Site Loader
Jedz powoli

Ciągły pospiech jest coraz częściej obecny w naszym życiu. Nie ominął on również żywności, która błyskawicznie znika z talerza. Posiłki spożywane łapczywie i w pośpiechu zwiększają ryzyko wystąpienia otyłości.

Według badań japońskich naukowców z Osaki, którzy przeanalizowali sposób żywienia 3 tyś. osób, szybkie jedzenie i najadanie się do syta zwiększa trzykrotnie prawdopodobieństwo wystąpienie otyłości. Dlatego tak ważne jest aby spożywać posiłki powoli, odkładnie przeżuwając każdy kęs. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm potrzebuje nawet 20 minut aby zasygnalizować nam, iż zaspokoiliśmy głód.

Jedząc szybko, zjadamy więcej – a spożywanie większej ilości kilokalorii niż potrzebuje nasz ustrój to prosta droga do nadwagi i otyłości. Ośrodek głodu i sytości w mózgu potrzebuje kilkunastu minut żeby zarejestrować uczucie sytości. W innym wypadku 'oszukujemy' mechanizmy naszego organizmu, któremu w krótkim czasie dostarczamy dużą ilość energii. U wolno jedzących osób hormony odpowiedzialne za uczucie głodu i sytości wydzielane są stopniowo, dlatego po posiłku czują się najedzone. U osób jedzących w pospiechu poziom tych hormonów we krwi wzrasta gwałtownie i tak samo gwałtownie spada, w krótkim czasie powodując ponowne uczucie głodu.

Nie warto spieszyć się podczas jedzenia. Spożywanie posiłków powinno być momentem dnia, w którym zwalniamy w codziennym pospiechu. Przekładajmy domowe potrawy nad Fast foody i celebrujmy każde danie. Wystarczy zwolnić aby zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Połykając co się da zjadamy znacznie więcej niż powinniśmy, nie pozostawiamy swojemu organizmowi czasu na reakcję i poinformowanie, że mamy już dość.

Właśnie dlatego warto spożywać posiłki spokojnie i bez pośpiechu. Jak to zrobić? – jeść świadomie, skupiając się na jedzeniu a nie na gazecie czy programie telewizyjnym. Ważne jest aby przeżuwać każdy kęs dokładnie, aby jedzenie było dobrze pogryzione, co pozytywnie wpłynie również na strawność pokarmu. Pamiętaj również aby kolejny kęs pokarmu brać dopiero gdy pogryziesz i połkniesz wcześniejszy. Między daniami można zrobić krótką przerwę, dzięki której dłużej będziesz odczuwał uczucie sytości.

Zmiana kilku prostych nawyków przy stole, pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i sylwetkę, a jedząc powoli najesz się do syta mniejszą porcją i będziesz mógł dłużej delektować się ulubioną potrawą. Smacznego.

Fitmaniak

Polecane

Len

Olej lniany – płynne złoto

Len - niewielka roślina o niebieskich kwiatach, znana od co...

Czytaj więcej
Korzyści z uprawiania sportu

W zdrowym ciele zdrowy duch!

Wiosna jest okresem, w którym każdy z nas intensywniej ćwiczy....

Czytaj więcej
Jak zrzucić kilogramy?

Zrzucanie kilogramów: małe kroki, duże zmiany. Poradnik.

Już czas najwyższy pozbyć się tak starannie hodowanej „oponki”, no...

Czytaj więcej
Ubiór na rower

Jak ubrać się na rower?

Przyjemna przejażdżka na rowerze to nie tylko sprawny rower oraz...

Czytaj więcej
Tłuszcze

Kilka słów o tłuszczach…

Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak...

Czytaj więcej

Archiwa