Smaki

Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest zdolny do odczuwania pięciu smaków. Chociaż rzadko można spotkać kogoś kto o tym wie, to to rzeczywiście prawda, piątym smakiem jest smak umami – z japońskiego tłumaczy się go jako dobry, pełny, mięsny.

Język człowieka pokryty jest około 10 000 kubków smakowych, rozmieszczone są one na języku, podniebieniu, w nabłonku gardła, nagłośni oraz w górnej części przełyku. Dodatkowo kubki smakowe zlokalizowane na języku skupiają się w widocznych wybrzuszeniach, tzw. brodawkach.

Co ciekawe kubki smakowe zwiększają swoją wrażliwość u kobiet ciężarnych. Wrażliwość na różne smaki, zwłaszcza gorzki i słodki jest uwarunkowana genetycznie, a więc różna u każdego człowieka.

Podstawowe cztery smaki to:

  1. słodki –największe zagęszczenie receptorów słodkiego smaku jest na koniuszku języka
  2. słony – receptory rozrzucone są równo po całym języku, jednak największe skupiska tworzą się po bokach w przedniej części języka
  3. kwaśny – najwięcej receptorów smaku kwaśnego jest na bokach języka
  4. gorzki – najwięcej receptorów smaku gorzkiego występuje u nasady języka (tył języka)

Piątym smakiem jest umami. Receptory wykrywające ten smak zostały odkryte dopiero w 2001 roku. Odczucie smakowe zwane umami jest bezpośrednio związane z glutaminianem sodu – składnikiem popularnych przypraw do zup i sosów, receptory smaku umami są wrażliwe między innymi na glutaminian sodu. Z fizjologicznego punktu widzenia umami to smak pokarmów mięsnych i potraw wysokobiałkowych.

Jeśli kubki smakowe kontaktują się przez dłuższy czas z substancjami umami, aktywność komórek odbierających i przetwarzających odczucia smakowe zmniejsza się. Kolejny talerz rosołu nie cieszy już tak jak pierwszy.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Mierzenie ciśnienia

Mierzmy ciśnienie

Nie wszyscy wiedzą, że nadciśnienie tętnicze to cichy zabójca. Dlaczego?…

Czytaj więcej
Lato bez kleszczy

Lato bez kleszczy?

Piękną wizję wypoczynku może zepsuć perspektywa bliskiego spotkania z komarami,…

Czytaj więcej
ginekolog

Nadżerka szyjki macicy – przyczyny

Nadżerka szyjki macicy to zmiana patologiczna, która wymaga pomocy lekarza…

Czytaj więcej
mięśnie Kegla

Trenujemy mięśnie dna miednicy

Ćwiczenia na mięśnie Kegla nie cieszą się tak dużą popularnością…

Czytaj więcej
Jak schudnąć po ciąży

Jak schudnąć po ciąży?

W czasie ciąży kobieta powinna przybrać na wadze średnio 11–15…

Czytaj więcej