Site Loader
Jedz powoli

Ciągły pospiech jest coraz częściej obecny w naszym życiu. Nie ominął on również żywności, która błyskawicznie znika z talerza. Posiłki spożywane łapczywie i w pośpiechu zwiększają ryzyko wystąpienia otyłości.

Według badań japońskich naukowców z Osaki, którzy przeanalizowali sposób żywienia 3 tyś. osób, szybkie jedzenie i najadanie się do syta zwiększa trzykrotnie prawdopodobieństwo wystąpienie otyłości. Dlatego tak ważne jest aby spożywać posiłki powoli, odkładnie przeżuwając każdy kęs. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm potrzebuje nawet 20 minut aby zasygnalizować nam, iż zaspokoiliśmy głód.

Jedząc szybko, zjadamy więcej – a spożywanie większej ilości kilokalorii niż potrzebuje nasz ustrój to prosta droga do nadwagi i otyłości. Ośrodek głodu i sytości w mózgu potrzebuje kilkunastu minut żeby zarejestrować uczucie sytości. W innym wypadku 'oszukujemy’ mechanizmy naszego organizmu, któremu w krótkim czasie dostarczamy dużą ilość energii. U wolno jedzących osób hormony odpowiedzialne za uczucie głodu i sytości wydzielane są stopniowo, dlatego po posiłku czują się najedzone. U osób jedzących w pospiechu poziom tych hormonów we krwi wzrasta gwałtownie i tak samo gwałtownie spada, w krótkim czasie powodując ponowne uczucie głodu.

Nie warto spieszyć się podczas jedzenia. Spożywanie posiłków powinno być momentem dnia, w którym zwalniamy w codziennym pospiechu. Przekładajmy domowe potrawy nad Fast foody i celebrujmy każde danie. Wystarczy zwolnić aby zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Połykając co się da zjadamy znacznie więcej niż powinniśmy, nie pozostawiamy swojemu organizmowi czasu na reakcję i poinformowanie, że mamy już dość.

Właśnie dlatego warto spożywać posiłki spokojnie i bez pośpiechu. Jak to zrobić? – jeść świadomie, skupiając się na jedzeniu a nie na gazecie czy programie telewizyjnym. Ważne jest aby przeżuwać każdy kęs dokładnie, aby jedzenie było dobrze pogryzione, co pozytywnie wpłynie również na strawność pokarmu. Pamiętaj również aby kolejny kęs pokarmu brać dopiero gdy pogryziesz i połkniesz wcześniejszy. Między daniami można zrobić krótką przerwę, dzięki której dłużej będziesz odczuwał uczucie sytości.

Czytaj również:  24 godziny z życia twojego organizmu

Zmiana kilku prostych nawyków przy stole, pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie i sylwetkę, a jedząc powoli najesz się do syta mniejszą porcją i będziesz mógł dłużej delektować się ulubioną potrawą. Smacznego.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Alkohol-a-nowotwory

Alkohol, a nowotwory

Wielu jest zwolenników promowania alkoholu jako cudownego "leku" przeciw miażdżycy...

Czytaj więcej
Co jeść latem

Co jeść latem w zgodzie z Kuchnią Pięciu Przemian?

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych...

Czytaj więcej
Mniej popularne odmiany ryżu

Mniej popularne odmiany ryżu

Popularna domowa pomidorowa smakuje tylko z ryżem? Warto wiedzieć, że...

Czytaj więcej
Gabinet ginekologiczny

Cysty na jajniku

Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie...

Czytaj więcej
Przygotowanie do porodu

Przygotowanie do porodu

Każda ciężarna powinna przygotowywać się do porodu przez całą ciążę,...

Czytaj więcej