Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Celulit

Cellulit – poznaj wroga zanim go zwalczysz!

Cellulit, wszyscy wiedzą o jego istnieniu, ale czym on tak…

Czytaj więcej
stawy

Dbanie o zdrowe kości i stawy w wieku dojrzałym

W miarę starzenia się naszego organizmu, utrzymanie zdrowia kości i…

Czytaj więcej

Trendy w edukacji

Czego tak naprawdę oczekujemy w okresie nauki w liceum? Czy…

Czytaj więcej
Co jeść latem

Co jeść latem w zgodzie z Kuchnią Pięciu Przemian?

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych…

Czytaj więcej
Grzybica - choroba powszechna

Grzybica – choroba krępująca, ale powszechna

Szacuje się, że około 20% ludzi na świecie choruje na…

Czytaj więcej