Mleczne produkty

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną.

Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, twierdzą że jest związek pomiędzy występującym w mleku (i innych produktach mlecznych) kwasem palmitynowym w konfiguracji trans a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. W organizmie występuje naturalnie kwas cis-palmitynowy.

W badaniach brało udział 3700 osób, które były obserwowane przez 20 lat. Podczas analizy, pod uwagę brano poziom glukozy, insuliny i kwasów tłuszczowych we krwi. Wyniki, które opublikowano w Annals of Internal Medicine” są obiecujące, ale potrzeba jeszcze wielu badań aby ustalić wszystkie mechanizmy działania. W badaniach dowiedziono, że wyższy poziom kwasu trans-palmitynowego wpływa na poprawę poziomu cholesterolu oraz insuliny we krwi, a ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę.

Osoby, u których poziom tego kwasu był najwyższy zaobserwowano zmniejszenie liczby zachorowań na cukrzycę II typu o 60% . Czekamy na dalsze badania, które utwierdziły by naukowców o pozytywnym wpływie kwasu trans-palmitynowego w walce z cukrzycą. W oczekiwaniu na nowe badania i wyniki nie zapomnijmy o włączeniu do diety nabiału i produktów mlecznych.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Pocenie się

Pocenie się i zapach ciała

Gruczołów potowych są miliony. Znajdują si e na prawie każdym…

Czytaj więcej
Sposoby na rozjaśnianie cery

Domowe sposoby na rozjaśnianie cery

Mało kto może pochwalić się idealną cerą. Jej koloryt jest…

Czytaj więcej
Jak zrobić pedicure

7 rad jak zrobić pedicure

Doskonały pedicure można zrobić w zaciszu własnej łazienki, bez potrzeby…

Czytaj więcej
Co jemy w pracy?

Co jemy w pracy?

Według badań trzy czwarte Polaków w pracy jada to, co…

Czytaj więcej
Owoce goji

Jagody goji – owoce długowieczności

Znane w Chinach i Tybecie od ponad 2000 lat, nazywane…

Czytaj więcej