Coraz chłodniejsze dni zachęcają do schowania się pod ciepłym kocem i wypicia aromatycznej herbaty. Nie każdy jednak wie, że oprócz właściwości rozgrzewających, złocisty napar może pomóc cieszyć się dobrym zdrowiem i wydłużyć życie.
Flawonoidy – wzmocnij swoje serce
Flawonoidy zawarte w herbacie to naturalne przeciwutleniacze – jedne z najsilniejszych występujących w żywności. Ich główną zaletą jest to, że zapobiegają one odkładaniu się cholesterolu w naczyniach żylnych, a dzięki temu chronią przed miażdżycą. Holenderscy naukowcy stwierdzili, że spożywanie 2-3 herbat dziennie obniża ryzyko zawału serca nawet o 70%.
Epigalokatechina – zapobiegaj nowotworom
Azjaci znani ze swojej długowieczności piją dużo herbaty białej i zielonej. Te typy herbat różnią się od herbaty czarnej tym, że liście nie zostają poddane fermentacji. To właśnie powód dlaczego herbata biała i zielona zawierają więcej antyoksydantów, niż herbata czarna. Zawarta w herbacie epigalokatechina to niezwykły związek – blokuje namnażanie komórek nowotworowych. Nie znaczy to oczywiście, że w razie zachorowania należy porzucić terapię i pić herbatę. Chodzi tu o działanie w życiu codziennym. Na te właściwości herbaty powinni zwrócić uwagę szczególnie palacze i kobiety po menopauzie. Herbaciany napar ma bowiem największy wpływ na komórki nowotworowe powodujące raka płuc i piersi.
L-teanina – herbatą zwalcz przeziębienie
Pamiętasz swoje ostatnie przeziębienie? Co wtedy piłaś/piłeś? No właśnie herbatę! Dobry ruch – naukowcy z Uniwersytetu Medycznego Harvarda zauważyli, że w herbacie znajduje się związek o nazwie L-teanina. Jest to substancja która zwiększa aktywność układu immunologicznego, a dzięki temu wspomaga nas w zmaganiach z chorobą.
Fot. Pixabay.com