównie zajmują się one certyfikacją producentów, kontrolą producentów i sposobów produkcji. Każdy produkt wyprodukowany w gospodarstwie ekologicznym powinien mieć certyfikat poświadczający jego pochodzenie. Na opakowaniu powinno się znajdować oznaczenie BIO lub ORGANIC. Produkty eko są obowiązkowo znakowane nazwą lub numerem jednostki certyfikacyjnej oraz napisem „PL – rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”.

Dlaczego jest tak drogo?

Odpowiedź jest prosta, gospodarstwa ekologiczne nastawione są na jakość a nie na ilość, a działalność takich gospodarstw jest również regulowana przez odpowiednie przepisy prawa – zapewnia to odpowiednio wysoką jakość produktu końcowego.

Dlaczego jest tak smacznie i zdrowo?

Do produkcji żywności ekologicznej wykorzystywane są głównie naturalne, tradycyjne metody produkcji. Nie stosuje się nawozów sztucznych i groźnej chemii. Produkty wytworzone w ten sposób różnią się również składem. Posiadają one znacznie mniej szkodliwych związków chemicznych takich jak azotany i azotyny. Są wolne od pestycydów.

Znacznie więcej zawierają za to suchej masy, witamin, między innymi C i z grupy B. Poza tym w ich składzie znajdziemy więcej związków fenolowych, niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz cukrów. Ekologiczne produkty cechują się również większą zawartością składników mineralnych – żelaza, magnezu, fosforu, chromu, jodu, molibdenu, selenu, wapnia, boru, manganu, miedzi, potasu, sodu, wanadu i cynku.

Czytaj również:  Dieta piwna - chudnij z przyjemnością!

Warzywa z produkcji ekologicznej dzięki większej zawartości suchej masy a co za tym idzie mniejszej zawartości wody lepiej znoszą przechowywanie – są bardziej trwałe.

Badania dowodzą, że mleko i mięso z chowu ekologicznego zawiera więcej sprzężonych dienów kwasu linolenowego – CLA. Związek ten zapobiega tworzeniu się nowotworów oraz podwyższa odporność.

Fot. Pixabay.com

Polecane

mięśnie Kegla

Trenujemy mięśnie dna miednicy

Ćwiczenia na mięśnie Kegla nie cieszą się tak dużą popularnością…

Czytaj więcej
sposoby na blizny

Usuwanie blizn – domowe i niedomowe sposoby

Usuwanie blizn to trudne zadanie, tym bardziej, jeśli ślady na…

Czytaj więcej
obraz przedstawiający przyszłą mamę relaksującą się w spokojnym otoczeniu, co może sugerować picie herbaty imbirowej lub odpoczynek. Scena ta podkreśla samoopiekę i dobre samopoczucie, ilustrując sposoby łagodzenia porannych mdłości ciążowych.

Poradnik: Jak łagodzić mdłości ciążowe?

Mdłości ciążowe to jeden z pierwszych symptomów, które mogą pojawić…

Czytaj więcej
Grzybica pochwy - wstydliwa kobieca przypadłość

Grzybica pochwy – wstydliwa kobieca przypadłość

Wiele osób każdego dnia zgłasza się do swoich ginekologów z…

Czytaj więcej
różnorodność ziół wspierających zdrowie kobiet, takich jak czerwona koniczyna, pokrzywa, maca, dziurawiec i nagietek, prezentowanych w naturalnym, spokojnym otoczeniu. Każde zioło jest oznaczone swoją nazwą, podkreślając ich unikalne właściwości i korzyści zdrowotne. Obraz ten emanuje spokojem i dobrym samopoczuciem, podkreślając naturalne piękno i zalety tych roślin.

5 ciekawostek o ziołach wspierających kobiecy organizm

Zioła od wieków stanowią fundament naturalnej medycyny i codziennej diety,…

Czytaj więcej