Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

bieganie w ciąży

Czy w ciąży można biegać?

Czy bieganie w ciąży jest bezpieczne? To pytanie zadaje sobie…

Czytaj więcej
Drenaż limfatyczny

Drenaż limfatyczny

Pod zagadkową nazwą kryje się rodzaj przyjemnego, “pompującego” masażu. Poprawia…

Czytaj więcej
kobieta po 40 na spacerze w lesie, dbająca o kondycję fizyczną

Aktywność fizyczna po 40 roku życia – Jak utrzymać kondycję i dbać o stawy?

Po osiągnięciu 40. roku życia, dbanie o swoją kondycję fizyczną…

Czytaj więcej
Mleko od krowy

Eko mleko od szczęśliwej krowy – żywność ekologiczna

Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest…

Czytaj więcej
Peeling dłoni

Domowe sposoby na peeling dłoni

Dłonie, tak jak inne części ciała, zasługują na troskliwą pielęgnację.…

Czytaj więcej