Liczymy je, staramy się ograniczyć ich ilość, ale nie zastanawiamy się czym one tak naprawdę są? Mowa tu o kaloriach. Czym jest kaloria? Kaloria [cal] to historyczna jednostka ciepła (energii)
Jednym z kliku najważniejszych składników naszej diety są tłuszcze. Jak już wiemy pełnią one wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Tłuszcze występują w wielu artykułach spożywczych. Może to być ten
Jak twierdzą amerykańscy naukowcy, zapobieganie cukrzycy II typu może stać się łatwiejsze. Najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie produktów mlecznych może pomóc w walce z tą przewlekłą chorobą metaboliczną. Amerykańscy
Błonnik pokarmowy zwany także włóknem pokarmowym to niezwykle istotny element diety każdego z nas. W jego skład wchodzą różnorodne substancje które pomimo tego że nie są trawione w organizmie, pełnią
Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Health Psychology” wykazały, że nastawienie osób badanych do posiłku przed jego spożyciem, skutkowało różnym poziomem sytości po spożyciu. Naukowcy doszli do wniosku, że postrzeganie żywności
Pięć smaków, nie to nie błąd tytułu, rzeczywiście człowiek jest zdolny do odczuwania pięciu smaków. Chociaż rzadko można spotkać kogoś kto o tym wie, to to rzeczywiście prawda, piątym smakiem
Susanne Eman – gigantyczna matka pochłania ponad 20 000 kcal dziennie aby zostać najgrubszą kobietą świata! Na chwilę obecną Susanne waży odrobinę ponad 330kg. Jej celem jest osiągnięcie wagi ponad
Piękny karminowy kolor większości owocowych jogurtów, galaretek czy napojów uzyskuje się dzięki dodaniu do nich barwnika o nazwie Koszenila. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pochodzi ona
Złowieszczo brzmiąca nazwa wystarczy by wystraszyć niejednego śmiałka, skrobia modyfikowana jeży włos na głowie konsumentom. Czy jest sens się jej bać? Wśród dodatków do żywności zajmują symbole od E1400 do
Ostatnio spacerując między sklepowymi półkami natrafiłem na coś co wywołało na mojej twarzy uśmiech. Pośród całej gamy niezdrowych, słodkich napojów moją uwagę zwrócił napis na butelce – „Oshee Vitamin COLA”.
Cukrzyca, podobnie jak otyłość jest jednym z problemów XXI wieku. Należy do grupy chorób metabolicznych, charakteryzujących się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru) wynikającą z wadliwego działania insuliny wydzielanej przez komórki trzustki.
Nieprzespana noc sprawia, że ludzie stają się znacznie mniej odporni na skutki spożywania niezdrowego jedzenia. Paradoksalnie odczuwają także znacznie większą przyjemność z jego konsumpcji. Tezy te zostały przedstawione przez naukowców,