Len

Len – niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co najmniej pięciu tysięcy lat. Sam Hipokrates pisał o stosowaniu siemienia lnianego do celów leczniczych. Obecnie jako roślina oleista trochę zapomniany, lecz wciąż wykorzystywany w przemyśle do produkcji przędz.

Nasiona lnu są małe, podłużne, cenne ze względu na zawartość tłuszczu. Tradycyjnie olej lniany produkuje się poprzez tłoczenie „na zimno*” dojrzałych nasion, sposób ten pozwala na zachowanie naturalnej struktury kwasów omega–3 i omega–6 które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko zawałów serca, mają działanie przeciwrakowe oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Olej lniany ma również ochronne działanie powlekające śluzówki układu pokarmowego. Jego spożywanie jest zalecane przy nieżytach żołądka i jelit oraz pęcherza moczowego i dróg moczowych. Zewnętrznie używa się go przy stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach, wypryskach.

Uwaga, olej lniany nie nadaje się do smażenia i gotowania, za to świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, twarożku lub kaszy gryczanej. *metoda tłoczenia na zimno polega na „wyciskaniu” oleju z nasion i późniejszym filtrowaniu go

Fot. Pixabay.com

Polecane

wybielanie zębów

Skuteczne sposoby na wybielenie zębów

Uzębienie to problem wielu Polek. Chętnie korzystamy z profesjonalnych usług…

Czytaj więcej
Grzybica stóp

Grzybica stóp

Grzybica stóp jest chorobą zakaźną wywoływaną przez różne gatunki grzybów.…

Czytaj więcej
Ujarzmij swoje włosy

Ujarzmij swoje włosy – rzeźbienie, nabłyszczanie i wygładzanie

Dzięki naszym sposobom na ujarzmienie włosów, posiadaczki nawet najbardziej niesfornej…

Czytaj więcej
drogeria

Drogeria online – wygodne zakupy przez Internet

Wysokiej jakości kosmetyki do idealnego makijażu coraz chętniej zamawiamy też…

Czytaj więcej
Ważna witamina D

Ważna witamina D

Ponad 90 procent Polaków ma deficyt witaminy D, niezbędnej do…

Czytaj więcej