Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Pielęgnacja cery trądzikowej

5 prostych sposobów na pielęgnację cery trądzikowej

Cera ze skłonnościami do trądziku wymaga bardzo troskliwej i starannej...

Czytaj więcej
Bialko w Diecie

Białko w diecie sportowca

Białko w diecie sportowca to ważny element menu. Proteiny są...

Czytaj więcej
Blanszowanie warzyw

Blanszowanie warzyw – co i jak blanszować?

Blanszowanie staje się coraz popularniejsze – warto przyrządzać warzywa w...

Czytaj więcej
przebarwienia na twarzy

Jak rozjaśnić przebarwienia na twarzy?

Przebarwienia to jeden z najpopularniejszych problemów skóry. Podpowiadamy, jak je...

Czytaj więcej
Jak schudnąć raz na zawsze?

Jak schudnąć raz na zawsze?

Większość pulchnych osób ma jakąś słabość, sprawia ona, że nie...

Czytaj więcej