Mleczne produkty

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną.

Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, twierdzą że jest związek pomiędzy występującym w mleku (i innych produktach mlecznych) kwasem palmitynowym w konfiguracji trans a ryzykiem zachorowania na cukrzycę. W organizmie występuje naturalnie kwas cis-palmitynowy.

W badaniach brało udział 3700 osób, które były obserwowane przez 20 lat. Podczas analizy, pod uwagę brano poziom glukozy, insuliny i kwasów tłuszczowych we krwi. Wyniki, które opublikowano w Annals of Internal Medicine” są obiecujące, ale potrzeba jeszcze wielu badań aby ustalić wszystkie mechanizmy działania. W badaniach dowiedziono, że wyższy poziom kwasu trans-palmitynowego wpływa na poprawę poziomu cholesterolu oraz insuliny we krwi, a ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę.

Osoby, u których poziom tego kwasu był najwyższy zaobserwowano zmniejszenie liczby zachorowań na cukrzycę II typu o 60% . Czekamy na dalsze badania, które utwierdziły by naukowców o pozytywnym wpływie kwasu trans-palmitynowego w walce z cukrzycą. W oczekiwaniu na nowe badania i wyniki nie zapomnijmy o włączeniu do diety nabiału i produktów mlecznych.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Nawilżanie skóry

Dlaczego nawilżanie skóry jest tak ważne?

Dbając o kondycję skóry, często zapominamy o jej nawilżaniu. Kupujemy…

Czytaj więcej
Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca

Gdy postanowimy, że nasz organizm jest tak przesycony toksynami i…

Czytaj więcej
kobieta leżąca w łóżku cierpiaca na bezsennośc

Preparaty na sen – jak skutecznie poprawić jakość snu?

Sen jest kluczowym elementem zdrowego funkcjonowania organizmu – pozwala na…

Czytaj więcej
Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się…

Czytaj więcej
Peeling dłoni

Domowe sposoby na peeling dłoni

Dłonie, tak jak inne części ciała, zasługują na troskliwą pielęgnację.…

Czytaj więcej