Sekret zdrowia i młodości

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od wielu tysięcy lat. Nad odpowiedzią na nie głowiły się największe umysły świata. My znamy odpowiedź na to pytanie! Przeciwutleniacze.

Antyoksydanty, to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników. Co może wpłynąć na wytwarzanie wolnych rodników w organizmie? Przyczyn może być wiele, a każda z nich może mieć niebezpieczne skutki dla stanu zdrowia. Wolne rodniki tworzą się między innymi pod wpływem zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, picia alkoholu. Przyczyną powstawania wolnych rodników w ludzkim organizmie mogą być również hormony, promieniowanie ultrafioletowe, stres i spożywanie niektórych potraw. Najważniejszą przyczyną, jest jednak starzenie się organizmu.

Wolne rodniki sieją spustoszenie w ludzkim organizmie, powodują uszkodzenia komórek. Zwalczać je można substancjami przeciwutleniającymi. Antyoksydanty dzielimy na endogenne – takie które naturalnie występują w żywych komórkach oraz egzogenne – te musimy dostarczyć sobie wraz z pożywieniem. Jest ich całe mnóstwo.

Wolne rodniki a stres oksydacyjny

Naturalnie w organizmie występują antyoksydanty endogenne, więc logicznie muszą również występować wolne rodniki. Jeżeli na bieżąco są one dezaktywowane przez antyoksydanty wówczas nie dzieje się nic złego. Stan zdrowia nie pogarsza się. Zagrożenie dla zdrowia pojawia się wówczas, gdy występuje nadmiar rodników na przeciwutleniaczami. Wówczas mówimy o stresie oksydacyjnym.

Medycyna zna wiele chorób spowodowanych niedoborem przeciwutleniaczy i nie są to choroby egzotyczne. To właśnie te które spotykamy w rodzinie bądź u siebie na co dzień – nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, powikłania cukrzycy, astma oskrzelowa, choroba Parkinsona i Alzheimera.

W najgorszym wypadku substancje utleniające mogą doprowadzić nawet to zmian nowotworowych.

Różne substancje żywności mają różne właściwości przeciwutleniające, tak jak w różny sposób różne czynniki wpływają na wytwarzanie substancji utleniających w organizmie. Co warto wiedzieć aby nie chorować i być wiecznie młodym? Najważniejszym orężem w walce z wolnymi rodnikami jest dieta!

Czytaj również:  Jak prawidłowo nakładać maseczkę na twarz? - 6 kroków

Co zatem jeść, aby cieszyć się wieczną młodością?

Przede wszystkim przyprawy i nie myślę tutaj o soli. Głównie ziołowe przyprawy które cechują się ogromną siłą w zwalczaniu substancji utleniających. Rekordzistą w tym rankingu są goździki – chociaż niezbyt popularne w kuchni – jednak na drugim miejscu pojawia się dobrze znane i lubiane oregano.

W dalszej części stawki znajdują się również cynamon, naturalne kakao, mieszanka curry, a także nasz poczciwy pieprz, majeranek oraz mięta pieprzowa. Oczywiście nie należy jeść tylko przypraw, wartościowe przeciwutleniacze w dużych ilościach znajdują się również w warzywach i owocach. Maliny i śliwki są świetnym przykładem na to jakie produkty należy wybierać – im intensywniejszy kolor warzywa bądź owocu, tym większą siłę ma on w zwalczaniu wolnych rodników.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Chudnij za biurkiem

Chudnij za biurkiem

Namawiamy do zmian w diecie i aktywnego trybu życia. O…

Czytaj więcej
Olejek rycynowy

Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na…

Czytaj więcej
Jedzenie święta

Jak nie przejeść się w święta

Święta wielkanocne to nie tylko czas wolny od pracy i…

Czytaj więcej
kobieta w burgundowych paznokciach trzymająca kubek z herbatą

Jaki kolor paznokci na jesień 2023?

Modne kolory paznokci na jesień to głównie ciemne barwy. To…

Czytaj więcej
fast foody a otyłość

Najgrubsza osoba na świecie

Przeczytaj, kim jest najgrubszy człowiek świata, jak wygrał z chorobą,…

Czytaj więcej