Dieta wodna

Nie ma żadnych ograniczeń, co do grupy osób, które mogą praktykować tego rodzaju kurację. Dodatkowo, zakłada się, że najlepiej działa w połączeniu z innymi planami żywieniowymi.

Co stanowi o jej atrakcyjności? Niewątpliwie długo utrzymujące się uczucie sytości organizmu, które jest wynikiem spożywania dużej ilości wody. Nie można pominąć faktu, że częste picie wody redukuje do minimum problemy związane z wzdęciami, zaparciami czy nawet bólami brzucha.

Założenia diety wodnej

Jak każda inna dieta, tak i w tym przypadku, dieta wodna powinna być stosowana z należytym umiarem i rozsądkiem. Wszystko polega na tym, że w ciągu dnia pijemy duże ilości wody, małymi łykami. W ten sposób organizm cały czas dostaje sygnały o nieustannym poczuciu sytości. Elementem dodatkowym są posiłki lekkostrawne, jedzone w niewielkich porcjach.

Dlaczego tak ważna jest rozwaga? Dlatego, aby nie osiągnąć efektu jo-jo. Jednakże pewne rzeczy są niezmienne w diecie wodnej i nie podlegają jakimkolwiek negocjacjom.

Przede wszystkim:

  • dziennie spożywamy minimum dwa litry wody,
  • z diety eliminujemy wszelkie cukry oraz tłuszcze,
  • woda stanowi jeden z podstawowych płynów, nie dopuszczalne jest nawadnianie organizmu słodkimi napojami gazowanymi,
  • zamiast zwykłej małej, czarnej pijemy kawę zbożową,
  • rezygnujemy z żółtego, tłustego sera oraz krowiego mleka,
  • nie dopuszczalne są przekąski typu chipsy, frytki czy czekolada,
  • do potraw dodajemy oliwę z oliwek,
  • przed snem wypijamy szklankę herbatki działającej oczyszczająco

Przykładowy jadłospis w diecie wodnej

Każdego ranka, zaraz po przebudzeniu wypij jedną lub dwie szklanki wody z dodatkiem soku z połowy cytryny. Opcjonalnie może to być jednodniowy napar ziołowy.

Pierwsze śniadanie: (dostępna jedna wersja z podanych poniżej do wyboru)

  • 0,5 szklanki zbożowej kawy albo ziołowej herbatki, do wyboru: 2 kromki chrupkiego, ciemnego pieczywa posmarowanego odrobiną miodu
  • starte jabłko połączone z muesli,
  • sałatka owocowa lub warzywna (najlepsza będzie przygotowana ze świeżych warzyw i owoców, niedobranych z łupki- najlepiej sezonowych)
Czytaj również:  Śniadanie – podstawa dnia

Drugie śniadanie: 1 butelka wody, która powinna być pita stopniowo.

Obiad: (do wyboru jeden wariant z podanych poniżej)

  • 1 torebka ryżu, ugotowany lub przyrządzony na grillu filet drobiowy (najlepiej z kurczaka lub indyka), sałata zielona przyprawiona oliwą z oliwek
  • Zupa-krem z jarzyn, tj. ze zmiksowanej marchewki, pietruszki, selera, pora, ryżu i brukselki)
  • Sałatka przygotowana z kalafiora, marchewki i fasoli (warzywa mogą być świeże lub ugotowane na parze)

Podwieczorek: (do wyboru jeden wariant z podanych poniżej)

  • Mały jogurt naturalny
  • Kefir z dodatkiem truskawek

Kolacja: (do wyboru jeden wariant z podanych poniżej)

  • 2 kromki pieczywa, 2 cienkie plasterki chudej wędliny, 1 ogórek lub 1 pomidor, sałatka zielona
  • Pokrojony szpinak i pomidor

Fot. Pixabay.com

Polecane

Połóg

Połóg

Połogiem nazywamy okres po porodzie, w którym zmiany w ob­rębie…

Czytaj więcej
Jak poprawić morfologię?

Jak poprawić morfologię?

Macie nie najlepsze wyniki morfologii? Niedawno oddaliście krew albo dużo…

Czytaj więcej
Manu na jesień i zimę

Menu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już…

Czytaj więcej
starsza pani biorąca suplementy

Najlepsze źródła witamin dla zdrowia seniorów

Zdrowie seniorów to niezwykle ważny temat, który wymaga szczególnej uwagi…

Czytaj więcej
kosmetyk

Przegląd kosmetyków na wiosnę – co warto kupić?

Wiosna to czas kreatywności – wreszcie możesz wykonać oryginalny, kolorowy…

Czytaj więcej