Site Loader
Co jeść latem

Lato to wspaniała pora, aby cieszyć się dostępnością do licznych świeżych warzyw i owoców. Czerpmy z tego najwięcej, bo to prawdziwe bomby witaminowe. A zatem – co szczególnie polecamy?

Słodkie jagody, truskawki i maliny, aromatyczne arbuzy i miodowe melony, soczyste i jędrne pomidory, orzeźwiające ogórki – dobrodziejstw w lecie nie brakuje! Zadbaj o zdrową dietę, a utrzymasz wagę w ryzach i dasz zastrzyk energii swojemu organizmowi!

Według medycyny Wschodu człowiek jest częścią przyrody, w związku z czym powinien dostosować się do cyklu natury, a zatem żyć zgodnie z poszczególnymi porami roku. Jak głoszą zasady Kuchni Pięciu Przemian, lato to ogień. Ma smak, co ciekawe, gorzki, a kolor czerwony.

Ciało, rozgrzane w lecie, należy doprowadzić do równowagi. Jak? Trzeba dopasowywać pokarm do pory roku i miejsca, czyli jeść to, co rośnie w danym miejscu. Takie produkty dodadzą nam najwięcej energii, a więc i korzyści. Warto sięgać po owoce i warzywa charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej.

W Polsce raczej jedynie sporadycznie powinniśmy sięgać po owoce i rośliny egzotyczne. Co prawda wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie drugiego śniadania bez bananów, ale lepiej wybrać rodzime jabłka lub gruszki. 

Fot. Pixabay.com

Polecane

Tonizowanie skóry twarzy

Skuteczne tonizowanie skóry – poradnik

Tonizowanie skóry to kolejny etap po demakijażu. Jest ono bardzo...

Czytaj więcej
Cellulit

Cellulit

Cellulit atakuje bez względu na wiek, wagę, kolor skóry. Nie...

Czytaj więcej
Zielona herbata

Działanie odchudzające ekstraktu z zielonej herbaty

Zielona herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, jej...

Czytaj więcej
Naturalne sposoby na ból

Jakie są naturalne sposoby na ból?

Zanim weźmiesz tabletkę przeciwbólową, sprawdź jakie są naturalne, ziołowe sposoby...

Czytaj więcej
Jesień wypadanie włosów

Wypadanie włosów – dlaczego włosy wypadają?

Jesień to okres, w którym niemal każda kobieta najchętniej sama...

Czytaj więcej