Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Polecane

Jesienne odchudzanie

Jesienne odchudzanie

Co prawda mamy dopiero jesień, lecz wiele pań to właśnie...

Czytaj więcej
Prawdziwy sok

Soki owocowe – prawdziwe stuprocentowe

Badania naukowe wykazały, że składniki odżywcze owoców spożywane w formie...

Czytaj więcej
Maseczka owocowa

Maseczki z owoców – zbawienny wpływ na cerę

Jak wiadomo, owoce są bardzo bogatym źródłem witamin i dobrze...

Czytaj więcej
Glikogen - paliwo sportowca

Paliwo sportowca – glikogen

Nie potrzebujemy suplementów żeby rekreacyjnie uprawiać sport, człowiek od zawsze...

Czytaj więcej
Nastawienie do żywności

Nastawienie do żywności wpływa na sytość po jedzeniu!

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie...

Czytaj więcej