Dieta: pytania i odpowiedzi

Obliczono, że każdej zimy przeciętna Polska kobieta przybiera na wadze  1,5-3 kg.

Jest coś takiego w zimowej aurze, ze nabieramy ochoty na dania bardziej kaloryczne  i obfitsze niż zwykle. Mechanizm wydaje się dość prosty:

  • gdy marzniemy, obwodowe naczynia  krwionośne kurczą się , by zmniejszyć straty ciepła; rośnie ciśnienie krwi, zwiększa się aktywność gruczołów produkujących hormony. Aby wyrównać bilans cieplny, organizm potrzebuje  większej dawki  energii z pożywienia . Stąd ochota na kotlety  i ciastka z kremem. Uleganie takim zachciankom wiedzie w pułapkę – szybko zaczyna się tu i ówdzie odkładać tłuszczyk, którego wiosna trudno się pozbyć.

Zdaniem dietetyków nasze zapotrzebowanie  na kalorie  zima i latem nie różni się zbytnio: wynosi ono 1800 kcal dla osób prowadzących siedzący tryb życia , a dla aktywnych 2200 kcal. Twierdza oni, że gdyby  nasz organizm  sezonowo wymagał więcej kalorii, nie tylibyśmy zimą. a tak przecież często się dzieje. zima jemy więcej niż potrzebujemy . zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego. Z jakiego powodu. Wiele produktów długo przechowywanych , traci składniki odżywcze, ale nasze zapotrzebowanie na nie wcale nie maleje. Właściwie skomponowana zimowa dieta  da nam co najmniej trzy korzyści:

  • zyskamy więcej energii ( nie będziemy marzli)
  • poprawimy odporność ( nie zachorujemy)
  • nie utyjemy ( może nawet uda się schudnąć)

Podstawowym warunkiem jest jednak unikanie produktów  o niewielkiej wartości odżywczej , które nie dostarczają  lub mają za mało witamin i minerałów. Te substancje regulują bowiem ważne procesy biochemiczne.

W tym artykule przeczytasz

Kiedy jeść?

Jadaj często, by nie marznąć. W zimowej diecie najważniejsza  jest ilość posiłków  – powinny być co najmniej cztery. Jedząc co trzy godziny możemy utrzymać równowagę cieplna w organizmie, a przy okazji zrzucić trochę sadełka . To możliwe, sam proces trawienia  jednego posiłku  pochłania bowiem  około 70-90 kalorii.
Nie zapominaj o śniadaniu. Lekarze amerykańscy udowodnili , że jedzenie śniadań zapobiega  przeziębieniom. Nie obawiaj się , że przybierzesz na wadze. Rano spalanie tłuszczu jest najszybsze  i organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

Czytaj również:  Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Jak jeść?

Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej: podczas żucia  w ślinie  wzrasta ilość enzymu (amylazy), który uczestniczy w trawieniu węglowodanów złożonych. A właśnie ich lesz więcej, chcąc doładować się energetycznie. Warto pamiętać, ze sygnał zaspokojenia głodu dociera do mózgu dopiero po 20 minutach od zakończenia posiłku. Aby więc nie jeść za dużo, wstawaj wstawaj od stołu z lekkim niedosytem.

Co jeść?

Nie dopuszczaj do niedoboru witamin. Do każdego posiłku jedz trochę warzyw  (pomidory, paprykę, brokuły, brukselkę, sałatę) lub/ i owoce. Maja one witaminy A, C, i E, które pomagają wykorzystać energię z pożywienia i pobudzają system odpornościowy. Zima potrzebujemy także więcej witamin z grupy B, istotnej ze względu na odporność oraz działanie przeciwdepresyjne. Zawierają je na przykład : nabiał, drób, ryby, wołowina, fasola, ziarna, kiełki, orzechy.

Jedz więcej dobrych węglowodanów . Zimą  50 % energii powinno pochodzić z węglowodanów . Ogranicz jednak  ilość ciasta i białego pieczywa  – mają one cukry proste, które tylko oszukują  głód (ponieważ glukoza szybko wchłania się do krwi) i tuczą. Jedz pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze. Sycą, są dobrym źródłem energii, a błonnik w który obfitują wymiata tuczące tłuszcze . Węglowodany  stymulujące produkcję serotoniny – neuroprzekaźnika  poprawiającego nastrój i działającego antydepresyjnie.

Kwasy omega 3 . Jedz ryby morskie  (tuńczyka, łososia, makrelę), orzechy włoskie, siemię lniane. Będziesz lepiej bronic się przed panoszącymi się zarazkami. Zażywanie tych produktów  poprawi tez twoja przemianę materii.

Pamiętaj o żelazie
Pierwiastek ten bierze udział w produkcji hemoglobiny , chroni więc przed anemią , zwiększa odporność, wzmacnia siły

Fot. Pixabay.com

Polecane

Pielęgnacja cery

Pielęgnacja cery

Maseczka jest jedna z najstarszych metod pielęgnacji urody. Ale nawet…

Czytaj więcej
kolorowy wybór owoców, warzyw oraz naturalnych suplementów, takich jak imbir, tabletki z witaminami i herbaty ziołowe, ułożone na drewnianym stole. Kompozycja podkreśla zdrowy styl życia wspomagający odporność, jest pełna życia i zapraszająca, co idealnie pasuje do tematyki artykułu.

Naturalne sposoby na poprawę odporności – porady dla każdego

W dzisiejszych czasach, kiedy nasz organizm narażony jest na wiele…

Czytaj więcej
rozgrzewający gulasz wołowy w ciemnej miseczce

Trzy rozgrzewające przepisy na jesienne obiady

Jesień to czas, kiedy dni stają się coraz krótsze, a…

Czytaj więcej
różnorodne rodzaje strączków, takie jak fasola, soczewica, groch i ciecierzyca. Obraz podkreśla ich różnorodność i bogactwo w diecie, ukazując w atrakcyjny i kolorowy sposób ich wartość odżywczą i rolę w zdrowym odżywianiu.

Lektyny w diecie – czy należy ich unikać?

Lektyny, często omawiane w kontekście zdrowej diety, wywołują wiele pytań…

Czytaj więcej
tabletki piascledine na białym tle

Piascledine 300 – Kapsułki do Leczenia Zwyrodnienia Stawów Kolanowych

Piascledine 300 stanowi preparat w postaci kapsułek, zawierający 300 mg…

Czytaj więcej