Naturalny lek na cukrzycę

Cukrzyca jest chorobą, która każdego dnia dotyka coraz więcej osób na świecie. W samych Stanach Zjednoczonych, ponad 23 miliony ludzi, boryka się z tym problemem(to aż 8% całej populacji USA). Na całym świecie na cukrzyce choruję prawie 346 milionów ludzi, a w Polsce ponad dwa miliony.

Oprócz leków na receptę, których pacjent z cukrzycą musi się trzymać, istnieje kilka zdrowych, naturalnych środków, które pomagają w redukcji (lub łagodzeniu)niektórych symptomów.

Gorzki melon – wyciąg z owoców, herbata z suszonych owoców lub sam owoc może pomóc w hiperglikemii. Według wcześniejszych badań, w których gorzki miąższ melona został wprowadzony do diety cukrzyków 2. typu, odnotowano zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz zwiększenia stężenia insuliny. Ponadto, efekt trwał dłużej niż 12 godzin.

Wyciąg z żeńszenia – tradycyjna chiński medycyna wykorzystuje wyciąg żeń-szenia z powodzeniem od ponad 2000 lat. Liczne badania pokazują, że żeń-szeń może pomóc pacjentom z cukrzycą 2. typu poprzez obniżenie poziomu cukru we krwi (działanie hipoglikemiczne).

Cynk mineralny – cynku jest bardzo ważny, ponieważ pomaga w magazynowaniu i produkcji insuliny. Według badań medycznych, pacjenci z cukrzycą typu 2. mają bardzo niską zawartość cynku w organizmie, ze względu na obniżone wchłanianie i jego wydalanie w dużych ilościach

Pikolinian chromu– bardzo ważny naturalny środek dla pacjentów z cukrzycą. Pikolinian chromu poprawia aktywność insuliny. Działa w zasadzie jak regulator glukozy i insuliny we krwi. Jednak, ze względu na rolę, jaką pełni chrom w organizmie, należy monitorować poziom cukru. Czasami suplementacja chromem może obniżyć poziom glukozy we krwi w bardzo krótkim czasie.

Fot. Pixabay.com