Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Sposoby na zniszczone włosy

5 sposobów na zniszczone włosy

Jest mnóstwo czynników, wpływających destrukcyjnie na nasze włosy. Należą do…

Czytaj więcej
Sposoby na spuchnięte powieki

Sposoby na spuchnięte powieki

Przy współczesnym trybie życia na ogół rzadko kiedy mamy szansę…

Czytaj więcej
Zanieczyszczenie powietrza

Zanieczyszczone powietrze w miastach powodem niedoboru witaminy D u noworodka

Wystawienie na obecne w miejskim otoczeniu zanieczyszczenie powietrza, szczególnie w…

Czytaj więcej
Wypadanie włosów

Wypadanie włosów

Włosy wypadają każdego dnia  i nie jest to powód do…

Czytaj więcej
owoce i warzywa na białej miseczce

140. rocznica urodzin Kazimierza Funka

23 lutego 2024 roku obchodzimy wyjątkową rocznicę – 140 lat…

Czytaj więcej