Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Szczepienia

Szczepić się czy nie szczepić?

Jak zwykle jesienią zaczyna się dylemat: zaszczepić się przeciw grypie…

Czytaj więcej
dieta a anemia

Co jeść podczas anemii?

Anemia to stan chorobowy znany także jako niedokrwistość. Występuje wtedy,…

Czytaj więcej
fotel zabiegowy w jasny gabinecie

Medyczny fotel zabiegowy – do jakich gabinetów go zakupić?

Każda placówka medyczna musi posiadać odpowiednie wyposażenie, aby móc w…

Czytaj więcej
Suche i szorstkie stopy

Suche i szorstkie stopy

Od wieków stopy podświadomie przykuwają uwagę płci przeciwnej i występują…

Czytaj więcej
Błonnik - włókno pokarmowe

Błonnik – włókno pokarmowe

Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element…

Czytaj więcej