Laktoza to cukier występujący w mleku, który może wywoływać dolegliwości u osób uczulonych na ten składnik. Jak rozpoznać nietolerancje laktozy i co robić, gdy diagnoza się potwierdzi?
Częste bóle brzucha, wzdęcia, biegunki po zjedzeniu produktów mlecznych, nadmierne gazy oraz problemy z regularnymi wypróżnieniami i tzw. cuchnące stolce – to najczęstsze dolegliwości towarzyszące nietolerancji laktozy. Czasem, po spożyciu pokarmów o wysokim indeksie laktozy, pojawia się wysypka na ciele.
Jeśli rozpoznajesz u siebie któryś z tych objawów, być może cierpisz na nietolerancję laktozy, czyli twój organizm nie przyswaja cukru zawartego w mleku krowim. Co istotne, dolegliwości te następują zwykle nie od razu po spożyciu produktu mlecznego, ale dają o sobie znać w kilka lub nawet kilkanaście godzin później – w przeciwieństwie do uczulenia na mleko, gdy objawy nietolerancji mleka następują natychmiast, czyli po jego wypiciu.
Testy i dieta eliminacyjna
Można od razu poddać się testom pokarmowym albo też obserwować reakcje swojego organizmu, eliminując z diety produkty z wysoką zawartością laktozy. Należą do nich wszystkie produkty mleczne: nie tylko samo mleko, ale sery białe i żółte, masło, jogurty, desery, kupne ciasta, batony, a nawet chipsy. Laktozę znajdziemy też w wielu lekach, dlatego należy dokładnie czytać skład leków i suplementów diety, zanim rozpoczniemy ich przyjmowanie.
Leczenie nietolerancji laktozy polega na eliminacji z diety produktów z zawartością cukru mlekowego. Może być to czasowa eliminacja lub stała. Konkretne zalecenia, w zależności od diagnozy, uzyskamy od lekarza gastroenterologa.
Fot. Pixabay.com