Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

orzech kokosowy

Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Nie masz pomysłu na przekąskę, którą przygotujesz samodzielnie i szybko?…

Czytaj więcej
Maseczka owocowa

Maseczki z owoców – zbawienny wpływ na cerę

Jak wiadomo, owoce są bardzo bogatym źródłem witamin i dobrze…

Czytaj więcej
Słońce z umiarem

Słońce? Tak, ale z umiarem!

Choć opalone ciało wygląda ponętnie, to skutki przebywania na słońcu…

Czytaj więcej
buteleczka szklana z borasolem

Borasol płyn 0,3 g/1 g 200 g

Borasol płyn 0,3 g/1 g 200 g - Skuteczny Środek…

Czytaj więcej
paznokcie na wiosnę

Trendy w manicure na wiosnę

Perfekcyjny manicure możesz przygotować samodzielnie w domu. Podpowiadamy, jak samodzielnie…

Czytaj więcej