Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fitmaniak

Polecane

Sekret zdrowia i młodości

Sekret zdrowia i młodości – antyoksydanty

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od...

Czytaj więcej
Mleko od krowy

Eko mleko od szczęśliwej krowy – żywność ekologiczna

Zdrowe i smaczne, takie powinno być nasze jedzenie. Takie jest...

Czytaj więcej
Problemy kobiet

Jestem nie tylko gruba, jestem też i stara!

Podobnie do rozmowy o byciu grubym, rozmowa o byciu starym...

Czytaj więcej
Jak poprawić morfologię?

Jak poprawić morfologię?

Macie nie najlepsze wyniki morfologii? Niedawno oddaliście krew albo dużo...

Czytaj więcej
Ubiór na cebulkę

Ubiór na cebulkę

Zmienna pogoda zimą to najlepszy czas dla mnożenia się bakterii...

Czytaj więcej

Archiwa