Grejpfrut

Naringina jest naturalnym przeciwutleniaczem, należącym do glikozydów flawonoidowych. To właśnie ten związek odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak w grejpfrutach. Wchodzi w skład rozmaitych preparatów odchudzających, tzw. „spalaczy tłuszczu”, preparatów witaminowych oraz tych, które zawierają ekstrakty z owoców cytrusowych.

Stosuje się ją w celu wzmocnienia wchłaniania niektórych lekarstw (działanie synergistyczne). W połączeniu z kofeiną, potęguje jej aktywność co przyczynia się do zwiększenia przez kofeinę spoczynkowej przemiany materii o 10 %. Obecność naringiny w grejpfrucie, sprawia że spożywanie samego owocu jak i soków może podwyższać stężenie leków we krwi i doprowadzić do niekorzystnych objawów przedawkowania. Szczególną uwagą należy objąć leki kardiologiczne i ich korelację z grejpfrutem. Mowa tu przede wszystkim o obniżających cholesterol lekach nasercowych i przeciw nadciśnieniowych. Ponadto w soku z grejpfruta znajduje się furanocoumarin, który jest inhibitorem (ma działanie blokujące) enzymu CYP3A – a to właśnie ten enzym odpowiada za rozkładanie większości spożywanych leków.

Należy zwrócić uwagę na osoby w podeszłym wieku borykające się z wieloma jednostkami chorobowymi, które zażywają spore ilości leków, często nieświadomie popijając je sokami, w tym także z grejpfruta. Warto wspomnieć również, że sok grejpfrutowy hamuje działanie enzymów jelitowych – a to powoduje zwiększenie stężenia leku we krwi. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie spożywanie soku pomiędzy codziennymi dawkami leku.

Warto spożywać grejpfruty…

Zarówno pod postacią owocu jak i soków. Więc jeżeli nie dotyczy nas żaden z powyższych problemów i nie przyjmujemy regularnie żadnych leków, owoc ten może okazać się zbawienny. Za pomocą swoich metabolitów działa antyoksydacyjne, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu (pomaga zapobiegać hipercholesterolemii)oraz nasilając lipolizę (rozpad komórek tłuszczowych). Stosowanie naringiny, przyczyni się również do obniżenia poziomu kortyzolu – hormonu stresu, który jak wiadomo negatywnie wpływa na gospodarkę insulinową oraz przyczynia się do rozpadu włókien mięśniowych

Czytaj również:  Kasza jest fit!

Naringina ma również działanie przeciwzapalnie, przeciwrakowe i antyseptycznie. Posiada również właściwości przeciwgrzybiczne, a te mogą pomóc w zapobieganiu raka i miażdżycy tętnic. Według niektórych badań może pomóc w walce z cukrzycą i powikłaniami choroby. Naringina zyskała uznanie ze względu na dużą liczbę zastosowań spożywczych a jej charakterystyczny gorzki posmak wykorzystują producenci napojów, lodów oraz gorzkiej czekolady. Jest również składnikiem wielu suplementów z dodatkiem grejpfrutów i jego pestek, ponieważ stymuluje działanie kofeiny zwiększając spalanie tłuszczu.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Pączki

Pączek – rodzaje i przepisy

Pączek to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, zwykle z nadzieniem.…

Czytaj więcej
Objawy menopauzy

Objawy menopauzy

Najczęstszym pierwszym objawem menopauzy są zaburzenia miesiączkowania. Krwawienia mogą być…

Czytaj więcej
Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się…

Czytaj więcej
Zaparcia

Zaparcia

Zaparcia czy kłopoty z codziennym wypróżnianiem ma co druga kobieta…

Czytaj więcej
Bieżnia

Nowoczesna bieżnia naładuje telefon

Lubisz ćwiczyć? Dzięki tej maszynie będziesz mógł nie tylko zadbać…

Czytaj więcej