Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Serce w rozterce

Serce w rozterce

Zaburzenia układu krążenia to najczęstsza choroba kobiet dojrzałych. Dotyka 16%...

Czytaj więcej
Podrażnienia słoneczne

Jak łagodzić skutki podrażnienia słonecznego?

Nie zawsze możemy dozować dawki promieni słonecznych, a nadmiar słońca...

Czytaj więcej
Sposoby na chrapanie

Sprawdzone sposoby na chrapanie

Chrapanie jest dość uciążliwą dolegliwością, nie tyle dla chrapiącego, co...

Czytaj więcej
Zimowy wyjazd nad morze

Zimowy wyjazd nad morze

Nadmorski klimat jest specyficzny: panuje tu duża wilgotność powietrza, częste...

Czytaj więcej
Cera naczyniowa

Cera naczyniowa

Delikatny rumieniec dodaje urody. ożywia i odmładza twarz. Ale rozszerzone...

Czytaj więcej