Dieta dla kobiet w ciąży

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by regularnie dostarczać organizmowi składników odżywczych, pamiętając o cennych witaminach i składnikach mineralnych. To czas, kiedy zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy rośnie i ma znaczenie zarówno dla zdrowia kobiety, jak i rozwoju jej dziecka. Czego konkretnie potrzebujesz?

Mikro- oraz makroelementy

Kobieta w ciąży ma większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, by uniknąć m.in. próchnicy zębów. Są to zarówno makroelementy – jak magnez, fosfor i wapń, jak i mikroelementy, czyli selen, jod, żelazo i cynk. Składniki te należy dostarczać nie z suplementów, ale najlepiej z bogatą i różnorodną dietą.

Wybrane makroelementy

Żelazo. Od dawna znane są jego właściwości – żelazo uchroni przed anemią. Poza tym odpowiada za transport tlenu do tkanek płodu. Jego brak może doprowadzić m.in. do poronienia, przedwczesnego porodu lub niedokrwistości u płodu. Wspomaga też układ odpornościowy. Warto sięgać po czerwone mięso, ryby i drób, ale też zielone warzywa – jak brukselka, brokuły, szparagi czy fasolka szparagowa. Unikaj mocnej herbaty i kawy, bo zmniejszają wchłanianie żelaza.

Wapń i fosfor. Niezbędne dla mocnych kości i zdrowych zębów mamy, ale i malucha. Wapń jest kluczowy dla budowy i wzrostu kości oraz wspierania rozwoju układu nerwowego malucha. Znajduje się on głównie w nabiale i produktach mlecznych, a dodatkowo w rybach, jajkach, niektórych warzywach. Fosfor również wspiera budowę kości – dostarczysz go z mlekiem, rybami czy warzywami strączkowymi.

Cynk. Cynk wpływa na przebieg niemal wszystkich podstawowych procesów życiowych. Bierze udział w mineralizacji kości, wspiera pracę układu odpornościowego, jego braki mogą doprowadzić m.in. do nieprawidłowego przebiegu porodu lub porodu przedwczesnego. Cenne źródła cynku to drób, owoce morza, jaja, nabiał, orzechy, ciemne pieczywo i kasza gryczana.

Magnez. Obniża ryzyko przedwczesnego porodu. Ma też znaczenie dla rozwoju układu kostnego u malucha. Produkty zawierające magnez to m.in. makrela, suszone morele, kakao, gorzka czekolada. Dobrze wchłania się razem z witaminą B6.

Czytaj również:  Jak schudnąć po ciąży?

Jod. Bardzo ważny dla zdrowia tarczycy, a w czasie ciąży potrzebujesz go dużo więcej. Przyczynia się też do zachowania prawidłowej gospodarki hormonalnej. Niedobory jodu mogą doprowadzić do zaburzeń neurologicznych i opóźnień w rozwoju umysłowym dziecka. Konieczna jest suplementacja tego pierwiastka.

Selen. Wspomaga pracę układu immunologicznego i chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Jest ważny również dla tarczycy i serca. Znajduje się m.in. w rybach i pełnoziarnisty produktach.

Mangan. Niedobór prowadzi do wad rozwojowych dziecka – m.in. opóźnień rozwoju fizycznego dziecka czy wad w budowie narządów wewnętrznych. Jego źródłem są nasiona warzyw strączkowych, produkty z pełnego przemiału i kasza gryczana, a z warzyw także korzeń pietruszki, jarmuż, kalafior i szpinak.

Lena.k

fot. JillWellington / Pixabay

Polecane

Jak utrzymać opaleniznę

Jak utrzymać wakacyjną opaleniznę? – 4 wskazówki

Złocista, opalona skóra jest tak piękna, że chciałoby się utrzymać…

Czytaj więcej
sposoby na blizny

Usuwanie blizn – domowe i niedomowe sposoby

Usuwanie blizn to trudne zadanie, tym bardziej, jeśli ślady na…

Czytaj więcej
Grzybica pochwy

Grzybica pochwy – candida

Candida to rodzaj drożdżopodobnych grzybów. Obejmują one kilka gatunków, w…

Czytaj więcej
Przekąska niskokaloryczna

Przekąska naprawdę niskokaloryczna

Najeść się do syta, nie mieć wyrzutów sumienia i przy…

Czytaj więcej
Tonizowanie skóry twarzy

Skuteczne tonizowanie skóry – poradnik

Tonizowanie skóry to kolejny etap po demakijażu. Jest ono bardzo…

Czytaj więcej