Co jemy w pracy?

Według badań trzy czwarte Polaków w pracy jada to, co przyniesie sobie z domu. Najczęściej są to kanapki.

Popularny jest także zwyczaj kupowania gotowych śniadań w pobliskim sklepie, a jeśli kanapek brak – zadowalamy się batonami i ciastkami.

Co dwudziesty pracownik nie je w firmie nic. Niewielu też decyduje się na zamówienie posiłku.

Na lunch wychodzą najczęściej ludzie młodzi. Oni też najczęściej alternatywnie przygotowują obiady w firmowej kuchni. Jeśli, naturalnie, mają na to czas.

– Przeważnie umawiamy się dzień wcześniej, kto co ma kupić i w trakcie dwudziestominutowej przerwy obiadowej przygotowujemy posiłek. Oczywiście, to nie jest dwudaniowy obiad. Najczęściej podgrzewamy półprodukty, czasem gotujemy makaron i dodajemy do niego jakiś sos. Ale to i tak taniej i zdrowiej niż jedzenie na mieście albo posilanie się suchymi kanapkami. No i wspólne gotowanie integruje – śmieje się 25-letnia Kasia, pracownica Agencji Reklamowej Moloh.

Są i tacy, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia w pracy.

– Przed wyjściem jem solidne śniadanie. Potem kawa, ewentualnie herbata i obiad dopiero w domu. Nie tracę czasu na jedzenie ani nie zapycham się fast-foodami – mówi Kamil, informatyk.

MW 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Przyrost masy ciała

Przyrost masy ciała

Podczas przyśpieszenia rozwoju w okresie dojrzewania stajesz się nie tylko…

Czytaj więcej
Jesienne odchudzanie

Jesienne odchudzanie

Co prawda mamy dopiero jesień, lecz wiele pań to właśnie…

Czytaj więcej
Prawdziwy sok

Soki owocowe – prawdziwe stuprocentowe

Badania naukowe wykazały, że składniki odżywcze owoców spożywane w formie…

Czytaj więcej
Osteoporoza - złodziejka kości

Osteoporoza – złodziejka kości

Leczenie osteoporozy należy zacząć od zmiany diety i poprawienia sprawności…

Czytaj więcej
dieta MIND

Dieta Mind, czyli wspierająca pracę mózgu

Dieta MIND to styl odżywiania, który ma przede wszystkim pełnić…

Czytaj więcej