Codzienna porcja zdrowia, czyli świeżo wyciskane soki, można łatwo samodzielnie przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej. Przygotowaliśmy 3 przepisy na poranne orzeźwienie pełne witamin i innych cennych składników.
Soki energetyczne zwiększają poziom energii, hamują głód, obniżają poziom stresu, poprawiają wydolność pracy umysłowej, uzupełniają braki witamin, makro- i mikroelementów, zaspokajają pragnienie, spowalniają procesy starzeniowe skóry, pomagają w walce z różnymi dolegliwościami (m.in. chronią DNA przed zmianami, redukują stany zapalne, hamują procesy rakotwórcze), pozytywnie wpływają na procesy przemiany materii, zaspokajają chęć na słodycze i oczyszczają organizm z toksyn.
Sok zielony
Połącz garść szpinaku albo jarmużu, jedno kiwi i jabłko, pół cytryny oraz kawałek imbiru i podaj od razu po przygotowaniu. Możesz też dodać kawałek ananasa albo melona i świeże ogórki.
Sok czerwony
Wyciśnij sok z buraka, szklanki malin oraz jagód, dodaj kawałek kurkumy oraz limonkę – podaj od razu po przygotowaniu! Pasować będą także borówki amerykańskie, truskawki albo śliwki.
Sok w kolorze pomarańczowym
Przygotuj marchewkę, brzoskwinie oraz pomarańczę, możesz dodać także cytrynę i świeżą miętę. Pasować będzie też pietruszka (korzeń) i seler, jeśli chcesz przygotować sok z większej ilości warzyw. By zyskać sok o gęstej konsystencji, np. smoothie, dodaj też banana.
fot. Couleur / Pixabay