Co jemy w pracy?

Według badań trzy czwarte Polaków w pracy jada to, co przyniesie sobie z domu. Najczęściej są to kanapki.

Popularny jest także zwyczaj kupowania gotowych śniadań w pobliskim sklepie, a jeśli kanapek brak – zadowalamy się batonami i ciastkami.

Co dwudziesty pracownik nie je w firmie nic. Niewielu też decyduje się na zamówienie posiłku.

Na lunch wychodzą najczęściej ludzie młodzi. Oni też najczęściej alternatywnie przygotowują obiady w firmowej kuchni. Jeśli, naturalnie, mają na to czas.

– Przeważnie umawiamy się dzień wcześniej, kto co ma kupić i w trakcie dwudziestominutowej przerwy obiadowej przygotowujemy posiłek. Oczywiście, to nie jest dwudaniowy obiad. Najczęściej podgrzewamy półprodukty, czasem gotujemy makaron i dodajemy do niego jakiś sos. Ale to i tak taniej i zdrowiej niż jedzenie na mieście albo posilanie się suchymi kanapkami. No i wspólne gotowanie integruje – śmieje się 25-letnia Kasia, pracownica Agencji Reklamowej Moloh.

Są i tacy, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia w pracy.

– Przed wyjściem jem solidne śniadanie. Potem kawa, ewentualnie herbata i obiad dopiero w domu. Nie tracę czasu na jedzenie ani nie zapycham się fast-foodami – mówi Kamil, informatyk.

MW 

Fot. Pixabay.com

Polecane

odtrucie alkoholowe

Jakie są najważniejsze cechy odtrucia alkoholowego?

Odtrucie alkoholowe to proces niezbędny w przypadku osób zmagających się…

Czytaj więcej
Usuwanie blizn po opalaniu

Skuteczne sposoby na pozbycie się blizn po opalaniu

Laser może być stosowany do usuwania różnych blizn, wygładzania skóry…

Czytaj więcej
Opóźnić starzenie

Opóźnić starzenie

Osoby, które czytają, grają w różne gry, a nawet robią…

Czytaj więcej
Jedz powoli

Jedz powoli

Ciągły pospiech jest coraz częściej obecny w naszym życiu. Nie…

Czytaj więcej
Zadbane stopy

Zadbane stopy

Latem najchętniej biegamy w odkrytych pantoflach i w klapkach. Ale…

Czytaj więcej