Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Nakładanie maseczki na twarz

Jak prawidłowo nakładać maseczkę na twarz? – 6 kroków

Maseczki pomagają utrzymać skórę twarzy we właściwej kondycji, nawilżają ją…

Czytaj więcej
Ryzyko zachorowania na grzybicę

Ryzyko zachorowania na grzybicę różnych rodzajów

Choć wydaje nam się, że przecież przestrzegamy zasad higieny, więc…

Czytaj więcej
Dieta antycellulitowa

Dieta antycellulitowa

Zapewne większość kobiet doskonale zna problem cellulitu. To niewątpliwie bardzo…

Czytaj więcej
Słodzona kawa

Słodzona kawa poprawia pamięć

Dobra wiadomość dla osób, które nie potrafią odmówić sobie kawy…

Czytaj więcej
Jem i chudnę

Jem i chudnę – metody na zrzucenie kilogramów

Jednym z produktów pomagających wysmuklić ciało jest niewątpliwie jogurt. W…

Czytaj więcej