Waga w ciąży

Przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić od 10-12 kg. W pierwszym trymestrze – 1,3 kg, w drugim  – 5 kg, a w trzecim – 4,5 kg. Ciężarna powinna kontrolować wagę co tydzień. Nieznaczny jej ubytek na początku ciąży nie jest niepokojący, większy ubytek , najczęściej związany jest z wymiotami – należy skonsultować się z lekarzem. Dalszy tygodniowy przyrost na wadze w miarę upływu czasu nie powinien przekraczać  350 g. Nadmierny przyrost jest najczęściej skutkiem spożywania za dużej ilości pożywienia lub dotyczy ostatniego trymestru (może być związany z zatrzymaniem sody, który wiąże wodę ). Nadmiar wagi pod koniec ciąży należy traktować jako objaw rozpoczynającego się zatrucia ciążowego. Wówczas przepływ krwi przez macicę może być  3 razy mniejszy, a płód będzie cierpiał z powodu niedotlenienia.

Przy obrzękach należy stosować dietę bezsolną, ewentualnie zapisane przez lekarza środki moczopędne, Przyrost wagi trzeba ograniczyć przez zmniejszenie ilości węglowodanów i tłuszczów. Jeżeli  przybór wagi w II trymestrze  jest za mały, należy traktować to poważnie. Może być wyrazem niedomogi łożyska . Należy w takim przypadku pozostawać w łóżku, przyjmować obfite ilości białek i witamin oraz koniecznie skonsultować się z lekarzem, gdyż stan ten stwarza ryzyko porodu przedwczesnego i martwego urodzenia. kontrola wagi, ograniczenie soli w pożywieniu lub wręcz dieta bezsolna, ograniczenie węglowodanów i tłuszczów – to najważniejsze wytyczne  dla odżywiania  wielu kobiet z nadwagą.

Fot. Pixabay.com

Polecane

owoce i warzywa na białej miseczce

140. rocznica urodzin Kazimierza Funka

23 lutego 2024 roku obchodzimy wyjątkową rocznicę – 140 lat…

Czytaj więcej
Czas na herbatkę

Czas na herbatkę: chińskie i europejskie parzenie herbaty

Dzisiejsze czasy są bardzo szybkie, zatem nasze picie herbaty często…

Czytaj więcej
papryki w różnych koloroach

Psychodietetyka – Jak emocje wpływają na nasze nawyki żywieniowe

Wszyscy znamy powiedzenie "Jesteś tym, co jesz", ale czy zastanawialiśmy…

Czytaj więcej
Jak zachować matową twarz

Jak zachować matową twarz – praktyczny poradnik

Nawet, jeśli nie masz tłustej cery, na pewno zdarza się,…

Czytaj więcej
Słodki cukier

Czy każdy cukier jest słodki?

Węglowodany zwane inaczej cukrami spotykamy w świecie żywności na każdym…

Czytaj więcej