Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Dieta 1200 kcal

Dieta 1200 kalorii

Wystarczy przejrzeć kolorowe magazyny dla kobiet czy poczytać fora internetowe,...

Czytaj więcej
Przed zajściem w ciążę - poradnik

Poradnik przed zajściem w ciążę

Gwarancja uzyskania zdrowego potomstwa jest dobry stan zdrowia obojga rodziców,...

Czytaj więcej
Porost włosów

3 metody na skuteczne przyspieszenie porostu włosów

Istnieje wiele sposobów domowych, ludowych wzmacniania włosów oraz pobudzania ich...

Czytaj więcej
Mięśniaki

Mięśniaki

Te niezłośliwe guzy macicy może mieć każda kobieta i w...

Czytaj więcej
Alergia od małego

Alergia od małego

Proces alergizacji zaczyna się już w czasie ciąży. Alergia pokarmowa...

Czytaj więcej