szarlotka z kruszonką

Jesień to wyjątkowy czas dla kulinarnych eksperymentów, a przede wszystkim dla deserów. Bogactwo jesiennych smaków i aromatów sprawia, że to idealna pora na pieczenie i gotowanie. Poniżej znajdziesz pomysły na jesienne desery, które umilą czas spędzony w domu, a przy tym wspaniale rozgrzeją w chłodniejsze dni.

Brownie z dyni

Brownie to amerykański klasyk, ale w jesiennym wydaniu można dodać do niego puree z dyni. To wspaniałe warzywo nadaje ciastu nie tylko głęboki, słodki smak, ale również sprawia, że jest ono wilgotne i miękkie. Wystarczy dodać około jednej szklanki puree z dyni do tradycyjnej receptury na brownie i gotowe! Możesz też dodać orzechy włoskie i rodzynki, a także posypać ciasto przed pieczeniem pestkami dyni czy cynamonem, by dodać mu jesiennego aromatu.

 

Szarlotka z jesiennych odmian jabłek

Szarlotka to absolutny hit jesieni. Kluczem do jej smaku są jabłka, a jesienią mamy ich duży wybór. Za najlepsze uchodzą złota lub szara reneta. Wybieraj też soczyste i lekko kwasowe odmiany jak antonówka. Dodatek cynamonu i goździków podkreśli smak jabłek i sprawi, że ciasto będzie rozgrzewające. Nie zapomnij o dużej ilości kruszonki na wierzchu!

 

Placek ze śliwkami

To doskonały wybór na jesień, kiedy jest pełnia sezonu na śliwki. Wyróżniają się one intensywnym smakiem i aromatem. Poza tym śliwki są źródłem wielu witamin i minerałów, co czyni je nie tylko smacznym, ale i zdrowym składnikiem deserów. Przygotuj ciasto kruche, a na wierzchu ułóż śliwki – najlepiej węgierki. Idealnie komponuje się z jesienną atmosferą.

Rozgrzewający budyń

Budyń to prosty i szybki deser, który z łatwością można podać na deser jesienią. Warto zrobić go na mleku kokosowym lub migdałowym i dodać cynamon, kardamon oraz imbir. Dla podkreślenia jesiennego charakteru można też dodać pokrojone orzechy włoskie jako dekorację.

Czytaj również:  Zdrowe batony kokosowe – fit przekąska dla aktywnych!

Tarta z gruszką i karmelem

Jesienne gruszki są doskonałym dodatkiem do słodkich potraw. W połączeniu z karmelem tworzą wyjątkowo smakowity deser. Będą idealnym farszem na cieście kruchym.

Mus z kasztanów

Pomysł oryginalny, ale warto wykorzystać w kuchni te jadalne owoce jesieni! Można z nich przyrządzić pyszny mus, który świetnie komponuje się z bitą śmietaną.

Chlebek bananowy z orzechami

Banany i orzechy włoskie to świetna kombinacja. Chlebek jest wilgotny, a orzechy dodają mu chrupkości. Będzie dobrym pomysłem zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie.

 

Ciasto marchewkowe

Marchew jest dostępna przez cały rok, ale jej słodycz wspaniale komponuje się z jesiennymi przyprawami takimi jak cynamon czy goździki.

 

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Żurawina to kolejny jesienny smak, który świetnie pasuje do owsianych ciasteczek. Dodatek cynamonu i imbiru tylko podkreśli jej smak.

Warto eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione jesiennie wariacje. Niezależnie od wyboru, każdy z tych deserów niewątpliwie przyniesie trochę ciepła i ukojenia w chłodniejsze jesienne dni.

fot. congerdesign/pixabay

Polecane

Sposoby na pękające piętyposoby na pękające pięty

Domowe sposoby na pękające pięty

Mimo, iż skóra na stopach wydaje się gruba i odporna,…

Czytaj więcej
Niezdrowe jedzenie

Fałszowanie żywności – głód zysku

Fałszowanie pieniędzy, dokumentów, co jakiś czas słyszy się o takich…

Czytaj więcej
mięśnie Kegla

Trenujemy mięśnie dna miednicy

Ćwiczenia na mięśnie Kegla nie cieszą się tak dużą popularnością…

Czytaj więcej
Jak utrzymać opaleniznę

Jak utrzymać wakacyjną opaleniznę? – 4 wskazówki

Złocista, opalona skóra jest tak piękna, że chciałoby się utrzymać…

Czytaj więcej
Ochrona przed chorobą

Ochrona przed chorobą

Jesień już za pasem, zima zbliża się, co raz to…

Czytaj więcej