Sekret zdrowia i młodości

Jak pozostać wiecznie młodym? To pytanie nurtowało ludzkość już od wielu tysięcy lat. Nad odpowiedzią na nie głowiły się największe umysły świata. My znamy odpowiedź na to pytanie! Przeciwutleniacze.

Antyoksydanty, to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników. Co może wpłynąć na wytwarzanie wolnych rodników w organizmie? Przyczyn może być wiele, a każda z nich może mieć niebezpieczne skutki dla stanu zdrowia. Wolne rodniki tworzą się między innymi pod wpływem zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, picia alkoholu. Przyczyną powstawania wolnych rodników w ludzkim organizmie mogą być również hormony, promieniowanie ultrafioletowe, stres i spożywanie niektórych potraw. Najważniejszą przyczyną, jest jednak starzenie się organizmu.

Wolne rodniki sieją spustoszenie w ludzkim organizmie, powodują uszkodzenia komórek. Zwalczać je można substancjami przeciwutleniającymi. Antyoksydanty dzielimy na endogenne – takie które naturalnie występują w żywych komórkach oraz egzogenne – te musimy dostarczyć sobie wraz z pożywieniem. Jest ich całe mnóstwo.

Wolne rodniki a stres oksydacyjny

Naturalnie w organizmie występują antyoksydanty endogenne, więc logicznie muszą również występować wolne rodniki. Jeżeli na bieżąco są one dezaktywowane przez antyoksydanty wówczas nie dzieje się nic złego. Stan zdrowia nie pogarsza się. Zagrożenie dla zdrowia pojawia się wówczas, gdy występuje nadmiar rodników na przeciwutleniaczami. Wówczas mówimy o stresie oksydacyjnym.

Medycyna zna wiele chorób spowodowanych niedoborem przeciwutleniaczy i nie są to choroby egzotyczne. To właśnie te które spotykamy w rodzinie bądź u siebie na co dzień – nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, powikłania cukrzycy, astma oskrzelowa, choroba Parkinsona i Alzheimera.

W najgorszym wypadku substancje utleniające mogą doprowadzić nawet to zmian nowotworowych.

Różne substancje żywności mają różne właściwości przeciwutleniające, tak jak w różny sposób różne czynniki wpływają na wytwarzanie substancji utleniających w organizmie. Co warto wiedzieć aby nie chorować i być wiecznie młodym? Najważniejszym orężem w walce z wolnymi rodnikami jest dieta!

Czytaj również:  Kolorowy makijaż - wiosna 2021 - najlepsze pomysły

Co zatem jeść, aby cieszyć się wieczną młodością?

Przede wszystkim przyprawy i nie myślę tutaj o soli. Głównie ziołowe przyprawy które cechują się ogromną siłą w zwalczaniu substancji utleniających. Rekordzistą w tym rankingu są goździki – chociaż niezbyt popularne w kuchni – jednak na drugim miejscu pojawia się dobrze znane i lubiane oregano.

W dalszej części stawki znajdują się również cynamon, naturalne kakao, mieszanka curry, a także nasz poczciwy pieprz, majeranek oraz mięta pieprzowa. Oczywiście nie należy jeść tylko przypraw, wartościowe przeciwutleniacze w dużych ilościach znajdują się również w warzywach i owocach. Maliny i śliwki są świetnym przykładem na to jakie produkty należy wybierać – im intensywniejszy kolor warzywa bądź owocu, tym większą siłę ma on w zwalczaniu wolnych rodników.

Fot. Pixabay.com

Polecane

Spacer z psem

Spaceruj z psem – prosta aktywność i sposób na endorfiny

Pies to wierny towarzysz i najlepszy przyjaciel, obowiązek, ale też…

Czytaj więcej
Sposoby na odmładzanie skóry

Skuteczne sposoby na odmłodzenie skóry

Upływający czas bezlitośnie odbija się na naszej skórze, uwidaczniając zmarszczki…

Czytaj więcej
Sposoby na pękające piętyposoby na pękające pięty

Domowe sposoby na pękające pięty

Mimo, iż skóra na stopach wydaje się gruba i odporna,…

Czytaj więcej
Co jeść latem?

Co jeść latem?

Lato obfituje w owoce i warzywa, z których warto korzystać…

Czytaj więcej
Olejek rycynowy

Olejek rycynowy dla zdrowia i urody

Gdy słyszymy o olejku rycynowym, pierwsze co przychodzi nam na…

Czytaj więcej