Site Loader
Czekolada w kosmetykach

Miód, czekolada i kakao są często stosowane w preparatach kosmetycznych. Są one doskonałymi surowcami do pielęgnacji urody. Szampony z dodatkiem miodu działają korzystnie na włosy; regenerują je i wzmacniają. Miód znajduje się w maseczkach, w kremach, w preparatach do kąpieli.

Czekolada

Czekolada zawiera wiele cennych dla organizmu substancji, które działają wyszczuplająco i relaksująco. Masa czekoladowa jest wspaniałym nośnikiem cennych w kosmetyce substancji. Wprowadzane są do niej różne składniki, działające z nią. Tymi składnikami są: kofeina, algi, imbir, owoce jałowca, a także miód. Bardzo skuteczne, zdrowe i przyjemne w stosowaniu są: czekoladowe żele pod prysznic, płyny do kąpieli, wyszczuplające olejki do ciała, a także kremy do pielęgnacji twarzy, lub balsamy ujędrniające do ciała z wyciągiem z kakaowca. Masa czekoladowa jest też składnikiem wosków do depilacji.

Kakao

W recepturach kosmetyków znajdują się surowce, uzyskiwane z ziarna kakaowego. Działają one silnie nawilżająco, tonizująco i przeciwutleniająco. Drenują, pobudzają metabolizm komórkowy, regenerują, łagodzą podrażnienia. W ziarnie kakaowym znajduje się magnez, który działa odprężająco.

Miód

Mleczko pszczele pobudza odnowę biologiczną tkanek. Kosmetyki na bazie mleczka pszczelego i miodu są bardzo popularne, a także chętnie stosowane przez kobiety i mężczyzn. Pianka glicerynowa z miodem wygładza i ujędrnia skórę.

Fot. Pixabay.com