Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak już wiemy pełnią one wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Tłuszcze występują w wielu artykułach spożywczych. Może to być ten tłuszcz, który wykorzystujemy na co dzień do smarowania pieczywa oraz tzw. tłuszcz niewidoczny, który znajdziemy np. w mięsie i wędlinach czy nabiale. Jeśli go wyizolujemy może stać się odrębnym produktem spożywczym. W przypadku tych substancji ważne jest nazewnictwo. W przypadku kiedy produkt ma konsystencje stałą w temperaturze pokojowej mówimy o nim tłuszcz, tak jak masło czy smalec. W przypadku produktów w stanie płynnych używamy określenia olej.
Rodzaje tłuszczów:
Podobnie jak białka są mieszanina aminokwasów tak wszystkie tłuszcze to mieszanina glicerolu i różnych kwasów tłuszczowych. I tak w zależności od rodzaju wiązań w cząsteczkach dzielimy je na trzy grupy
Kwasy nasycone
Znajdziemy je głównie w tłuszczach zwierzęcych takich jak smalec, wędliny czy masło. Są one wykorzystywane w organizmie jako źródło energii a ich nadmiar powoduje znaczny wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a co z tym związane zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy., dlatego nie powinny dziwić zalecenia mówiące o zminimalizowaniu podaży tłuszczy zwierzęcych w diecie.
Kwasy jednonienasycone
Do nich zalicza się w większości kwasy omega-9. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi. Przeciwmiażdżycowe działanie oliwa z oliwek zawdzięcza właśnie obecności kwasów omega-9. Znajdziemy je również w oleju rzepakowym, arachidowym i oleju z awokado jak i samym owocu oraz w tłustych rybach.
Kwasy wielonienasycone
NNKT – czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Jak sama nazwa mówi niezbędne, a zostały tak nazwane nie bez przyczyny. Organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać. NNKT są m.in. składnikiem błon komórkowych komórek naszego ciała, pełnią również inne ważne funkcje w organizmie. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne są w olejach roślinnych i rybich. Wśród NNKT wyróżniamy rodziny omega-3 i omega-6. Jak widać tłuszcze to złożone i wszechstronne związki które występują pod różnymi postaciami w szerokiej grupie produktów. Już wkrótce więcej informacji o kwasach tłuszczowych z rodziny omega-6 i omega-3. A na koniec ciekawostka związana z…
…Oliwą północnej Europy
A mowa o oleju rzepakowym, który zawiera taką samą ilość kwasów tłuszczowych omega-9 jaką ma oliwa z oliwek. Jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych olejów a z powodzeniem może konkurować z oliwą a nawet ją zdetronizować.
Fot. Pixabay.com