Salmonella - choroba brudnych rąk

Salmonella wywoływana jest głównie przez bakterie znajdujące się w mięsie, jajach, rybach, twarogach, serach żółtych, a nawet w sokach owocowych.

Warto wiedzieć, że zakażona salmonellą żywność wygląda tak samo jak zdrowa. Za to naszą uwagę powinny zwrócić objawy, będące następstwem zjedzenia zakażonego produktu: wodnista biegunka, ból brzucha, wymioty i wysoka gorączka.

Czerwonka nazywana chorobą „brudnych rąk” jest skutkiem kontaktu z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, najczęściej sałatkami, surowymi warzywami, mlekiem i nabiałem. Pałeczką okrężnicy możemy zakazić się jedząc surowe (tatar) i niedosmażone mięso. Na tę chorobę szczególnie narażone są osoby posilające się w fast-foodach.

Bardzo niebezpieczny jest gronkowiec, który prowadzić może do śmierci. Jego bakterie znajdują się w powietrzu, kurzu, ściekach, wodzie i produktach spożywczych. Objawy zatrucia: intensywne wymioty, bóle brzucha i biegunka występują już po godzinie od zakażenia. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak łatwo jest popaść w uzależnienie od alkoholu i co należy wtedy zrobić?

W dzisiejszym społeczeństwie alkohol jest powszechnie dostępny i często stanowi…

Czytaj więcej
rozgrzewający gulasz wołowy w ciemnej miseczce

Trzy rozgrzewające przepisy na jesienne obiady

Jesień to czas, kiedy dni stają się coraz krótsze, a…

Czytaj więcej
Dieta Bardadyna - dieta strukturalna

Dieta dr Bardadyna – dieta strukturalna

Irdyolog dr Marek Bardadyn jest twórcą diety strukturalnej, która w…

Czytaj więcej
Sposoby na pękające piętyposoby na pękające pięty

Domowe sposoby na pękające pięty

Mimo, iż skóra na stopach wydaje się gruba i odporna,…

Czytaj więcej
Zielona herbata

Działanie odchudzające ekstraktu z zielonej herbaty

Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, jej…

Czytaj więcej