Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta Dukana

Dieta Dukana

Chyba nie ma nikogo, kto nie słyszałby wcześniej o diecie…

Czytaj więcej
Sposoby na zniszczone włosy

5 sposobów na zniszczone włosy

Jest mnóstwo czynników, wpływających destrukcyjnie na nasze włosy. Należą do…

Czytaj więcej
Manicure na Halloween

Jaki manicure na Halloween?

A może tak jakiś oryginalny manicure na Halloween? Zaszalej ze…

Czytaj więcej
Historia cytologii - wymaz z pochwy

Historia cytologii – w jakim celu pobiera się wymaz z pochwy

W roku 1928 George Nicolas Papanicolaou, uznawany obecnie za ojca…

Czytaj więcej
Jazda na rolkach

Jakie są korzyści z jazdy na rolkach?

Zastanawiasz się, czy warto nauczyć się jazdy na rolkach? Jakie…

Czytaj więcej