Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Metabolizm pod kontrolą

Metabolizm pod kontrolą

Systematyczna aktywność fizyczna oraz regularnie spożywanie posiłków to prosta droga…

Czytaj więcej
Czekolada w kosmetykach

Kosmetyki z miodem, kakao i czekoladą – właściwości i zalety

Miód, czekolada i kakao są często stosowane w preparatach kosmetycznych.…

Czytaj więcej
Suplementy odchudzające

Suplementy odchudzające – czy naprawdę działają?

Według ostatnich amerykańskich statystyk coraz większa grupa mężczyzn i kobiet…

Czytaj więcej
Domowe sposoby na loki

Domowe sposoby na robienie fal i loków

Nie każda z nas może pochwalić się pięknymi, naturalnie skręconymi…

Czytaj więcej
Tłuszcze

Kilka słów o tłuszczach…

Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak…

Czytaj więcej