Mleczne produkty

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną.

Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, twierdzą że jest związek pomiędzy występującym w mleku (i innych produktach mlecznych) kwasem palmitynowym w konfiguracji trans a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. W organizmie występuje naturalnie kwas cis-palmitynowy.

W badaniach brało udział 3700 osób, które były obserwowane przez 20 lat. Podczas analizy, pod uwagę brano poziom glukozy, insuliny i kwasów tłuszczowych we krwi. Wyniki, które opublikowano w Annals of Internal Medicine” są obiecujące, ale potrzeba jeszcze wielu badań aby ustalić wszystkie mechanizmy działania. W badaniach dowiedziono, że wyższy poziom kwasu trans-palmitynowego wpływa na poprawę poziomu cholesterolu oraz insuliny we krwi, a ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę.

Osoby, u których poziom tego kwasu był najwyższy zaobserwowano zmniejszenie liczby zachorowań na cukrzycę II typu o 60% . Czekamy na dalsze badania, które utwierdziły by naukowców o pozytywnym wpływie kwasu trans-palmitynowego w walce z cukrzycą. W oczekiwaniu na nowe badania i wyniki nie zapomnijmy o włączeniu do diety nabiału i produktów mlecznych.

Fot. Pixabay.com

Polecane

buteleczka szklana z borasolem

Borasol płyn 0,3 g/1 g 200 g

Borasol płyn 0,3 g/1 g 200 g - Skuteczny Środek…

Czytaj więcej
Jedz powoli

Jedz powoli

Ciągły pospiech jest coraz częściej obecny w naszym życiu. Nie…

Czytaj więcej
Smaki

5 smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny…

Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest…

Czytaj więcej
Domowe sposoby na loki

Domowe sposoby na robienie fal i loków

Nie każda z nas może pochwalić się pięknymi, naturalnie skręconymi…

Czytaj więcej
Naturalny lek na cukrzycę

Naturalne lekarstwo na cukrzycę

Cukrzyca jest chorobą, która każdego dnia dotyka coraz więcej osób…

Czytaj więcej