Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Niebezpieczne napoje energetyczne

Niebezpieczne energetyki

Można je kupić wszędzie i bez ograniczeń. Nie dajmy się…

Czytaj więcej
jesienne wycieczki

Jesienne podróże: Najpiękniejsze miejsca na weekendowy wypad

Mimo że część osób zaszywa się w tym sezonie w…

Czytaj więcej
Dieta a odchudzanie

Dieta = odchudzanie?

W naszym społeczeństwie w dalszym ciągu opacznie rozumiana jest definicja…

Czytaj więcej
kobieta o naturalnej urodzie

Makijaż dopasowany do urody – jak podkreślić naturalne atuty?

Doskonały makijaż to nie ten, który całkowicie zmienia wygląd, ale…

Czytaj więcej
twarz

Jak zadbać o suchą skórę?

Masz suchą cerę? Zadbaj o prawidłową pielęgnację, a będzie wyglądać…

Czytaj więcej