Co jemy w pracy?

Według badań trzy czwarte Polaków w pracy jada to, co przyniesie sobie z domu. Najczęściej są to kanapki.

Popularny jest także zwyczaj kupowania gotowych śniadań w pobliskim sklepie, a jeśli kanapek brak – zadowalamy się batonami i ciastkami.

Co dwudziesty pracownik nie je w firmie nic. Niewielu też decyduje się na zamówienie posiłku.

Na lunch wychodzą najczęściej ludzie młodzi. Oni też najczęściej alternatywnie przygotowują obiady w firmowej kuchni. Jeśli, naturalnie, mają na to czas.

– Przeważnie umawiamy się dzień wcześniej, kto co ma kupić i w trakcie dwudziestominutowej przerwy obiadowej przygotowujemy posiłek. Oczywiście, to nie jest dwudaniowy obiad. Najczęściej podgrzewamy półprodukty, czasem gotujemy makaron i dodajemy do niego jakiś sos. Ale to i tak taniej i zdrowiej niż jedzenie na mieście albo posilanie się suchymi kanapkami. No i wspólne gotowanie integruje – śmieje się 25-letnia Kasia, pracownica Agencji Reklamowej Moloh.

Są i tacy, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia w pracy.

– Przed wyjściem jem solidne śniadanie. Potem kawa, ewentualnie herbata i obiad dopiero w domu. Nie tracę czasu na jedzenie ani nie zapycham się fast-foodami – mówi Kamil, informatyk.

MW 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Olejek rycynowy

Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na…

Czytaj więcej
Dieta: pytania i odpowiedzi

Idealna dieta – kiedy, jak i co jeść?

Obliczono, że każdej zimy przeciętna Polska kobieta przybiera na wadze …

Czytaj więcej

Test Sanco: Niezawodne Rozwiązanie dla Nowoczesnych Laboratoriów

Test Sanco to innowacyjna metoda badania jakości produktów, która zyskuje…

Czytaj więcej
kropla wody na brzegu trawy

Zrównoważone metody uprawy roślin: Przyszłość domowej botaniki

Współczesne ogrodnictwo domowe ewoluuje w kierunku bardziej zrównoważonych i ekologicznych…

Czytaj więcej
Gabinet ginekologiczny

Cysty na jajniku

Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie…

Czytaj więcej