Badania naukowe wykazały, że składniki odżywcze owoców spożywane w formie soków są bardziej dostępne dla naszego organizmu. Średnio 17 % substancji odżywczych pochodzących z owoców zostanie przyswojone po zjedzeniu owocu w całości, gdy wypijemy wyciśnięty z niego sok, ilość przyswojonych składników wzrasta do 68%. Jest to spowodowane głównie stopniem rozdrobnienia surowca. Warto czasem sięgnąć po sok, należy przy tym pamiętać o kilku ważnych regułach.
Soki dostępne w sklepach, również te 100% to tak naprawdę skoncentrowany sok rozcieńczony wodą, nie od dziś wiadomo że najlepszy sok, prawdziwie 100% jest tylko sok wyciśnięty samodzielnie ze świeżych owoców. Najlepiej smakują te zrobione ze świeżych, dojrzałych, a najlepiej pochodzących ze sprawdzonego źródła.
Smaki? Kto co lubi. Najprostsze jednoskładnikowe, bardziej skomplikowane – mieszanki wieloowocowe. Pomarańcza, maliny, jabłka, truskawki, ważne żeby soki były przecierane, to właśnie one są najbliższe jedzeniu całych owoców. Pijąc soki klarowne – nieprzecierane – tracimy dużą część zawartego w nich błonnika pokarmowego, który powinien być obowiązkowym składnikiem każdej diety.
Pamiętajmy że wszystko należy spożywać z umiarem, nawet potencjalnie zdrowe soki w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe. Nie należy pić soków jako główne źródło płynów, pragnienie powinno zaspokajać się wodą, a sok należy traktować jako formę przekąski, bądź deseru. Warto pamiętać że niektóre owoce mogą być przyczyną alergii.
Nie rezygnujmy z jedzenia owoców. Soki powinny być tylko urozmaiceniem diety. Powinno się je spożywać świeżo przygotowane, ponieważ w trakcie przechowywania tracą one swoją wartość. Sięgajmy po jagody, porzeczki, żurawinę, cytrusy, czy też nasze, poczciwe jabłka, aby zachować zdrowie i urodę na długie lata.
Fot. Pixabay.com