Grejpfrut

Naringina jest naturalnym przeciwutleniaczem, należącym do glikozydów flawonoidowych. To właśnie ten związek odpowiada za charakterystyczny, gorzkawy smak w grejpfrutach. Wchodzi w skład rozmaitych preparatów odchudzających, tzw. „spalaczy tłuszczu”, preparatów witaminowych oraz tych, które zawierają ekstrakty z owoców cytrusowych.

Stosuje się ją w celu wzmocnienia wchłaniania niektórych lekarstw (działanie synergistyczne). W połączeniu z kofeiną, potęguje jej aktywność co przyczynia się do zwiększenia przez kofeinę spoczynkowej przemiany materii o 10 %. Obecność naringiny w grejpfrucie, sprawia że spożywanie samego owocu jak i soków może podwyższać stężenie leków we krwi i doprowadzić do niekorzystnych objawów przedawkowania. Szczególną uwagą należy objąć leki kardiologiczne i ich korelację z grejpfrutem. Mowa tu przede wszystkim o obniżających cholesterol lekach nasercowych i przeciw nadciśnieniowych. Ponadto w soku z grejpfruta znajduje się furanocoumarin, który jest inhibitorem (ma działanie blokujące) enzymu CYP3A – a to właśnie ten enzym odpowiada za rozkładanie większości spożywanych leków.

Należy zwrócić uwagę na osoby w podeszłym wieku borykające się z wieloma jednostkami chorobowymi, które zażywają spore ilości leków, często nieświadomie popijając je sokami, w tym także z grejpfruta. Warto wspomnieć również, że sok grejpfrutowy hamuje działanie enzymów jelitowych – a to powoduje zwiększenie stężenia leku we krwi. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie spożywanie soku pomiędzy codziennymi dawkami leku.

Warto spożywać grejpfruty…

Zarówno pod postacią owocu jak i soków. Więc jeżeli nie dotyczy nas żaden z powyższych problemów i nie przyjmujemy regularnie żadnych leków, owoc ten może okazać się zbawienny. Za pomocą swoich metabolitów działa antyoksydacyjne, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu (pomaga zapobiegać hipercholesterolemii)oraz nasilając lipolizę (rozpad komórek tłuszczowych). Stosowanie naringiny, przyczyni się również do obniżenia poziomu kortyzolu – hormonu stresu, który jak wiadomo negatywnie wpływa na gospodarkę insulinową oraz przyczynia się do rozpadu włókien mięśniowych

Czytaj również:  Dieta w rekonwalescencji po złamaniach kości

Naringina ma również działanie przeciwzapalnie, przeciwrakowe i antyseptycznie. Posiada również właściwości przeciwgrzybiczne, a te mogą pomóc w zapobieganiu raka i miażdżycy tętnic. Według niektórych badań może pomóc w walce z cukrzycą i powikłaniami choroby. Naringina zyskała uznanie ze względu na dużą liczbę zastosowań spożywczych a jej charakterystyczny gorzki posmak wykorzystują producenci napojów, lodów oraz gorzkiej czekolady. Jest również składnikiem wielu suplementów z dodatkiem grejpfrutów i jego pestek, ponieważ stymuluje działanie kofeiny zwiększając spalanie tłuszczu.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta 2000 kalorii

Dieta 2000 kalorii

Przeglądając fora internetowe czy robiąc wywiad wśród znajomych często spotykasz…

Czytaj więcej
Leczenie grzybicy

Leczenie grzybicy

Każdego dnia do lekarzy ze specjalizacji dermatologii i ginekologii zgłasza…

Czytaj więcej
Praktyczne zastosowanie aloesu

Praktyczne zastosowania aloesu

Aloes jest bardzo zdrowy. Łagodzi problemy skórne, różne oparzenia, podrażnienia…

Czytaj więcej

Trendy w edukacji

Czego tak naprawdę oczekujemy w okresie nauki w liceum? Czy…

Czytaj więcej
korzeń imbiru

10 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni – poznaj naturalne produkty do pielęgnacji ciała

Naturalne kosmetyki i sposoby pielęgnacji są w modzie. Nic dziwnego,…

Czytaj więcej