kiszonki

Kiszonki to dawna metoda konserwacji produktów spożywczych, która wraca do łask jako zdrowy i smakowy dodatek do codziennych posiłków. Domowe kiszonki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również są źródłem cennych wartości odżywczych.

Co można kisić i na czym polega ten proces?

Prawie każde warzywo nadaje się do kiszenia. Najpopularniejsze są kapusta i ogórki, ale równie dobrze możesz spróbować z marchewką, pomidorami, burakami, kalafiorem, papryką. Kiszenie nie ogranicza się tylko do warzyw – ciekawą opcją są również owoce, na przykład kiszone cytryny czy jabłka albo gruszki.

Kiszenie polega na fermentacji w roztworze solanki lub własnym soku. Kluczowe jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i higieny. Ważna jest też jakość składników – najlepiej wybierać świeże, sezonowe produkty. Proces kiszenia trwa od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju warzyw i preferencji smakowych.

Zalety kiszonek i ich wartości odżywcze

Kiszonki to prawdziwa skarbnica korzyści zdrowotnych. Proces fermentacji sprawia, że są one łatwiej przyswajalne niż ich surowe odpowiedniki, a obecne w nich bakterie probiotyczne znacząco poprawiają zdrowie jelit. Regularne spożywanie kiszonek może pomóc w łagodzeniu problemów trawiennych, wzmacnia odporność i wspomaga metabolizm.

Kiszonki są bogate w probiotyki, które poprawiają florę bakteryjną jelit i wspierają system odpornościowy. Dodatkowo są niskokaloryczne i bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz witaminę C. Warzywa kiszone zachowują większość składników odżywczych świeżych warzyw, a fermentacja zwiększa ich biodostępność. Są one źródłem także błonnika, co korzystnie wpływa na trawienie. Dodatkowo zawierają one niewiele kalorii, co sprawia, że są idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Czytaj również:  Pomysły na smaczne jesienne desery

Bakterie probiotyczne w kiszonkach, takie jak Lactobacillus, działają ochronnie na układ pokarmowy, mogą też pomagać w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ponadto, kiszonki są bogate w witaminy, w tym witaminę C, która jest silnym antyoksydantem. Warzywa takie jak kapusta kiszona mogą zawierać więcej witaminy C niż świeże owoce!

Kiszonki w kuchni. Inspiracje kulinarne

Kiszonki doskonale komponują się z wieloma daniami. Mogą być bazą sałatek, dodatkiem do kanapek, burgerów, czy jako składnik zup i gulaszy. Kiszona kapusta jest doskonała do farszu na pierogi w kuchni polskiej, jest też klasykiem w kuchni wschodnioeuropejskiej.

Kiszone buraki świetnie pasują do dań orientalnych, kiszona kapusta z kminkiem i jabłkami jest doskonała jako dodatek do obiadu. Kiszone ogórki z koprem to idealna przekąska lub dodatek do kanapek. Sałatka z kiszonej marchewki z kolendrą i czarnuszką to egzotyczny i zdrowy dodatek do obiadu. Lubiane są też kiszone buraki z imbirem – świetnie sprawdzą się jako baza do zup typu borscht. Kiszone pomidory do ciekawa alternatywa, a kiszone cytryny dodasz m.in. do marokańskiego dania „tagine”.

Przepis na kiszone buraki

Kiszone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek, czy jako samodzielna przekąska. Ich słodkawy, lekko kwaśny smak to doskonałe urozmaicenie każdej diety. Jest to pyszna i zdrowa przekąska, która jest również prosta w przygotowaniu. Oto krok po kroku, jak je zrobić.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli na litr wody

Przepis krok po kroku

Umyj buraki i obierz je. Następnie pokrój w plastry lub kostkę, w zależności od preferencji. Rozpuść sól w przegotowanej i chłodnej wodzie. W słoju na przemian układaj warstwy buraków, posiekanego czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej warstwy buraków przygotowaną solanką, tak aby wszystkie były przykryte.

Zakręć słoik i pozostaw w ciepłym miejscu na około 5-7 dni. Słoik nie powinien być szczelnie zamknięty – gaz musi mieć możliwość ucieczki. Po kilku dniach sprawdź, czy buraki zaczęły fermentować. Powinny mieć lekko kwaśny, ale przyjemny smak. Po zakończeniu fermentacji przenieś słoik do lodówki. Kiszone buraki będą się dobrze trzymać przez kilka tygodni.

Czytaj również:  Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Podsumowanie

Domowe kiszonki to nie tylko smak i tradycja, ale również zdrowie. Są proste w przygotowaniu i mogą być ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi warzywami i przyprawami, by odkryć ulubione smaki kiszonek.

fot. PhotoMIX-Company / Pixabay

 

 

 

 

 

 

Polecane

Żylaki

Żylaki – wszystko co powinnaś o nich wiedzieć

Nie przejada same, a nie leczone mogą być naprawdę groźne.…

Czytaj więcej
Jak utrzymać opaleniznę

Jak utrzymać wakacyjną opaleniznę? – 4 wskazówki

Złocista, opalona skóra jest tak piękna, że chciałoby się utrzymać…

Czytaj więcej
Kobieta leży na łóżku do zabiegów spa z ręcznikiem oplecionym wokół głowy, na oczach ma okrągłe ochronne okulary. Nad jej głową znajduje się lampa do terapii LED w kształcie półpierścienia. Urządzenie wyposażone jest w cyfrowy interfejs z różnymi przyciskami sterującymi. Niebieskie światło z panelu LED otula jej twarz kojącym blaskiem, sugerując spokojną sesję terapeutyczną.

Terapia LED a zdrowie skóry – wszystko, co musisz wiedzieć

W dzisiejszych czasach, gdy troska o zdrowie i wygląd skóry…

Czytaj więcej
różnorodność ziół wspierających zdrowie kobiet, takich jak czerwona koniczyna, pokrzywa, maca, dziurawiec i nagietek, prezentowanych w naturalnym, spokojnym otoczeniu. Każde zioło jest oznaczone swoją nazwą, podkreślając ich unikalne właściwości i korzyści zdrowotne. Obraz ten emanuje spokojem i dobrym samopoczuciem, podkreślając naturalne piękno i zalety tych roślin.

5 ciekawostek o ziołach wspierających kobiecy organizm

Zioła od wieków stanowią fundament naturalnej medycyny i codziennej diety,…

Czytaj więcej
Dieta Atkinsa

Strzeż się diety Atkinsa

Modne diety mają to do siebie że są łatwe w…

Czytaj więcej