Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Cellulit

Cellulit

Cellulit atakuje bez względu na wiek, wagę, kolor skóry. Nie…

Czytaj więcej
Dieta która odchudzi każdego

Dieta która odchudzi każdego!

Dieta Dukana, Cambridge, dieta 1000kcal… Nie zwracamy uwagi na konsekwencje,…

Czytaj więcej
korzeń imbiru

10 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni – poznaj naturalne produkty do pielęgnacji ciała

Naturalne kosmetyki i sposoby pielęgnacji są w modzie. Nic dziwnego,…

Czytaj więcej
Wyprawka

Wyprawka dla niemowlaka. Co powinno się w niej znaleźć?

Każda z nas chciałaby przygotować się na narodziny dziecka tak,…

Czytaj więcej
Piękny biały uśmiech

Sprawdzone sposoby na wybielanie zębów w domu

Posiadanie pięknych, białych zębów jest marzeniem mnóstwa ludzi, jednak niewielu…

Czytaj więcej