Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Mleczne produkty

Mleczne produkty mogą zapobiegać cukrzycy

Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać…

Czytaj więcej
Jazda na rowerze

Rower to jest to!

Pierwszy weekend kalendarzowej wiosny już za nami! Czas wziąć się…

Czytaj więcej
Osteoporoza - złodziejka kości

Osteoporoza – złodziejka kości

Leczenie osteoporozy należy zacząć od zmiany diety i poprawienia sprawności…

Czytaj więcej
starsi mężczyźni siedzący na ławce w parku

Jakie są objawy choroby POChP? Nie lekceważ tych sygnałów!

Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc (POChP) to jedna z najpoważniejszych chorób…

Czytaj więcej
Podczas ataku nie daj się sparaliżować

Podczas ataku nie daj się sparaliżować

Warto poznać różne sztuki walki i nauczyć się podstaw obrony,…

Czytaj więcej