dieta na cukrzycę

Cukrzyca to bardzo groźna i podstępna choroba, a jej objawy na wczesnym etapie choroby łatwo zbagatelizować albo pomylić z inną przypadłością. Nazywa się ją nawet „cichym zabójcą”. Poniżej dowiesz się, na co należy zwrócić uwagę i co powinno wzbudzić Twoją czujność.

Cukrzyca – co to za choroba?

Aby komórki mogły wykorzystać energię, czyli spożytkować glukozę, potrzebują insuliny, czyli hormonu, który reguluje prawidłowy poziom cukru we krwi. Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem, a jej przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Cukrzyca wyróżnia się przewlekłą hiperglikemią, która jest rezultatem zaburzenia wydzielania lub działania insuliny przez trzustkę.

Cukrzyca – jedna z chorób cywilizacyjnych XXI wieku

Cukrzyca to popularna i coraz częściej występująca choroba cywilizacyjna XXI wieku. Duża część naszego społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, najczęściej jest ona diagnozowana późno, już w stadium zaawansowanym.

Objawy cukrzycy

Wśród wczesnych objawów cukrzycy są m.in. chroniczne zmęczenie i senność, otyłość, częste oddawanie moczu, wzrost apetytu, a mimo to utrata kilogramów, wzmożone pragnienie i suchość w ustach, osłabienie paznokci i wypadanie włosów, zmiany na skórze – jak wypryski, zaczerwienienia, krosty i inne, wahania nastroju, zaburzenia widzenia i przekrwione spojówki, zaburzenia smaku, u kobiet również częstsze infekcje pochwy, a u mężczyzn problemy z erekcją.

Poznaj 4 rodzaje cukrzycy wg WHO

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyróżniamy trzy główne rodzaje cukrzycy – typu 1, typu 2 i ciążową. WHO podaje także czwartą kategorię, która obejmuje wszystkie inne jej typy, m.in. wady genetyczne czy choroby trzustki.

Cukrzyca typu 1 oraz typu 2

Z cukrzycą typu 1 mamy do czynienia przy bezwzględnym niedoborze insuliny – to około 10 proc. przypadków. Jej leczenie polega na podaniu podskórnie leku kilka razy na dobę. Z kolei cukrzyca typu 2 to rodzaj najpowszechniejszy tej choroby. Cierpi na nią prawie 90 proc. chorych.

Czytaj również:  Zalety zimowej pory

Charakteryzuje się insulinoodpornością, względnym niedoborem insuliny oraz wysokim stężeniem glukozy we krwi. Często pojawia się u osób otyłych oraz prowadzących niezdrowy styl życia, zwykle po 40. roku życia albo z powodów genetycznych. Rozwiązaniem jest dieta niskoglikemiczna oraz zmiana trybu życia, m.in. zadbanie o aktywność sportową.

Do czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się genetykę, ale także stres, nadwagę, wiek i płeć, niedobór snu, stany zapalne, nadciśnienie tętnicze, nowotwory trzustki, niewłaściwą (niezdrową) dietę, przyjmowanie niektórych leków, przeciążenia zawodowe, nadczynność tarczycy czy też zespół Cushinga.

fot. silviarita / Pixabay

Polecane

man sitting on chair covering his eyes

Jak radzić sobie z lękiem u dzieci – porady dla rodziców i opiekunów

Lęk jest powszechnym doświadczeniem dzieci w różnych fazach rozwoju. Jako…

Czytaj więcej
Problemy kobiet

Jestem nie tylko gruba, jestem też i stara!

Podobnie do rozmowy o byciu grubym, rozmowa o byciu starym…

Czytaj więcej
Jesienne odchudzanie

Jesienne odchudzanie

Co prawda mamy dopiero jesień, lecz wiele pań to właśnie…

Czytaj więcej
Przygotowanie do porodu

Przygotowanie do porodu

Każda ciężarna powinna przygotowywać się do porodu przez całą ciążę,…

Czytaj więcej
Witaminy - żywność czy suplementy?

Witaminy – żywność czy suplementy?

Witaminy to jedne z substancji które bardzo chętnie przyjmujemy w…

Czytaj więcej