Na półkach sklepowych można znaleźć niskosłodzone i niskotłuszczowe ciastka, wafle , płatki śniadaniowe, czekolady, dżemy, jogurty naturalne i owocowe, mleko, sery twarogowe i żółte, wędliny, masło i margaryny. Jednym słowem light. W procesie produkcyjnym wymienionych wyżej produktów zostaje znacznie obniżona zawartość tłuszczu, cukier zastępują sztuczne środki słodzące.
Aspartam zamiast cukru
Najczęściej jest to aspartam niskokaloryczny, liczy nawet 200 razy słodszy od zwykłego cukru. Dawniej sądzono, że używany w dużych ilościach może powodować nadpobudliwość i bóle głowy. Produkty słodzone aspartamem są szkodliwe dla chorych na fenyloketonurię, bo w organizmie aspartam przekształca się w fenyloalaninę, której organizm tych chorych nie trawi.
Jogurt bez kalorii
niskokaloryczne jogurty, kefiry są otrzymywane z mleka odtłuszczonego lub mleka o obniżonej zawrtości tłuszczu. Jogurty są lekkostrawne , a zawarty w nich wapń jest dobrze przyswajany przez organizm. Bakterie z jogurtu doskonale wpływają na układ pokarmowy, chronią przed chorobami. Najlepsze są jogurty z niewielka ilością tłuszczu, np. 2% ponieważ tłuszcz umożliwia przyswojenie białka i witaminy D. Nie ma większego znaczenia czy jemy jogurty z owocami czy bez .
Co prawda te drugie mają trochę więcej kalorii ale są smaczniejsze. Najważniejsze jest to aby jogurty nie były pasteryzowane i w rezultacie pozbawione flory bakteryjnej, zapewniającej prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Kupując jogurt koniecznie trzeba sprawdzić jego datę ważności i skład m.in. obecność żywych kultur bakterii, zawartość sztucznych barwników i konserwantów. Warto również wiedzieć, że choć tłuszczu i cukru jest mniej to jednak najczęściej dodaje się mleko w proszku, które sprzyja podnoszeniu się poziomu cholesterolu w organizmie.
Odtłuszczony majonez
Są tez na rynku niskokaloryczny ser żółty i tłuszcze do smarowania pieczywa. Jest w nich mniej tłuszczu, ponieważ podczas produkcji część tłuszczu została zastąpiona wodą i zagęszczaczami, np. w porównaniu z tradycyjną margaryną – 740 kcal, w produkcie light jest od 270 do 390 kcal. W majonezach niskokalorycznych tłuszcz stanowi 40%
Czy produkty light zawsze mają mniej kalorii?
Jednak nie wszystkie produkty light są rzeczywiście niskokaloryczne. Np. w czekoladach cukier został zastąpiony słodzikiem, ale żeby smak nie uległ pogorszeniu , dodatek tłuszczu jest większy. W rezultacie tłuszczu jest tyle samo co w czekoladach tradycyjnych. W rezultacie jednak czekolada light zawiera o 15 % mniej kalorii niż tradycyjna. W wielu napojach gazowanych lub sokach zamiast zwykłego cukru jest słodzik. Dzięki temu istotnie są one niskokaloryczne.
Szklanka zwykłej coca-coli ma ponad 100 kcal, a light ok. 0,6 kcal. Uważa się , ze pieczywo chrupkie jest niskokaloryczne, lecz w gruncie rzeczy wszystko zależy od zjedzonej porcji – 100g takiego pieczywa ma ok. 360 kcal,a białego chleba mniej, bo ok. 250 kcal. Ale już w przeliczeniu na kromki proporcji są inne: jedna kromka chrupkiego pieczywa waży ok. 15 g i ma 24 kcal, chleb tradycyjny jest prawie trzy razy cięższy i ma ok 100 kcal. Dżemy niskosłodzone mają mało cukru, ale za to niezbyt zdrowych konserwantów. Cukier, który jest naturalnym utrwalaczem , trzeba przecież czymś zastąpić
Czy to bezpiecznie jadać light?
Zainteresowanie produktami light rozbudziła moda na szczupłą sylwetkę, ponieważ maja one mniejszą zawartość tłuszczu i cukru lub są całkowicie ich pozbawione
Dawniej tego rodzaju produkty były przeznaczone tylko dla osób chorych na cukrzycę, lub bardzo otyłych. Stąd wzięło się przekonanie, że są nie tylko niskokaloryczne ale również zdrowe, chętnie więc sięgamy po dietetyczne odpowiedniki tradycyjnych produktów. Często nie zdając sobie sprawy, że właśnie w nich bywają ukryte żywieniowe pułapki. Dzisiaj produkty light nie tylko smakują lecz i wyglądają tak samo jak ich naturalne odpowiedniki.
Reklama jest dźwignią handlu, więc wielu producentów żywności zachęca do kupowania swoich produktów light pod hasłami promowania zdrowego stylu życia. Producenci różnego rodzaju płatków śniadaniowych i serów , topionych, polecanych jako najlepszej jakości, nazywane są idealnym rozwiązaniem dla smakoszy, którzy liczą kalorie, bowiem wyjątkowy proces produkcji gwarantuje pyszny smak i delikatną konsystencję – przy obniżonej zawartości tłuszczu.
Jednak prawda bywa trochę inna – zawarte w nich związki chemiczne nie są całkiem obojętne dla organizmu, podobnie zresztą jak naturalny tłuszcz i naturalny cukier. to właśnie te sztuczne dodatki mogą wywołać sensacje żołądkowe:
- zgagę
- mdłości, niesmak w ustach
Okazało się również, że jedzenie produktów light powoduje wielki apetyt na jedzenie naturalne, co w efekcie kończy się przekroczeniem wszystkich granic. - Przede wszystkim dzieje się tak w przypadku słodyczy. Podobnie jest z napojami. Ktoś kto pija coca colę typu light, szybciej i mocniej odczuwa głód cukru niż osoba , która sięga od czasu do czasu po niewielkie ilości napojów słodzonych tradycyjnie. Przy okazji warto może wyjaśnić, jaki powinien być produkt nazywany light. Przede wszystkim nie może zawierać więcej niż 5 kcal na jedną porcję. Niskotłuszczowy to taki, gdzie nie jest więcej niż 3 g tłuszczu na porcję. A bez cukrowy oznacza nie więcej niż 0,5 g cukrów w porcji
Czy produkty light rzeczywiście są zdrowe?
Przeciwnicy produktów light uważają, że zdrowie zdrowiej jest od czasu do czasu pozwolić sobie na odstępstwo niż stosować niskokaloryczną dietę spreparowaną w laboratorium. Poza tym produkty light są droższe od pozostałych.
Fot. Pixabay.com