Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jesienna melancholia

Czas jesiennej melancholii

Wczesna jesień to czas żywych kolorów, ale również okres w…

Czytaj więcej
słoiki z miodem na ciemnym tle

Mleko z miodem – na co pomaga?

Mleko z miodem – na co pomaga? Mleko z miodem…

Czytaj więcej
kropla wody na brzegu trawy

Zrównoważone metody uprawy roślin: Przyszłość domowej botaniki

Współczesne ogrodnictwo domowe ewoluuje w kierunku bardziej zrównoważonych i ekologicznych…

Czytaj więcej
Szampon z atestem

Szampon, ale z atestem

Nie wszystkie kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji włosów zadziałają na nie…

Czytaj więcej
Leczenie grzybicy

Leczenie grzybicy

Każdego dnia do lekarzy ze specjalizacji dermatologii i ginekologii zgłasza…

Czytaj więcej