Niebezpieczne jedzenie

Skutkiem nieodpowiednio wysterylizowanych konserw, niedopieczonych mięs i ryb narażonych na działanie słońca jest zatrucie jadem kiełbasianym, które często kończy się zgonem.

Aby uniknąć zagrożenia jadem kiełbasianym zwracajmy uwagę na puszki z jedzeniem – gdy wieczko jest wybrzuszone, wyrzucajmy konserwę.

Od niedawna coraz częściej słychać w Polsce o jersiniozie – odzwierzęcej chorobie zakaźnej, która pięć lat temu przywędrowała do nas spoza Europy. Objawy zarażenia występują po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego i wypiciu niepasteryzowanego mleka.

Dotykająca szczególnie wczasowiczów jest legionelloza, którą wywołują bakterie żyjące w rurach wodnych i nieczyszczonych urządzeniach klimatyzacyjnych i wentylacyjnych. Choroba przebiega podobnie do grypy lub zapalenia płuc. Według lekarzy legionelloza jest przyczyną 10 procent diagnozowanych zapaleń płuc.

Kiedy mówimy o urlopie spędzanym w hotelu czy pensjonacie, nie zapominajmy o starej dobrej znajomej – grzybicy stóp, którą najłatwiej złapać korzystając ze wspólnych łazienek. Czasem wystarczy nawet przejść boso po dywanie, po którym wcześniej chodziła zarażona osoba. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

odporność

Suplementy na odporność – sprawdź w co warto zaopatrzyć się na jesień!

Odporność – to słowo, które na jesieni jest na ustach…

Czytaj więcej
Olejek rycynowy

Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na…

Czytaj więcej
Sposoby na rozszerzone pory

Domowe sposoby na rozszerzone pory

Pory stanowią nieodłączny element skóry, to dzięki nim jest możliwe…

Czytaj więcej
Witaminy - żywność czy suplementy?

Witaminy – żywność czy suplementy?

Witaminy to jedne z substancji które bardzo chętnie przyjmujemy w…

Czytaj więcej
Alergia nie tylko latem

Alergia nie tylko latem

Okres pylenia roślin rozpoczyna się już pod koniec lutego, ale…

Czytaj więcej