Dobra wiadomość dla osób, które nie potrafią odmówić sobie kawy z łyżeczką cukru. Naukowcy odkryli, że słodzenie kawy to świetny sposób na przygotowanie się do kolejnego, pracowitego dnia. Ten prosty zabieg, poprawia funkcjonowanie pamięci poprzez zwiększenie zdolności poznawczych. Podstawowym wnioskiem z badań jest fakt, że kofeina w połączeniu z cukrem, pomaga zwiększyć wydajność mózgu, w przeciwieństwie do tego, gdy te dwie substancje dostarczane są do organizmu oddzielnie.
Odkrycia dokonali hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie. Badania polegały na przeprowadzeniu skanu mózgu i objęły 40 ochotników. Wolontariusze byli testowani zaraz po spożyciu kawy z cukrem, kawy bez cukru, samego cukru i czystej wody.
Naukowcy odkryli, że te dwie substancji, podawane razem, poprawiają sprawność mózgu, ponieważ zwiększają wydajność dwóch różnych obszarów mózgu, które odpowiadają za utrzymanie ciągłej uwagi i pamięć roboczą. Jednak wolontariusze, którzy spożywali badane składniki osobno, w celu uzyskania tego samego poziomu wydajności, potrzebowali o wiele większych dawek.
Naukowcy wspomnieli również, że ten sam poziom wydajności mózgu może być uzyskane poprzez spożywanie słodkich przekąsek z kawą, która nie ma cukru. Badani opublikowane zostały w czasopiśmie ’Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental’. My jednak proponujemy zrezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz jednej łyżeczki cukru do jednej czarnej kawy w ciągu dnia. Dla osób, które mają problem z nadwagą i otyłością najlepszym rozwiązaniem będzie całkowite zrezygnowanie ze słodzonej kawy, albo ograniczenia ilości cukru do minimum. Polecamy jednak porządnie się wyspać a swoją pamięć trenować w inny sposób.
Fot. Pixabay.com