Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Pokonaj stres

Pokonaj stres!

Powrót z urlopu do pracy z pewnością nie należy do...

Czytaj więcej
Dieta miażdżycowa

Dieta miażdżycowa – cholesterolowa

Miażdżycą nazywamy przewlekłą chorobę, która polega na tworzeniu się zmian...

Czytaj więcej
Darmowe sposoby na zmęczone nogi

Sprawdzone sposoby na zmęczone nogi

Nogi służą nam wiernie w ciągu całego dnia, dźwigając ciężar...

Czytaj więcej
Transport w warunkach chłodniczych

Transport chłodniczy pozwala zachować świeżość produktów

Zanim produkty trafią na sklepowe półki muszą pokonać długą drogę,...

Czytaj więcej
Witaminy w pigułkach

Za dużo witamin w pigułkach

W diecie wielu Polaków na próżno szukać warzyw i owoców,...

Czytaj więcej