Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Manu na jesień i zimę

Menu na jesień i zimę

Co warto wprowadzić do diety jesienią? Pora lekkich posiłków już…

Czytaj więcej
płatki owsiane muesli w miseczce

Fityniany – korzyści i zagrożenia dla zdrowia

Fityniany, inaczej kwas fitynowy, stanowią integralną część diety opartej na…

Czytaj więcej
kobieta w burgundowych paznokciach trzymająca kubek z herbatą

Jaki kolor paznokci na jesień 2023?

Modne kolory paznokci na jesień to głównie ciemne barwy. To…

Czytaj więcej
Dieta dla kobiet w ciąży

Składniki mineralne dla kobiet w ciąży: co warto przyjmować?

Podczas ciąży weź pod lupę szczególnie swoje menu. Ważne, by…

Czytaj więcej
Moda Haute Couture

Haute couture – moda z najwyższej półki

Haute couture – tym słowem francuskiego pochodzenia określa się wysokie,…

Czytaj więcej