Sekret zdrowia i młodości

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od wielu tysięcy lat. Nad odpowiedzią na nie głowiły się największe umysły świata. My znamy odpowiedź na to pytanie! Przeciwutleniacze.

Antyoksydanty, to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników. Co może wpłynąć na wytwarzanie wolnych rodników w organizmie? Przyczyn może być wiele, a każda z nich może mieć niebezpieczne skutki dla stanu zdrowia. Wolne rodniki tworzą się między innymi pod wpływem zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, picia alkoholu. Przyczyną powstawania wolnych rodników w ludzkim organizmie mogą być również hormony, promieniowanie ultrafioletowe, stres i spożywanie niektórych potraw. Najważniejszą przyczyną, jest jednak starzenie się organizmu.

Wolne rodniki sieją spustoszenie w ludzkim organizmie, powodują uszkodzenia komórek. Zwalczać je można substancjami przeciwutleniającymi. Antyoksydanty dzielimy na endogenne – takie które naturalnie występują w żywych komórkach oraz egzogenne – te musimy dostarczyć sobie wraz z pożywieniem. Jest ich całe mnóstwo.

Wolne rodniki a stres oksydacyjny

Naturalnie w organizmie występują antyoksydanty endogenne, więc logicznie muszą również występować wolne rodniki. Jeżeli na bieżąco są one dezaktywowane przez antyoksydanty wówczas nie dzieje się nic złego. Stan zdrowia nie pogarsza się. Zagrożenie dla zdrowia pojawia się wówczas, gdy występuje nadmiar rodników na przeciwutleniaczami. Wówczas mówimy o stresie oksydacyjnym.

Medycyna zna wiele chorób spowodowanych niedoborem przeciwutleniaczy i nie są to choroby egzotyczne. To właśnie te które spotykamy w rodzinie bądź u siebie na co dzień – nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, powikłania cukrzycy, astma oskrzelowa, choroba Parkinsona i Alzheimera.

W najgorszym wypadku substancje utleniające mogą doprowadzić nawet to zmian nowotworowych.

Różne substancje żywności mają różne właściwości przeciwutleniające, tak jak w różny sposób różne czynniki wpływają na wytwarzanie substancji utleniających w organizmie. Co warto wiedzieć aby nie chorować i być wiecznie młodym? Najważniejszym orężem w walce z wolnymi rodnikami jest dieta!

Czytaj również:  Idealny makijaż do ust - sprawdzone sposoby

Co zatem jeść, aby cieszyć się wieczną młodością?

Przede wszystkim przyprawy i nie myślę tutaj o soli. Głównie ziołowe przyprawy które cechują się ogromną siłą w zwalczaniu substancji utleniających. Rekordzistą w tym rankingu są goździki – chociaż niezbyt popularne w kuchni – jednak na drugim miejscu pojawia się dobrze znane i lubiane oregano.

W dalszej części stawki znajdują się również cynamon, naturalne kakao, mieszanka curry, a także nasz poczciwy pieprz, majeranek oraz mięta pieprzowa. Oczywiście nie należy jeść tylko przypraw, wartościowe przeciwutleniacze w dużych ilościach znajdują się również w warzywach i owocach. Maliny i śliwki są świetnym przykładem na to jakie produkty należy wybierać – im intensywniejszy kolor warzywa bądź owocu, tym większą siłę ma on w zwalczaniu wolnych rodników.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Jak zrzucić kilogramy?

Zrzucanie kilogramów: małe kroki, duże zmiany. Poradnik.

Już czas najwyższy pozbyć się tak starannie hodowanej „oponki”, no…

Czytaj więcej
Sposoby na rozjaśnianie cery

Domowe sposoby na rozjaśnianie cery

Mało kto może pochwalić się idealną cerą. Jej koloryt jest…

Czytaj więcej
Przygotowanie do porodu

Przygotowanie do porodu

Każda ciężarna powinna przygotowywać się do porodu przez całą ciążę,…

Czytaj więcej
materac w sypialni gościnnej

Wybór materaca do sypialni gościnnej – na co zwrócić uwagę?

Urządzenie sypialni gościnnej to zadanie wymagające uwzględnienia wielu czynników, a…

Czytaj więcej
Witaminy - żywność czy suplementy?

Witaminy – żywność czy suplementy?

Witaminy to jedne z substancji które bardzo chętnie przyjmujemy w…

Czytaj więcej