Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

drogeria

Jaki makijaż do pracy? – praktyczne wskazówki

W każdej pracy obowiązuje określony dress – code. Dotyczy on…

Czytaj więcej
mężczyzna ćwiczący na siłowni

Vincored – wyciąg z czerwonego wina a suplementacja na cyklu SAA

Vincored to suplement diety zawierający wyciąg z czerwonego wina, który…

Czytaj więcej
Klaps jako metoda wychowawcza

Klaps jako metoda wychowawcza

Niektórzy rodzice nie wyobrażają sobie skutecznych metod wychowawczych bez klapsa.…

Czytaj więcej
Dieta pszenna

Dieta pszenna oczyszczająca

Wśród opinii dietetyków, dieta pszenna uchodzi za jedną z najbezpieczniejszych…

Czytaj więcej
układ żeński rozrodczy

Układ rozrodczy żeński i męski – jakie pełnią funkcje?

Wszystkie organizmy wydają potomstwo, co jest możliwe dzięki układom rozrodczym.…

Czytaj więcej