Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta dla kobiet w ciąży

Składniki mineralne dla kobiet w ciąży: co warto przyjmować?

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by…

Czytaj więcej
kobieta prezentująca swoje długie włosy

Suplementy na porost włosów – czy są skuteczne?

Gęste, zdrowe włosy to marzenie wielu osób. Niestety, nie każdy…

Czytaj więcej
Słodki cukier

Czy każdy cukier jest słodki?

Węglowodany zwane inaczej cukrami spotykamy w świecie żywności na każdym…

Czytaj więcej
Karmienie piersią

Dzieci karmione piersią mogą mieć mniejszą wagę

Dzieci karmione mlekiem z piersi matek uzyskały mniejszą wagę w…

Czytaj więcej
Nakładanie różu na policzki

Nakładanie różu na policzki – pomocne wskazówki

Wiele kobiet nie docenia tego kosmetyku, a okazuje się, że…

Czytaj więcej