Ile wołowiny jadać?

Nie więcej niż jeden kotlet i trzy plastry szynki tygodniowo. To ilość czerwonego mięsa, która, według brytyjskich naukowców, jest bezpieczna dla zdrowia.

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa w ilości większej niż 70 gramów tygodniowo, co stanowi mniej więcej trzy plastry szynki i jeden kotlet.

Uważają, że jedzenie czerwonego mięsa ponad wspomniane ilości znacząco przyczynia się do powstawania raka jelita grubego. Potwierdzają to badania, z których wynika, że zawarty w wołowinie związek wpływający na podniesienie jej koloru, uszkadza błonę śluzową jelita grubego.

Według badań ponad 3 tysiące chorych na ten nowotwór mogłoby mu zapobiec, nie spożywając czerwonego mięsa.

Warto wziąć sobie te zalecenia do serca, bo rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. A wśród wymienianych przyczyn jest wspominana ubogoresztkowa dieta (czyli dieta uboga w błonnik), której towarzyszy zwłaszcza czerwone mięso, jadane w znacznych ilościach. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Sport to zdrowie

Sport to zdrowie!

Aktywność fizyczna odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.…

Czytaj więcej
materac w sypialni gościnnej

Wybór materaca do sypialni gościnnej – na co zwrócić uwagę?

Urządzenie sypialni gościnnej to zadanie wymagające uwzględnienia wielu czynników, a…

Czytaj więcej
twarz

Jak zadbać o suchą skórę?

Masz suchą cerę? Zadbaj o prawidłową pielęgnację, a będzie wyglądać…

Czytaj więcej
buteleczka szklana z borasolem

Borasol płyn 0,3 g/1 g 200 g

Borasol płyn 0,3 g/1 g 200 g - Skuteczny Środek…

Czytaj więcej
kolorowy wybór owoców, warzyw oraz naturalnych suplementów, takich jak imbir, tabletki z witaminami i herbaty ziołowe, ułożone na drewnianym stole. Kompozycja podkreśla zdrowy styl życia wspomagający odporność, jest pełna życia i zapraszająca, co idealnie pasuje do tematyki artykułu.

Naturalne sposoby na poprawę odporności – porady dla każdego

W dzisiejszych czasach, kiedy nasz organizm narażony jest na wiele…

Czytaj więcej