Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?
Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!
Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.
Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.
W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki.
Fot. Pixabay.com