Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Choroby kobiecych sutków

Choroby sutka

Sutki należą do drugorzędowych cech płciowych żeńskich. Rozwój sutków rozpoczyna…

Czytaj więcej
Mleko od krowy

Eko mleko od szczęśliwej krowy – żywność ekologiczna

Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest…

Czytaj więcej
Szczepionka na raka

Szczepionka dla kobiet na raka

Szczepionka zapobiegająca rakowi szyjki macicy. Naukowcy i lekarze są przekonani,…

Czytaj więcej
Sposoby na rozszerzone pory

Domowe sposoby na rozszerzone pory

Pory stanowią nieodłączny element skóry, to dzięki nim jest możliwe…

Czytaj więcej
bieganie w smogu

Bieganie a smog i spaliny

Najlepiej biega się po lesie lub innym terenie, ale większość…

Czytaj więcej