Zdrowe jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas wzmożonego spożywania jaj. Co warto wiedzieć przed przygotowaniem świątecznych potraw z użyciem jajek?

Ciekawostki o jajkach

Czy wiesz o tym, że?

  • Piana ubita z białek lub żółtek spulchnia ciasta.
  • Nie należy gotować jajek bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, łatwiej pękają.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy jajko jest świeże, zrób test: włóż je do wody. To, które pływa pod powierzchnią wody ma 10 dni, a to, które wypłynęło na wierzch – 3 tygodnie. Poza tym świeże jajka mają szorstką, matową skorupkę.
  • Nieprawdą jest twierdzenie, że lepsze to jajko, które ma bardziej intensywny kolor żółtka. Barwa zależy jedynie od pokarmu kury.
  • Przed gotowaniem lub smażeniem jaj trzeba je umyć. W ten sposób chronimy się przed ewentualnością salmonelli.
  • Nie przechowujmy jajek w lodówce dłużej niż dwa, trzy tygodnie. Nieświeże, zepsute mogą grozić zatruciem pokarmowym.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania jajek to od 2 do 4 stopni Celsjusza. Jeśli pozostawimy je w ciepłym miejscu, będą tracić dziennie tyle wartościowych składników, ile w lodówce podczas pięciu dni.
  • Najzdrowsze jajka to te pochodzące od młodych kur.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Słońce z umiarem

Słońce? Tak, ale z umiarem!

Choć opalone ciało wygląda ponętnie, to skutki przebywania na słońcu…

Czytaj więcej
Problemy kobiet

Jestem nie tylko gruba, jestem też i stara!

Podobnie do rozmowy o byciu grubym, rozmowa o byciu starym…

Czytaj więcej
Sauna

4 sposoby na oczyszczanie skóry

Usuwanie zanieczyszczeń ze skóry jest podstawą jej właściwej pielęgnacji. Tylko…

Czytaj więcej

Piascledine 300 – opis i działanie

Piascledine 300 stanowi preparat w postaci kapsułek, zawierający 300 mg…

Czytaj więcej
twarz

Jak zadbać o suchą skórę?

Masz suchą cerę? Zadbaj o prawidłową pielęgnację, a będzie wyglądać…

Czytaj więcej